Digitale veerkracht maakt je wendbaar en toekomstgericht: trends en ontwikkelingen voor 2022

Wanneer we de Van Dale erop naslaan, dan betekent veerkracht: soepelheid en de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen. Wanneer we dat vertalen naar digitale veerkracht dan gaat het om het vermogen om technologische ontwikkelingen bij te benen en het vermogen om je weer snel te herstellen na bijvoorbeeld een cyberaanval. Voor die wendbaarheid heb je natuurlijk technologie nodig, maar ook medewerkers spelen een belangrijke rol bij digitale veerkracht. In dit blogartikel zoomen we in op deze trend voor 2022 en leggen we uit hoe de cloud helpt om veerkrachtig te zijn, waarom adoptie van belang is en wat de toegevoegde waarde is van een ICT-partner.

Digitale veerkracht: een zetje door de cloud

Een flexibele ICT-omgeving maakt bedrijven wendbaar en migreren naar de cloud is dan een interessante optie. Wanneer bedrijfsprocessen in de cloud staan, kun je op- en afschalen wanneer dat nodig is, en kostenefficiënt omgaan met de beschikbare cloudresources, door bijvoorbeeld 's nachts of in het weekend diensten uit te schakelen. Bovendien wordt Microsoft 365 continu doorontwikkeld en aangevuld met nieuwe functionaliteiten en betere cybersecuritymaatregelen. Zo spelen er verschillende factoren mee die het interessant maken om naar de cloud te gaan. Dat hoeft niet volledig, meerdere bedrijven werken met een hybride ICT-omgeving die hen al een stuk veerkrachtiger maakt dan wanneer ze alleen met een lokaal datacenter zouden werken.

Adoptie draagt bij aan digitale veerkracht

Iedere organisatie heeft meerdere technologieën tot haar beschikking, maar als je die niet goed weet te integreren in de dagelijkse werkzaamheden, dan benut je niet het volledige potentieel. Daarom zijn steeds meer organisaties zich bewust van het belang om medewerkers mee te nemen in hun digitale transformatie. Die focus op adoptie van nieuwe technologieën maakt namelijk dat een bedrijf digitaal veerkrachtiger wordt en sneller slaagt in het behalen van doelstellingen. Neem medewerkers daarom bewust mee in veranderingen: wat gaat er veranderen en waarom, en wat levert het hen op? Train ze en leg uit hoe ze het beste met een nieuwe applicatie kunnen werken. Hoeveel moderne digitale platformen je ook hebt binnen je bedrijf, digitale veerkracht blijft grotendeels afhankelijk van de mensen die ermee moeten werken.

Schakel een ICT-partner in

Eén ding is zeker: als je niets doet om mee te gaan met alle ontwikkelingen, dan word je minder veerkrachtig, waardoor uiteindelijk je concurrentiepositie verslechtert. Maar we zien ook dat veel bedrijven worstelen met de capaciteit van hun ICT-afdeling, want vaak is slechts een klein team verantwoordelijk voor het gehele ICT-landschap. Dan is het erg moeilijk om ook nog eens je kennis bij te houden van moderne technologieën en wat deze voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Daarom kiezen steeds meer organisaties ervoor om een ICT-partner aan te haken, zoals Hands on ICT. Wij zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, weten wat er nog meer aankomt, en hebben kennis van jouw branche én organisatie. Niet alles is namelijk even interessant om mee aan de slag te gaan. We brengen onze klanten op de hoogte van nieuwe en voor hen relevante toepassingen, bijvoorbeeld op het gebied van adoptie, de cloud en cybersecurity. Op die manier blijven ze digitaal veerkrachtig.

Download ons trendrapport

Benieuwd naar de zeven belangrijkste technologische ontwikkelingen voor volgend jaar? Download dan ons ICT Trendrapport waarin we je meenemen over in onze visie voor de technologische ontwikkelingen van 2022. Een overzicht van alle trendblogs vind je hier

Het ICT trendrapport  voor 2022