Hoe bereken je de ROI van ICT-uitgaven voor je handelsonderneming?

ICT wordt nog vaak gezien als een dure lastpost. Terwijl technologie een vitale rol speelt binnen handelsondernemingen: het verhoogt je snelheid van werken en het optimaliseert processen. Uiteindelijk leidt dat tot meer omzet of minder kosten, dus hogere marges. Dan is het een no-brainer om te investeren in ICT , toch? Desondanks vragen handelsbedrijven zich nog vaak af hoe ze nu de Return on Investment (ROI) van hun ICT-uitgaven berekenen. In dit blogartikel leggen we uit hoe wij dat doen voor onze klanten.

ICT en ROI: wat levert investeren je op?

Voor iedere investering geldt: de kosten gaan voor de baten uit. Om erachter te komen hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk winst wordt behaald, kun je een businesscase opstellen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het berekenen van de Return on Investment. De ROI laat je de verhouding zien tussen de kosten en winst van een investering. Kortom, is het de moeite waard om geld uit te geven aan nieuwe hardware, software of ICT-diensten? Ons uitgangspunt voor een positieve ROI is dat je een investering in nieuwe technologie ongeveer binnen negen maanden hebt terugverdiend.

Hoe bereken je de ROI van ICT-uitgaven?

Maar de ROI van een uitgave aan ICT-middelen is nog niet zo gemakkelijk bepaald. Als je het netto gaat berekenen, dan ziet het er simpel uit: 

  1. Stel je uitgaven vast: wat is de investering die je moet doen om nieuwe software te implementeren? En wat kost de implementatie jullie aan uren? Tel deze kosten bij elkaar op.
  1. Bepaal de verwachte opbrengst. Stel dat met de nieuwe software je medewerkers ongeveer twee uur per week minder tijd kwijt zijn aan administratieve taken. Wat bespaar je dan aan loonkosten per jaar?

Vervolgens kun je met de onderstaande rekensom je ROI bepalen:

ROI = [(extra omzet – investeringskosten) / investeringskosten] x 100%

Het resultaat is een percentage dat je ROI weergeeft. Stel dat je een ICT-investering doet van 50.000 euro en je verwacht hierdoor een extra omzet te draaien van 65.000 euro, dan is je nettowinst 15.000 euro. De ROI is dan:

[(15.000 / 50.000] x 100% = 30%

Dus dat is dan de investering zeker waard.

Andere voordelen van ICT-uitgaven

Naast de financiële voordelen van een investering, tellen nog veel meer aspecten mee bij het bepalen van je ROI. Dat maakt de berekening soms lastig. Wij kijken bijvoorbeeld ook naar deze elementen:

  • Wil je naar de cloud migreren, zodat je alleen betaalt voor de diensten die je gebruikt? Dan kun je bepaalde servers uitzetten, waardoor je minder onderhoud hebt en minder grote, terugkomende investeringen.
  • Wanneer je bestanden opslaat in de cloud, betaal je voor de opslagcapaciteit. Maar hoeveel van die bestanden gebruik je nog regelmatig? Een groot deel kun je waarschijnlijk archiveren en op een goedkopere manier bewaren.
  • Kun je door een simpele koppeling te maken ervoor zorgen dat de kwaliteit van je data toeneemt? Omdat er dan maar één versie van de waarheid ontstaat?
  • Zorgt nieuwe technologie ervoor dat je sneller kunt leveren, waardoor de klanttevredenheid toeneemt?
  • Maakt de nieuwe software het werk gemakkelijker, waardoor het een positieve bijdrage levert aan het werkplezier en de productiviteit van medewerkers?
  • Kun je door je ICT-landschap beter te beveiligen, voldoen aan de vereisten van een (externe) audit? En waarborg je hiermee je bedrijfscontinuïteit?
  • Ben je met de nieuwe software voorbereid op toekomstige groei?

Wij helpen handelsondernemingen met het berekenen van de ROI

Zoals je ziet, is het uitrekenen van een Return on Investment nog niet zo eenvoudig. Naast dat het je waarschijnlijk kosten gaat besparen, zijn er nog vele andere voordelen te behalen. Wij maken de ROI voor jou inzichtelijk. Niet alleen door naar de huidige situatie te kijken, maar ook door jullie ambities en technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hierin mee te nemen. Wil je stappen zetten op het gebied van de moderne werkplek, cybersecurity, de cloud of onderhoud en beheer? We komen graag eens met je in gesprek. Met een kop koffie en iets lekkers laten we je direct de eerste quick wins zien.

Uitbesteden van de ICT-omgeving

Thuiswerken is onderdeel van het nieuwe normaal geworden. Door middel van het inzetten van slimme applicaties is het mogelijk om vanuit een thuis-omgeving in te loggen. Dit brengt voor de ICT-afdeling extra uitdagingen en werkzaamheden met zich mee. Vandaar dat bedrijven er steeds vaker voor kiezen om een (gedeelte) van de ICT-omgeving buiten de deur te plaatsen. In onderstaande whitepaper leggen wij jou onder andere uit wat hier de voordelen van zijn.

ICT-beheer uitbesteden: ja of nee?