Alles over Microsoft Viva

Microsoft Viva is het werknemerservaringsplatform binnen Microsoft 365. Met dit platform stel je medewerkers én teams veel meer in staat om optimaal met elkaar te communiceren, kennis te delen, te leren en inzichten met elkaar te delen. Microsoft noemt Via ook wel de ‘People powered workplace’, de ideale tool binnen je moderne werkplek om het welzijn van je medewerkers te ondersteunen en tegelijkertijd de productiviteit van je organisatie te optimaliseren. Op deze pagina nemen we je mee in alle onderdelen van Microsoft Viva. Leer welke producten er onder Microsoft Viva vallen, hoe je kunt starten met Viva, onder welke licenties met bijbehorende kosten dit platform valt én hoe Hands on ICT je kan helpen bij het starten, implementeren en uitrollen van Microsoft Viva.

Waarom is Microsoft Viva ontwikkeld

In de Microsoft 2021 Work Trend index (een onderzoek naar trends op de werkvloer, wat is gehouden onder 31.000 gebruikers van Microsoft 365 en LinkedIn verspreid over 31 landen) blijkt dat er een groeiende kloof is ontstaan tussen werkgevers en werknemers met de opmars van hybride werken. Medewerkers hebben een sterke behoefte aan verbondenheid (vaak de enige reden om fysiek op kantoor te zijn), iets wat met hybride werken lastig te faciliteren is. Met het Viva platform kun je de medewerkers een betere ervaringen geven, stel je het management in staat om op een moderne manier hun medewerkers te betrekken en te laten ontwikkelen.

Microsoft Viva - employee experience platform

De verschillende modules binnen Microsoft Viva

Op dit moment bestaat het Viva platform uit 9 modules.

Viva connections & Viva Engage zijn volledig beschikbaar binnen de Microsoft 365 licentie. De functionaliteiten van Viva Learning en Viva Insights zijn beperkt inbegrepen binnen de Microsoft 365 licentie. De overige modules zijn binnen de Microsoft Viva Suite aan te schaffen. De modules kunnen grofweg in 5 bakjes worden onderverdeeld:

Houd iedereen op de hoogte, betrokken en gemotiveerd

Viva Connection
Viva Engage 
Viva Amplify

Verbeter de productiviteit en het welzijn met bruikbare inzichten

Viva Insights
Viva Pulse

Stem het werk van mensen af op team- en organisatiedoelen

Viva Goals

Help mensen om leren, te groeien en te slagen

Viva Learning 
Viva Topics

Vereenvoudig werk en bespaar tijd

Viva Sales


We zullen hierna alle afzonderlijke modules bespreken. 

Viva Connections

Logo Viva Connections

Viva Connection is een gepersonaliseerde (en naar huisstijl ingericht) hub die fungeert als het centrale punt waar medewerkers o.a. bedrijfsnieuws, aankondigingen en bronnen kunnen raadplegen. Daarnaast zien medewerkers hun aankomende werkschema en belangrijke deadlines of meetings.

Connections is gebouwd op SharePoint waardoor je van alle voordelen ervaart van het contentbeheer en het delen van documenten. Het biedt ook een dashboard met gepersonaliseerde inzichten en analyses voor managers, waardoor ze de betrokkenheid kunnen monitoren en betere besluitvorming kunnen stimuleren.

Dit kan helpen de productiviteit, tevredenheid en retentie van werknemers te verbeteren. Bovendien is Viva Connections in hoge mate aanpasbaar, waardoor organisaties het platform kunnen aanpassen aan hun unieke behoeften en merkvereisten.

Je start met Viva Connections door het opzetten en aanpassen van je huidige SharePoint-site (of het opzetten van een nieuwe site als die nog niet bestaat), het configureren van de Viva Connections-app, het vullen van de site met inhoud en het promoten van het gebruik ervan bij uw werknemers.

Viva Connections zitten binnen de Microsoft 365 licentie. Viva-Connections

Viva Engage

EngageMicrosoft Viva Engage is ontworpen om de betrokkenheid van werknemers te meten en analyseren door middel van Viva Pulse-enquêtes, sentimentanalyse en gegevensvisualisatie. Het biedt gepersonaliseerde aanbevelingen en middelen om managers te helpen actie te ondernemen en de betrokkenheid van medewerkers te verbeteren, waardoor een positievere en productievere werkcultuur ontstaat. Een goed voorbeeld van Viva Engage kun je hier vinden. 

De storylines die je post in Viva Engage worden daarnaast ook weergegeven in Viva Connections, Teams, Outlook en Yammer.

Viva Engage wordt weleens genoemd in één adem met Yammer. Echter; Yammer is vooral een social netwerk (zoals Facebook) waarop medewerkers met elkaar in contact staan en ideeën delen. Engage is juist meer gericht op de meetbaarheid van betrokkenheid en sentiment bij medewerkers.

Viva Engage screenshot

Over het algemeen omvat het starten met Microsoft Viva Engage het identificeren van de betrokkenheidsstatistieken die je wilt meten, het opzetten van Pulse-enquêtes, het configureren van de Viva Engage-app, het promoten van het gebruik van het platform en het monitoren van inzichten en het ondernemen van actie om de betrokkenheid te verbeteren.

Viva Engage zit binnen de Microsoft 365 licentie.

Viva Amplify

Logo Viva AmplifyViva Amplify is een recent toegevoegde module binnen Viva. Met Viva Amplify kun je interne communicatie stroomlijnen. In een organisatie zijn er heel diverse methodes hoe je je medewerkers kunt bereik. Via Yammer, Outlook, een bericht op je SharePoint, Viva Connections etc. Met Viva Amplify kun je de berichten rondom een topic verzamelen door ze in een campagne te bundelen. Hiermee kun je een groter bereik creëren en meer mensen te bereiken. Vanuit de campagne in Viva Amplify kun je direct je bericht naar de verschillende kanalen zoals Outlook of SharePoint distribueren met één druk op de knop. Daarnaast kun je interne berichten ook inplannen voor een later moment. Ideaal voor projecten waarin op verschillende momenten interne berichten gepost moeten worden. Je kunt daarnaast diverse analyses uitvoeren zoals het bereik van je berichten binnen je campagne.

Viva Amplify GIF

Viva Amplify is onderdeel van de Viva Suite en zit niet standaard in de Microsoft 365 licentie.

Viva Insights

InsightsViva Insights was eerder bekend onder de naam Myanalytics van Microsoft, maar is nu ook opgenomen binnen het Microsoft Viva platform.

Met Insights biedt gegevens gestuurde inzichten en analyses om organisaties te helpen beter te begrijpen hoe werk plaatsvindt en welke invloed dit heeft op werknemers. De module is een waardevolle tool gericht op het verbeteren van de werkgewoonten van medewerkers en creëert een gezondere, productievere werkcultuur.

Het biedt gepersonaliseerde aanbevelingen om personen en teams te helpen hun productiviteit, welzijn en samenwerking te verbeteren. Viva Insights verzamelt gegevens uit verschillende bronnen zoals Microsoft Teams, Outlook en Workplace Analytics en gebruikt kunstmatige intelligentie & machine learning om inzichten en aanbevelingen te genereren.

De module bevat ook functies zoals Focus Time (waarmee gebruikers tijd voor geconcentreerd werk kunnen blokken) en Virtual Commute (dat een digitaal ritueel biedt om gebruikers te helpen bij de overgang tussen werk en privéleven). Daarnaast kan bijvoorbeeld de leidinggevende met de optie ‘reflect’ de medewerker met behulp van eenvoudige emoticons vragen hoe de gemoedstoestand van de medewerker op dat moment is.

Viva Insights Gif

Een aantal functionaliteiten van Viva Insights zoals Persoonlijke inzichten in Microsoft Teams en web-apps, invoegtoepassing en inlinesuggesties in Outlook en persoonlijke inzichten in je dagelijkse briefingse-mail en tweewekelijkse overzichtse-mail zitten binnen de Microsoft 365 licentie. De premium versie met overige functionaliteiten zijn uitsluitend beschikbaar binnen de Microsoft Viva Suite.

Persoonlijke inzichten zijn beschikbaar voor alle Microsoft 365-gebruikers, zonder dat hiervoor een afzonderlijke Viva Insights-licentie nodig is. De premium-versie voor persoonlijke inzichten, inzichten voor managers en inzichten voor leidinggevenden zijn (naast geavanceerde inzichten) beschikbaar voor gebruikers met een Viva Insights-licentie.

Viva Pulse

Logo Viva PulseMet Viva Pulse kun je Pulse-enquêtes maken en verspreiden om de betrokkenheid en het sentiment van werknemers te meten. Het biedt realtime gegevens en inzichten die managers en leiders kunnen helpen de behoeften van hun werknemers beter te begrijpen en gerichte actie te ondernemen om hun ervaring te verbeteren. Viva Pulse is ontworpen om gebruiksvriendelijk en aanpasbaar te zijn, waardoor organisaties enquêtes kunnen maken en verspreiden die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Over het algemeen is Viva Pulse een waardevol hulpmiddel om de betrokkenheid van medewerkers te verbeteren en een positievere werkcultuur te creëren.

Viva-Pulse-720p

Viva Pulse is onderdeel van de Viva Suite en zit niet standaard in de Microsoft 365 licentie.

Viva Learning

Viva learningViva Learning is ontworpen om een ​​gecentraliseerd platform te bieden voor het leren en ontwikkelen van medewerkers. Het brengt leermiddelen uit verschillende bronnen, zoals LinkedIn Learning, Microsoft Learn en op maat gemaakte content van de organisatie samen en maakt deze eenvoudig toegankelijk voor medewerkers binnen de Microsoft Teams-omgeving. Met Viva Learning kunnen werknemers door cursussen bladeren, zoeken en zich inschrijven, hun voortgang volgen en certificeringen behalen. Het biedt ook inzichten en analyses om organisaties te helpen de impact van hun leer- en ontwikkelingsprogramma's te meten.

Viva Learning

Een aantal functionaliteiten van Viva Learning zoals zitten binnen de Microsoft 365 licentie. De premium versie met overige functionaliteiten zijn uitsluitend beschikbaar binnen de Microsoft Viva Suite.

Iedereen die toegang wil tot partnerinhoud en Learning Management Systems, inhoud wil aanbevelen, of de voltooiingsvoortgang wil bijhouden, heeft een Learning-licentie nodig.

Viva Topics

Logo Viva TopicsMet Viva Topics kunnen medewerkers eenvoudig relevante informatie ontdekken &  ontsluiten én kunnen experts hun kennis en expertise delen met anderen in de organisatie. Topics gebruikt kunstmatige intelligentie om kennis en informatie binnen een organisatie automatisch te organiseren en te taggen zodat deze goed benaderbaar is.

Je hebt vaak binnen je organisatie bepaalde trefwoorden of terminologieën voor bijvoorbeeld een project. Voor deze trefwoorden kun je een topic kaart aanmaken. Aan dit topic kun je een beschrijving meegeven en aangeven welke personen hiermee betrokken zijn. Topics gaat dan zelf op basis van die trefwoorden opzoek naar alle gerelateerde content. Denk hierbij aan definities, inhoudelijke stukken op SharePoint, key documenten, video’s en gerelateerde discussies of gesprekken op Yammer of een community.

Belangrijk hierbij is wel dat de topics door AI worden gevuld, maar iemand binnen de organisatie zal wel moeten worden aangesteld om tijd vrij te maken om deze topics te definiëren en op te zetten.

Buiten alle gegevens die je voor Topics uit de eigen Microsoft omgeving kunt verzamelen, biedt Topics ook de mogelijkheid om met zo’n 130 connectors externe bronnen te raadplegen (zoals ServiceNow) om zo’n volledig mogelijk topics te krijgen.

Viva Amplify GIF

Hier vind je meer informatie over Topics. 

Viva Topics is onderdeel van de Viva Suite en zit niet standaard in de Microsoft 365 licentie.

Een Topics-licentie is vereist voor iedereen die onderwerpkaarten, onderwerppagina's of onderwerpcentra bekijkt, gebruikt of beheert of anderszins profiteert van Viva Topics-mogelijkheden.

Viva Goals

GoalsOnlangs heeft Microsoft Viva Goals gelanceerd, een beheeroplossing voor het stellen van doelen en doelstellingen en sleutelresultaten (OKR) die je organisatie helpt het dagelijkse werk af te stemmen op de bedrijfsresultaten. Het biedt een gecentraliseerd platform voor managers en werknemers om doelen te stellen, deze af te stemmen op de bedrijfsdoelstellingen en de voortgang bij het bereiken van die doelen te volgen.

De module bevat functies zoals gepersonaliseerde aanbevelingen voor doelen, voortgangsregistratie en realtime feedback om individuen en teams te helpen op het goede spoor en gemotiveerd te blijven.

Goals blijft in ontwikkeling. Zo zijn recent nieuwe opties beschikbaar gekomen waarbij een verbeterde Microsoft Teams-app om in te checken en samen te werken aan OKR's binnen de Teams-activiteitenfeed, een uitbreiding in Azure DevOps om werkitems te voltooien, een verbinding met Power BI-datasets om key performance indicators (KPI's) en belangrijkste resultaten bij te houden, en integraties met Microsoft Planner en Microsoft Project voor automatische projectbeheerupdates.

Viva Goals gif

Viva Goals is geen onderdeel van de Viva Suite en zal apart aangeschaft moeten worden. De kosten komen uit op € 5,10* per gebruiker/per maand exclusief BTW.
*De prijs is gebaseerd op de informatie versterkt door Microsoft op 4 februari 2023 https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-viva/pricing

Viva Sales

Logo Viva SalesMicrosoft Viva Sales is de laatste aanwinst binnen de Viva familie. Viva Sales biedt een nieuwe en moderne manier van verkopen op basis van ChatGDP die elke technologie voor klantrelatiebeheer (CRM), Microsoft 365 en Teams voor je samenbrengt. Door slimme technieken kunnen verkoopteams veel tijd besparen, resulterend in minder administratieve taken voor sales en dus meer effectieve tijd voor deals.

In het voorbeeld van deze video zie je dat Viva Sales een hoge mate van gespreksintelligentie heeft. Een klant heeft een concrete vraag over een offerte. Met de AI-technologie wordt automatisch data uit Dynamics 365 of Salesforce CRM opgehaald en omgezet naar een klantgesprek. Zo hoeft de vertegenwoordiger geen tijd te spenderen aan het heen en weer klikken tussen zijn Outlook-omgeving en Dynamics 365 én wordt de mail al volledig voor hem klaargezet.

Viva Sales helpt je ook om efficiënter samen te werken in Teams door kaarten met contactgegevens te delen en collega’s te vinden die betekenisvolle interacties hebben gehad met je klanten. Zo kun je verbinding maken en inzichten krijgen van je collega's.

Viva-Sales-In-Teams

Daarnaast wordt alle communicatie met je klanten binnen je Office 365 en Teams omgeving automatisch geborgd en geüpdatet in de CRM-records van je klant. Daarnaast kun je d.m.v. AI-suggesties en reminders follow-up taken doorvoeren zodat jij je sales deals kun sluiten.

Viva-Sales-Suggestions

Meer informatie over Viva Sales vind je hier. 

Viva Sales is geen onderdeel van de Viva Suite en zal apart aangeschaft moeten worden. De kosten komen uit op € 33,70* per gebruiker/per maand exclusief BTW.
*De prijs is gebaseerd op de informatie versterkt door Microsoft op 4 februari 2023 https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-viva/pricing

Licenties & pricing van de Viva modules

Nog even alles op een rijtje, wat betaal je nu voor de Microsoft Viva modules? Deze prijzen zijn gebaseerd op de informatie versterkt door Microsoft op 4 februari 2023 https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-viva/pricing 

Viva connections & Viva Engage zijn volledig beschikbaar binnen het Microsoft 365 abonnement. Daar vallen al deze types onder:
  • Microsoft 365 F1, F3, E3, A3, E5 en A5.
  • Office 365 F3, E1, A1, E3, A3, E5 en A5.
  • Microsoft 365 Business Basic, Business Standard en Business Premium.
  • of SharePoint K, abonnement 1 of abonnement 2.

De functionaliteiten van Viva Learning en Viva Insights zijn beperkt inbegrepen binnen de Microsoft 365 abonnementen.

Je betaalt dus alleen maar voor je reguliere abonnement.

Viva Sales is geen onderdeel van de Viva Suite en zal apart aangeschaft moeten worden. De kosten komen uit op € 33,70* per gebruiker/per maand exclusief BTW.

De overige functies van Learning en Insights én Viva Amplify en Pulse zijn onderdeel van de uitgebreide Viva Suite. De kosten voor de Microsoft Viva Suite zijn normaliter € 7,60 per maand/per gebruiker. Maar tot juli 2023 krijg je hier 25% korting over waardoor je op € 7,60 per maand/per gebruiker uitkomt op basis van een jaarabonnement.

Je kunt Viva Learning, Insights (de uitgebreide module) of Topics ook als individuele modules aanschaffen die niet standaard in de Microsoft 365 licentie vallen: € 3,66 per gebruiker/ per maand.

Viva Goals is geen onderdeel van de Viva Suite en zal apart aangeschaft moeten worden. De kosten komen uit op € 5,10* per gebruiker/per maand exclusief BTW.

Hulp nodig bij het inzetten van Microsoft Viva?

Heb je hulp nodig bij de aanschaf van Microsoft Viva licenties of wil je weten welke onderdelen van Viva al binnen je huidige abonnement vallen? Hands on ICT kijkt graag met je mee. En heb je de keuze gemaakt om met één of meerdere modules van Viva aan de slag te gaan? Hands on ICT heeft ervaring met het implementeren, uitrollen en adoptietraject van Viva binnen organisaties. Neem bij vragen contact op met onze ICT-consultants via T.+31(0)88 - 181 1300 of info@handsonict.nl. We denken graag met je mee.

Microsoft Viva
Onze andere Moderne werkplek diensten

Hier kunnen we je nog meer helpen

Gebruik ook Microsoft Viva

Wil je meer weten over de Microsoft Viva modules of wil je de licenties aanschaffen? Vul dan het formulier hier in en één van onze ICT-consultants neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter