Werken met een Fabriek en een Lab: de IT-trend voor 2023

Verandering is voor de mens iets moeilijks. We schieten snel in de weerstand en houden liever vast aan hetgeen wat we kennen en vertrouwen. Maar als het je lukt om te durven luisteren naar ‘andersdenkende’ mensen, dan kan dat veel nieuwe inzichten bieden. In plaats van vasthouden aan de dingen die je al jaren op dezelfde manier doet, is openstaan voor verandering een mooie kans. Dit biedt je de mogelijkheid om jezelf en je organisatie keer op keer opnieuw uit te vinden. De trend die we vooral voor 2023 dan ook zien opkomen? Het inzetten van een ‘Fabriek en een Lab’. In deze blog meer over die ontwikkeling.

Werken met een fabriek en een lab

Omarm de ‘andersdenkende’ medewerkers

Iedere organisatie zou zijn ‘andersdenkende’ medewerkers moeten omarmen. Medewerkers die ‘outside the box’ denken en niet binnen de kaders blijven kleuren, zullen meer nieuwe input bieden waarbij je zelf wellicht nog niet had stilgestaan. Zij zijn een belangrijke factor binnen je organisatie om je te laten verrassen en om je organisatie opnieuw uit te vinden. Het is daarom van belang om deze groep te motiveren, te steunen en naar ze te luisteren. 

Een organisatie met een Fabriek en een Lab

Om je organisatie opnieuw uit te vinden, is innovatie van belang. We zien dan ook de wens en behoefte bij bedrijven om een innovatieplatform op te richten. We onderscheiden hierbij de Fabriek en het Lab.

In de fabriek laat je draaien wat nodig is voor jouw business, met de mensen die dit het beste kunnen. Bekwame medewerkers die doen waar ze goed in zijn. In het lab zet je de ‘andersdenkende’ mensen neer die niet binnen die lijntjes kleuren. Zij zijn vaak de sleutel binnen je organisatie om buiten de gebaande paden te treden en vanuit daar nieuwe diensten, producten en ideeën te ontwikkelen. Komt hier iets fantastisch uit? Voer het dan door naar de fabriek en innoveren maar.

Het belang van innoveren

Innovatie kan worden gezien als de ‘introductie van iets nieuws’. Innovatie binnen bedrijven is belangrijk. Het is daarom ook van belang om innovatie niet uit te stellen. Want nu besparen, is later boeten. De huidige stand van zaken van een ICT-omgeving is voor het verloop in de toekomst vrij irrelevant. Het betekent niet dat als iets nu efficiënt werkt, dat het de komende jaren ook nog zal werken.

Natuurlijk is er een mogelijkheid dat de ICT-omgeving van je organisatie jarenlang prima functioneert. Maar wat als het dan toch van de ene op de andere dag totaal ontwricht door een disrupter in de markt of nieuwe technieken die beschikbaar komen? Voor zulke scenario’s zijn acute oplossingen duur en met het huidige personeelstekort moeilijk haalbaar. De enige manier om financiële stress en operationele kopzorgen te vermijden, is door te investeren in innovatie. 

Ondersteuning van een ICT-partner

Veel organisaties voelen de urgentie voor innovatie, ook en vooral op ICT-gebied. Toch is hier niet altijd voldoende ruimte voor door beperkte capaciteit in mankracht of budget. Door samen te werken met een ICT-partner sla je twee vliegen in één klap. Zo kan je als organisatie het beheer uitbesteden aan een ICT-partner waarbij bijvoorbeeld de rol van systeembeheerder wordt overnemen. Hierdoor houd je als organisatie meer tijd over voor innovatietrajecten. Aan de andere kant kun je met een proactieve ICT-partner ook goed sparren over de toekomst en sneller nieuwe inzichten opdoen.

Wil je meer lezen over de voordelen van het uitbesteden van jouw ICT-werkzaamheden? Download dan onze gratis whitepaper: ICT-beheer uitbesteden ja of nee?. In deze whitepaper leggen wij uit wat ICT-beheer inhoudt, waarom goede ICT onmisbaar is, wat de voordelen zijn en wat onze aanpak is. 

Download het ICT-trendrapport 2023

Benieuwd naar de overige 5 belangrijkste ICT trends & ontwikkelingen voor volgend jaar? Download dan ons ICT-trendrapport 2023 waarin we je meenemen in onze visie voor de trends van 2023. Een overzicht van alle trendblogs vind je hier.

New call-to-action