Samenwerken met ICT-partners om je bedrijfscontinuïteit te borgen

Voor veel bedrijven is het de laatste jaren erg lastig om tegen redelijke bedragen voldoende hooggekwalificeerd ICT-personeel te vinden en te binden. Daardoor ontstaan allerlei vervelende situaties. Innovaties verlopen traag, de kosten rijzen de pan uit en de bedrijfscontinuïteit is steeds moeilijker te garanderen.

Daarnaast wordt het ICT-landschap van organisaties steeds complexer en draagt vaak slechts een klein team de verantwoordelijkheid voor de performance, beveiliging en het onderhoud en beheer. In de meeste gevallen zien we dat op voorhand al 95% van het totale ICT-budget is besteed aan alleen al het operationeel houden van de bestaande voorzieningen. Bij dit soort verhoudingen is slechts een klein deel van het budget nog te besteden aan innovatie en aansluiting houden met de business. Daardoor is het voor ICT-afdelingen moeilijk om aan de vraag van die ook nog eens steeds sneller veranderende businessvragen te voldoen. Voor organisaties is dat een belangrijke reden om (delen van) hun ICT uit te besteden aan externe businesspartners.

Door samen te werken met ICT-partners maken organisaties hun handen vrij om als interne businesspartner samen te werken. Zeker nu voor veel bedrijven erg lastig is om goed personeel te werven, én werkelijk elk bedrijf onder vuur ligt van cybercriminelen. Deze trend voor komend jaar diepen we verder uit in dit blogartikel.

Waarom besteden bedrijven ICT-beheer uit?

In 2022 verwachten analisten dat het proces van uitbesteden opnieuw een flinke boost krijgt. Bedrijven beleggen ICT-verantwoordelijkheden steeds vaker bij ICT-partner(s), omdat ze zelf niet meer in staat zijn de ontwikkelingen bij te houden en de steeds mobielere workforce veilig te laten samenwerken.

Om zo goed mogelijk aan te sluiten op alle veranderingen, zien we dat veel bedrijven daarnaast stappen zetten naar een hybride cloudomgeving. Daarmee kun je op een flexibele en schaalbare manier je dienstverlening inrichten. Het doel is dat medewerkers altijd en overal veilig kunnen samenwerken, en dat je tegelijkertijd je productieproces stabiel ondersteunt. Dat betekent ook dat je ICT-omgeving continu in beweging blijft, want een cloudomgeving is niet statisch. Daarnaast blijft het nodig om op zijn minst een deel van die hybride omgeving te beheren. Mede door een gebrek aan capaciteit en benodigde kennis om die beweging bij te houden, wordt ICT-beheer steeds vaker uitbesteed. Denk aan het afstoten van (delen van) het datacenter tot 24/7 monitoring van het ICT-landschap. Heel begrijpelijk, want het is noodzakelijk voor de bedrijfscontinuïteit om een ICT-omgeving goed te onderhouden.

ICT-manager wordt (innovatie)regisseur

Uitbesteden verandert de rol van de ICT-manager. Zijn of haar functie transformeert naar regievoerder en partner voor de business. Die regie en concrete sturing is nodig, al is het maar omdat er voortdurend nieuwe functionaliteit beschikbaar komt, en belangrijke keuzes nodig zijn uit tientallen mogelijkheden. Wanneer je die regierol goed invult, maakt dat je bedrijf flexibeler, productiever en veiliger. De ICT manager is in die rol de innovatieregisseur.

Hoe meer je kunt uitbesteden, hoe meer tijd, en meestal ook budget, je overhoudt om je rol als businesspartner in te vullen. Vaak is dat een hele geruststelling, zeker wanneer een organisatie 24/7 moet doordraaien, zoals in de zorg of maakindustrie het geval is. Op die manier krijgt de ICT-afdeling extra slagkracht om te zorgen voor de continuïteit van bedrijfsprocessen.

Wat mag je van een ICT-partner verwachten?

Vroeger was het vooral “U vraagt, wij draaien”. Gelukkig is de rol van een businesspartner is al lang veranderd naar een proactieve en betrouwbare adviseur op ICT-gebied. Wij kijken kritisch naar welke tools, systemen en applicaties je in huis hebt en hoe je die zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Als businesspartner maken we je deelgenoot van ons ecosysteem, om samen met onze partners de beste keuzes te maken.

We kijken daarbij volop vooruit: welke trends en ontwikkelingen zien we en welke zijn interessant voor jouw organisatie? Op die manier werken we proactief mee aan businesscases en toekomstige projecten, zodat de organisatie zich kan blijven ontwikkelen. Wanneer het dan toch een keer mis dreigt te gaan, staan we 24 uur per dag voor je klaar. Onafhankelijk advies en proactief meedenken, is wat je zeker van je businesspartner mag verwachten.

Sneller innoveren door samen te werken met ICT-partners

Het uitbesteden van ICT-beheer maakt het mogelijk dat je als ICT-afdeling van toegevoegde waarde kunt zijn voor de business, doordat je eenvoudigweg je kostbare tijd kunt gaan besteden aan het samenwerken met je interne businesspartners. We kleuren samen de roadmap in, zodat we je kunnen helpen een groter deel van je budget te besteden aan vernieuwing.

Bovendien denken ICT-partners met je mee en lopen ze voorop als het gaat om nieuwe technologische ontwikkelingen.

Doordat wij dit elke dag mogen doen voor honderden klanten, signaleren wij trends en best practices die je anders misschien mist of pas laat kunt toepassen. Hierdoor ben je als bedrijf veel sneller in staat om te innoveren. Want stilstand betekent achteruitgang en dan word je al snel ingehaald door concurrenten die wél kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt en veranderende klantwensen.

Download het trendrapport voor meer trends

Nieuwsgierig naar de andere zes trends? Die vind je in dit trendrapport waarin we je meenemen over in onze visie voor de technologische ontwikkelingen van 2022. Een overzicht van alle trendblogs en onze visie op ICT voor 2022 vind je hier

Het ICT trendrapport  voor 2022