Scheuten Glass Holding

De fabrieken van Scheuten Glas moeten 24 uur per dag draaien. Meer dan vijf minuten dataverlies is onacceptabel, aangezien een groter verlies aan data operationeel tot grote kosten of verliezen kan leiden. “Daarnaast letten we scherp op de operationele kosten”, vertelt Marc Gerards, Solutions Architect bij Scheuten Glas. Daarom kiest Scheuten Glas voor samenwerking met Hands on ICT. 

 

Verlenging overeenkomst

De naam Scheuten Glasdoet misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch komen dagelijks miljoenen mensen in aanraking met de producten van dit bedrijf uit Venlo. Bijvoorbeeld als ze via Rotterdam Centraal reizen, want daar leverde Scheuten 30.000 vierkante meter gelaagd glas voor de enorme glazen overkapping. 

Scheuten Glas heeft nog meer aansprekende projecten op zijn naam staan. Zo leverde Scheuten Projects hoogwaardige glasoplossingen voor het Rijksdaggebouw in Berlijn, het Haga Ziekenhuis in Den Haag en zelfs in het World Trade Center 1-gebouw in New York. Daarnaast levert Scheuten isolatieglas met specifieke kenmerken aan regionale woningbouw- en utiliteitssector. Dat glas is bijvoorbeeld brand-, zon- of warmtewerend. 

Referenties_scheuten

Hoge eisen aan IT

De fabrieken van Scheuten Glas in onder andere Venlo, Hoorn en het Belgische Diest produceren op order van de klant.  

“De voorraadproductie in Venlo gaat 7 dagen per week, 24 uur per dag door”, vertelt Gerards. Verstoringen van de productie zijn onacceptabel. “Daar komt bij dat onze isolatieglasfabriek in Venlo tamelijk ver is geautomatiseerd.  

Als de servers die deze fabriek aansturen langer dan 30 seconden niet beschikbaar zijn, staat de hele fabriek stil. Dan weten we al snel niet meer waar glasplaten zich bevinden en wordt er geen glasplaat gesneden.” 

“We eisen van IT dus een hoge uptime”, constateert Gerards. “Als IT-afdeling moeten we dag en nacht beschikbaar zijn en kunnen reageren op problemen, en dat verwachten we ook van onze IT-partner Hands on ICT die verantwoordelijk is voor het dagelijkse beheer.  

Bij een verstoring mogen we bovendien maar maximaal vijf minuten van onze data kwijtraken, anders weten we niet meer welke glasplaten over de productielijnen gaan.” 

Afscheid van de cloud

Om dataverlies tot maximaal vijf minuten te beperken, heeft Scheuten Glas samen met Hands on ICT ‘wat trucjes’ bedacht. Gerards: “Ons datacenter in Venlo hebben we dubbel uitgevoerd. We spiegelen alle data van de ene naar de andere site honderd meter verderop. Daarnaast maken we iedere vijf minuten transactielogback-ups op SQL-niveau, voor als zelfs de gespiegelde data niet beschikbaar zijn.” 

Daarom nam Scheuten Glas medio 2019 een dubbel uitgevoerd datacenter in gebruik. “De beschikbaarheid van de vorige omgeving was voor ons te laag”, licht Gerards toe. “Het is gebruikelijk dat diensten zoals WAN-verbindingen buiten kantoortijden een kwartiertje niet beschikbaar zijn door onderhoudswerkzaamheden, maar dat is voor ons onacceptabel.” 

In eigen beheer

Voor Scheuten Glas redenen genoeg om het eerder gemaakte cloudscenario nog een keer te ‘heroverwegen’. “Daar kwam bij dat we de maintenance windows graag volledig in eigen beheer willen hebben, en dat is in de cloud eigenlijk niet mogelijk”, aldus Gerards. De heroverweging leidde daarom al snel tot het besluit om on-premises een nieuwe storage- en serveromgeving in te richten. “We hadden op eigen locaties bovendien serverruimtes beschikbaar die met enkele aanpassingen geschikt waren voor huisvesting van de nieuwe datacenters.” 

Hands on ICT stelde op basis van deze uitgangspuntenvoor om de storage te baseren op apparatuur van NetApp. Een voorstel dat Gerards wel zag zitten. “Met de Data Management Software hadden we geen extra software nodig voor back-up en mirroring van de data. De geselecteerde storage-oplossing maakt bovendien gebruik van solid state drives, wat de snelheid ten goede komt.”  

Gigantisch draaiboek

Hands on ICT kreeg de opdracht om de 57 servers zonder verstoringen te verhuizen van Amsterdam naar Venlo. “Dan heb je een gigantisch draaiboek nodig”, stelt de Solutions Architect van Scheuten Glas. De partijen kozen ervoor om de technische werking eerst te testen binnen een Proof of Concept (PoC)-omgeving. “De performance hebben we gemeten door binnen onze datawarehouse omgeving een ExtractionTransformation and Load (ETL)-proces uit te voeren dat alle databronnen raakt.” 

Na een testperiode konden Hands on ICT en Scheuten Glas beginnen met de feitelijk migratie. “Maar doordat we al gedurende een langere periode data repliceerden van Amsterdam naar Venlo bestond de feitelijke migratie slechts uit een finale replicatie van de laatste wijzigingen in de data.”  

Aan Hands on ICT nu weer de taak om de nieuwe omgeving dagelijks te beheren, waarbij een nadruk ligt op proactief beheer. “Door bijvoorbeeld patronen in de cpu-belasting in de gaten te houden, kun je eventuele problemen zien aankomen en daarop reageren.” 

Beheer

Samen met Scheuten Glas voert Hands on ICT het beheer uit op de nieuwe omgeving, om de noodzakelijke hoge beschikbaarheid en performance te blijven waarborgen. We doen dat op 24 uur per dag, elke dag van het jaar. De productie kan dus altijd doorgaan. 

Hybride cloud

Voor de toekomst geloof ik in de hybride cloud. Voor bepaalde zaken keren ook wij op termijn echt wel terug naar de cloud, maar voor nu nog even  de aansturing van logistieke en productieprocessen.” 

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? 

Vraag dan nu een offerte aan via dit formulier en één van onze medewerkers gespecialiseerd in ICT in de industriebranche neemt direct contact met je op.  

Laat je gegevens achter