Lancering van de nieuwe Copilot-toets op nieuwe Windows PC's.

Microsoft heeft deze maand aangekondigd dat 2024 "het jaar van de AI-pc" wordt. Dit door de introductie van de Copilot-toets op nieuwe laptops en pc's. Deze toets, in de meeste gevallen geplaatst naast de rechter alt-toets op Windows-toetsenborden zal de oude Windows menutoets vervangen en dient als toegangspoort tot de AI-aangedreven Windows Copilot-ervaring. Dit is de eerste grote wijzigingen in toetsenborden in 30 jaar wat het grote belang van AI alleen maar verder benadrukt. In dit blog nemen we je mee in de in deze Copilot-update. 

Microsoft Copilot

Deze ingebouwde toets op Windows PC’s biedt een ChatGPT-achtige chatbot die vragen kan beantwoorden en acties kan uitvoeren in Windows. De introductie van de Copilot-toets markeert de eerste grote wijziging in de toetsenbordindeling van Windows-pc's in bijna drie decennia. Volgens Yusuf Mehdi, Corporate Vice President & Consumer Chief Marketing Officer bij Microsoft, is dit een veranderend moment in de evolutie van Windows. Echt. Zorg ervoor dat je regelmatig de officiële kanalen van Microsoft raadpleegt voor de meest recente informatie.

Uitrol van de nieuwe AI-button 

Deze Copilot-toets wordt binnenkort onthuld op nieuwe Windows 11-pc's van verschillende partners tijdens de Consumer Electronics Show CES van 9 t/m 12 januari in Las Vegas. De eerste modellen zoals gloednieuwe Surface-apparaten rollen nu van de bank met deze nieuwe toets. Andere modellen zullen rap volgen.  

De nieuwe Copilot-toets kun je straks waarschijnlijk vinden naast je Alt-knop als zijn merken wel enigszins vrij om de plaats van de toets aan te passen binnen hun lay-out.  

Wat het nu zo interessant maakt is dat het betekent dat er een andere toets moest verdwijnen. Microsoft heeft besloten om fysieke ruimte te wijden aan de Copilot en dat betekent dat de Menu-toets op laptops het veld moet gaan ruimen. Het is een beweging die de kracht van Microsoft over zijn OEM-partners laat zien met invloed op het ontwerp van laptops, inclusief toetsenborden.

Wat doet deze Copilot-toets precies?

Als je op de Copilot-toets klikt integreer je naadloos AI in je Windows-ervaring. Het wordt jouw dagelijkse metgezel, of je nu ideeën omzet in liedjes, prachtige afbeeldingen maakt of gewoon je pc-instellingen aanpast.  

Bij Copilot staat het optimaal benutten van de kracht van AI-technologie centraal, gebaseerd op GPT-4. Dit wordt ingezet om informatie uit Microsoft 365 opnieuw te gebruiken en taken efficiënt uit te voeren. Copilot bundelt de mogelijkheden van grote taalmodellen (LLM's) met de gegevens in jouw Microsoft Graph en de apps van Microsoft 365. Hierdoor transformeert het jouw woorden in de meest krachtige productiviteitstool ter wereld. Benieuwd naar alle mogelijkheden van AI? Lees dan ook ons blog over de lancering en ontwikkeling van Copilot

Snelle ontwikkeling op het gebied van AI-gestuurde devices


Microsoft en zijn partners zetten zich schrap voor een grote verandering in pc-mogelijkheden met CPU's met neurale verwerkingseenheden (NPU's). Deze NPU's beloven on-device versnelling voor AI-taken. Samen met AMD, Intel en Qualcomm gaan ze nieuwe systemen opzetten die GPU, CPU, NPU en de cloud samenvoegen voor next-level AI-ervaringen. 

Kortom, de Copilot-toets en de NPU-integratie markeren een nieuw tijdperk voor AI in zowel pc-software als -hardware.    

Microsoft blijft zich door ontwikkelen 

De ontwikkelingen van AI  gaan razendsnel, ook bij Microsoft, en steeds meer functionaliteiten worden nu uitgerold naar een grotere groep gebruikers. Wij bij Hands on ICT houden alle ontwikkelingen goed in de gaten en nemen je mee bij belangrijke updates of innovaties zodat we het maximale uit onze organisaties kunnen halen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Copilot voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze ICT-consultants. We helpen je graag verder.  

De moderne werkplek met Microsoft 365