Zakelijke devices leasen of kopen, wat past beter bij jouw organisatie?

Zakelijke devices leasen is sterk in opkomst. Niet zo gek, want zeker voor bedrijven zonder IT-afdeling of met beperkte IT-capaciteit is leasen een ideale oplossing. Financieel gezien kent zakelijk leasen een paar belangrijke voordelen ten opzichte van kopen, maar er kleven ook nadelen aan. Wat is het verschil tussen leasen en kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van leasen? En wat past beter bij mijn bedrijf? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blog. 

Lease 1

Koop je laptops of andere hardware voor je medewerkers, dan ben je zelf eigenaar van deze apparaten. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor zaken als vervanging bij jouw IT-afdeling ligt. Ook de kosten hiervan komen voor eigen rekening. Lease je, dan betaal je per apparaat of per werkplek een vast bedrag per maand. In ruil daarvoor regelt het leasebedrijf alles voor je. 

Zakelijke devices leasen via operational lease

Wist je al dat je bij zakelijke devices leasen ook kunt kiezen voor operational lease (vergelijkbaar met langdurig huren)? Deze vorm van leasen biedt Hands on ICT ook aan voor hardware. Bij operational lease boek je de maandelijkse kosten als operationele kosten. Daardoor worden ze niet beschouwd als investering en komen ze niet ten laste van je werkkapitaal. Het bedrag dat je zo bespaart kun je weer aan andere zaken besteden. Wel zo fijn als je nog grotere IT-investeringen voor de deur hebt staan.  

De apparatuur blijft economisch en juridisch eigendom van het leasebedrijf. Kosten en voorfinanciering van aanschaf en administratie zijn inbegrepen in het leasebedrag.  Ook loop je als ondernemer geen restwaarderisico.  

Vijf voordelen van leasen

#1 Voorspelbare kosten, dus weinig financieel risico 

Per geleaset apparaat betaal je een vast bedrag per maand. Daar zijn beheer, onderhoud en vervanging vaak bij inbegrepen. Dit maakt de kosten voorspelbaar en de financiële risico’s gering. 

#2 Altijd de nieuwste technologie 

Alle devices die je kunt leasen zijn minder dan drie jaar oud. Wordt het leasecontract na drie jaar verlengd, dan kun je weer kiezen voor nieuwere modellen. Zo ben je altijd verzekerd van de nieuwste technologie. 

#3 Eenvoudig grote aantallen leasen 

In één keer 100 nieuwe laptops, toetsenborden of smartphones nodig? Voorheen moest je deze investering direct ophoesten. Nu geef je de opdracht aan je leasepartner en hoef je slechts een beperkt bedrag per maand te betalen.  

#4 Nieuwe devices zonder grote investering 

Kies je voor operational lease, dan betaal je een vast bedrag per maand voor elk apparaat. Je hoeft dus niet een groot bedrag ineens te investeren voor de aanschaf van de apparaten. Fijn, want dat geld kun je weer voor andere investeringen gebruiken. 

#5 Geen lening van je bank nodig 

Een lening afsluiten bij je bank voor een grote investering gaat vaak gepaard met een hoop administratieve verplichtingen en rompslomp. Lease je zakelijke devices, dan is een lening niet nodig. Leasen is daarmee een stuk makkelijker te regelen dan lenen. 

Vier nadelen van leasen 

#1 De apparaten blijven eigendom van het leasebedrijf 

Bij zakelijk leasen ben je geen eigenaar van de apparaten. Je kunt de kosten dus niet afschrijven.  

#2 Geen investerings- en renteaftrek 

De kosten van operational lease vallen onder de operationele kosten, ze komen niet ten laste van je werkkapitaal. Hierdoor zijn investerings- en renteaftrek van de belastingen uitgesloten. 

#3 Meerjarige contractperiode 

Hebben standaard onderhoudscontracten vaak een looptijd van één jaar, een operational leasecontract sluit je meestal af voor een langere periode. De regel is dat hardware na 3 jaar moet worden vervangen waardoor de leasetermijn vaak voor 36 maanden wordt afgesloten. Tussentijdse beëindiging van het leasecontract is niet mogelijk of alleen na betaling van een boete. 

#4 De apparaten moeten weer worden ingeleverd 

In principe moeten de apparaten weer worden ingeleverd zodra het leasecontract eindigt, als dit niet wordt verlengd. Eventueel kan er een optie tot overname van een apparaat worden opgenomen. 

Vraag nu een offerte aan

Wil je ook investeringsruimte houden voor andere IT-zaken én weten waar je aan toe bent? Onder de naam YourDevice bieden wij de mogelijkheid om zakelijke devices te leasen, waarmee je je medewerkers snel voorziet van de juiste apparaten om hun werk goed en veilig te doen.

Daarnaast bieden we in samenwerking met HP de ideale zakelijke werkplekbundel voor elke organisatie. Kies uit diverse laptops of desktops, afhankelijk van de doeleinde van je medewerkers. Combineer naar wens het werkplekbeheer (YourWorkplace) met de levering van de benodigde hardware (YourDevice) én je licenties waardoor je geen omkijken meer hebt naar je werkplekken. 

New call-to-action