Vijf toepassingen van het Moderne Datacenter met Azure Stack HCI

Het moderne datacenter - waar gaat dat nou precies over? Het algeheel belang van het moderniseren van datacenters is geen geheim. Maar welke aspecten specifiek bij een modern datacenter horen, kan nogal eens diffuus lijken. In deze blog lichten we de 5 toepassingen met de bijbehorende eigenschappen toe.

Het moderne datacenter met Azure Stack HCI

Azure Stack HCI is een besturingssysteem met een hyperconverged infrastructure. Dat betekent: Azure Stack HCI bestaat uit één component waarin zaken zoals opslag en servers gecombineerd worden. Vanzelfsprekend is een naadloze integratie met Azure, de public cloud van Microsoft, geborgd. Daardoor is het relatief eenvoudig om clouddiensten te koppelen voor monitoring, beheer, back-up en disaster recovery.

Als we het hebben over het moderne datacenter, dan onderscheiden we vijf specifieke toepassingen in het bijzonder. 

  1. Modernisering van datacenter
  2. Meerdere locaties en edge computing
  3. VDI of Azure Virtual Desktop
  4. Een beveiligde ICT omgeving
  5. Data-opslag

1. Modernisering van datacenter

Digitale transformatie in een onderneming begint vaak met het vernieuwen van de datacenterinfrastructuur. Azure Stack HCI transformeert het datacenter door je in staat te stellen verouderende fysieke servers te virtualiseren en te consolideren op een modern, veiliger platform. Azure Stack HCI biedt een breed portfolio van zakelijke beveiligingsfuncties.

De moderniseringsvoordelen die beschikbaar worden gesteld via Azure Stack HCI worden nog verder verbeterd door de integratie met Azure. Dankzij deze integratie kan met AzureStack HCI lokaal gebruik gemaakt worden van Azure diensten, en kunnen er virtuele machines gemaakt en beheerd worden in Azure. Deze voordelen zijn aanzienlijk voor klanten die datacenter-efficiëntie willen halen uit de openbare cloud.  

2. Meerdere locaties en Edge computing

In sommige gevallen wil je workloads op meerdere locaties beschikbaar maken. Bijvoorbeeld wanneer jouw organisatie over meerdere locaties beschikt of werkt met edge-locaties. Bij edge computing wordt informatie aan de rand van het netwerk verwerkt. Data wordt hierdoor dichter bij de bron verwerkt, wat voor kortere reactietijden zorgt. AzureStack HCI gebaseerd op Hyperconverged infrastructuur maakt dit op betaalbare wijze mogelijk. Doordat alle benodigde componenten zijn geïntegreerd is de hoeveelheid vereiste hardware minimaal, waardoor ook de initiële investering laag blijft. Dit maakt Azure Stack HCI een interessante optie voor onder meer winkelketens, grote bedrijven met meerdere vestigingen en organisaties die met edge-locaties werken.  

3. VDI of Azure Virtual Desktop

Voor een groot deel van het publiek is het ontsluiten van desktop applicaties d.m.v. Virtual Desktop Infrastructure (VDI) al bekend. Bij Microsoft is dit beter bekend als Azure Virtual Desktop. Nu is het ook mogelijk om Azure Virtual Desktop in je eigen lokale datacenter onder te brengen. Waarom lokaal en niet in de Cloud? Het profiel van een Azure Virtual Desktop gebruiker kan variëren van een lichte gebruiker met office tot een zware CAD/CAM gebruiker. Deze productiegebruiker stelt hoge eisen aan het systeem en aan de verbinding tot de Azure Virtual Desktop omgeving. Met Azure Virtual Desktop in je eigen datacenter op AzureStack HCI is de weg voor de VDI gebruiker zo kort mogelijk en ondervinden de gebruikers een optimale werking.

4. Een beveiligde ICT omgeving

Het Moderne datacenter en haar onderliggende bouwblok Azure Stack HCI levert op basis van virtualisatie-gebaseerde security (VBS) een veilige infrastructuur voor workloads. VBS zet de Hyper-V hypervisor in voor het creëren van een veilige omgeving in het geheugen. Security-gevoelige verwerkingen worden uitgevoerd in deze omgeving en zijn daardoor gescheiden van het reguliere besturingssysteem. Als bijvoorbeeld malware onverhoopt toegang krijgt tot het besturingssysteem voorkomt de hypervisor dat er code kan worden uitgevoerd. Dit reduceert de impact van een dergelijke aanval aanzienlijk. 

5. Data-opslag

Ook voor data-opslag is AzureStack HCI met haar hyperconverged infrastructuur een aantrekkelijke optie. Azure Stack HCI helpt bij het aanleveren van bestanden met een hoge schaalbaarheid, optimale prestaties en maximale beschikbaarheid. Onder meer dankzij het gebruik van gevalideerde hardware die kan worden geoptimaliseerd voor snelheid of verhouding tussen prestaties en kosten. Azure Stack HCI maakt gebruik van storagevirtualisatie. De oplossing creëert een pool van lokaal aangesloten opslagmedia tegen aanzienlijk lagere kosten dan traditionele storage area network (SAN) of network-attached storage (NAS) arrays. 

Wil je weten of je met Azure Stack HCI een besparing kunt doorvoeren? Doe dan onze besparingscheck

Download de whitepaper: Het moderne datacenter

Wil je rustig meer nalezen over het het Moderne datacenter? Download dan onze gratis whitepaper 'Het moderne datacenter, de accelerator voor jouw maakbedrijf'.

Het moderne datacenter, de accelerator voor jouw maakbedrijf