Recap Ignite 2022 - meer doen met minder met de Microsoft Cloud

Microsoft Ignite is een jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars en IT-professionals georganiseerd door Microsoft, dit jaar gehouden van 12 t/m 14 oktober. Tijdens dit event worden de nieuwste productinnovaties gedeeld en delen diverse product-experts hun kennis met diepgaande technische trainingen, break-out sessies en keynotes. Net als Inspire 2022, het partner-event van Microsoft, zat deze editie vol met nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. In dit blog nemen we je mee met de belangrijkste updates & ontwikkelingen die zijn benoemd.

Microsoft Ignite 2022  recap

Doing more with less

Ignite 2022 werd geopend met een inspirerende keynote van Microsofts CEO Satya Nadella. In deze openingsspeech gaf hij aan dat we leven in een periode van historische economische, maatschappelijke en technologische veranderingen. Ondanks alle onzekerheid die we in de wereld blijven zien, is één ding duidelijk: organisaties in elke sector zoeken stabiele partners om hen te helpen meer te doen met minder, zodat ze door deze verandering kunnen navigeren en er veel sterker uit komen.

Meer doen met minder betekent niet harder of langer werken. Het betekent de toepassing van slimme en innovatieve technologie om te versterken wat je kunt doen en uiteindelijk wat een organisatie kan bereiken binnen de beperkingen van vandaag. Het staat voor minder tijd kwijt zijn en minder kosten maken in werk en processen en in staat zijn om innovatiever en flexibeler te werken.

Satya Nadella gaf aan dat de afgelopen jaren uitgebreid is gesproken over de digitale transformatie, maar dat het nu tijd is om de digitale noodzaak voor elke organisatie waar te maken. Hiervoor gaf hij het framework van 5 belangrijkste vereisten aan tot deze digitaliseringsomslag te komen. Te noemen:

  1. Be data-driven and optimize with Azure / Wees datagestuurd en optimaliseer met Azure
  2. Deliver efficiency with automation and AI / Lever efficiëntie met automatisering en AI
  3. Innovate with a cloud developer platform / Innoveren met een cloud developer platform
  4. Reenergizing your workforce / Je personeel nieuwe energie geven
  5. Protect everything, everyone, everywhere / Bescherm alles, iedereen, overal

5 vereisten digitale transitie2

 1. Wees datagestuurd en optimaliseer met Azure

 

Het begint allemaal bij de infrastructuurlaag en hoe Microsoft kan helpen deze wendbaarheid op te bouwen en bedrijven kan helpen met het optimaliseren met Azure. Verhuizen naar de cloud is de beste manier om je IT-investeringen af te stemmen op de schaal van de vraag, zodat je meer kunt doen met minder.

Azure arcAzure Arc breidt het Azure platform uit, zodat je applicaties kunt bouwen met Azure services die kunnen draaien in on-premises, edge en multi-cloud omgevingen. Nu Kubernetes steeds meer ingang vindt, kan Arc gebruikt worden om gecontaineriseerde applicaties met Azure Kubernetes Service (AKS) te draaien op Azure Stack HCI, Windows Server, Windows-apparaten en Windows IoT, waardoor een consistente ervaring van cloud tot edge mogelijk wordt. In de toekomst zal AKS verder uitgebreid worden om op nog meer platformen te draaien.

De nieuwe Azure VM's met Ampere Altra ARM-processoren hebben de hoogste kloksnelheid van alle ARM-processoren die momenteel in de cloud beschikbaar zijn en zijn kosteneffectiever en energiezuiniger, zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Met nieuwe premium SSD v2-schijfopslag biedt Microsoft de meest geavanceerde blokopslag oplossing voor algemeen gebruik die beschikbaar is, ontworpen voor prestatiegerichte werklasten die voortdurend een latentie van minder dan een milliseconde nodig hebben in combinatie met hoge IOPS en doorvoer.

Elastic SANEn met Azure Elastic SAN biedt Microsoft de eerste cloud-native, volledig beheerde storage area netwerk-dienst in de sector. Het biedt enorme schaalbaarheid en stelt klanten in staat hun SAN-datastatus naadloos over te zetten naar de cloud zonder dat zij hun applicatiearchitectuur hoeven te bewerken. 

Deze techniek is momenteel slechts beperkt beschikbaar in West-Europa en een deel van de Verenigde Staten als Beta. Hands on ICT houdt deze ontwikkelingen goed in de gaten.

Elastic SAN - SAN Appliance

 

2. Lever efficiëntie met automatisering en AI

Als het gaat om meer doen met minder, is Artificial Intelligence (AI) de ultieme versterker. Het gaat veranderen hoe een applicatie eruitziet, wat de ontwerptaal is en hoe deze wordt gebouwd en geleverd door de snelle ontwikkelingen op gebied van AI.


AI in het nieuwe Microsoft Designer

Microsoft gelooft dat AI niet alleen mogelijkheden zal vergroten, maar ook nieuwsgierigheid, creativiteit en verbeelding. Om die reden hebben ze Microsoft Designer gelanceerd tijdens Ignite.
Designer kan je persoonlijke ontwerpgenerator worden, gebaseerd op een aantal nieuwe AI componenten die Microsoft heeft ontwikkeld waaronder Dollie 2.
Microsoft designer
Deze tool stelt het MKB in staat om snel content en bijpassende beelden te
 creëren om te gebruiken ter promotie op bijvoorbeeld social media, uitnodigingen of reclame doeleinde.

Template creatie designer 3

Met slechts enkele keywords die je ingeeft in de tool kan Microsoft Designer een template maken dat aansluit op je wensen. Je ontvangt gepersonaliseerde beelden waardoor je geen tijd meer hoeft te spenderen aan het doorspitten van honderden templates om te kijken welke het beste bij jouw huisstijl past. Microsoft Designer maakt een eigen design op naar jouw stijl. Op dit moment is er een wachtlijst om toegelaten worden tot deze applicatie.

AI in Viva Sales

In Viva Sales wordt “conversatie intelligentie” toegepast om opnames uit te werken en automatisch highlights weer te geven, vervolgacties toe te voegen om een betere klant ervaring te krijgen.

 AI in Viva Sales


AI in Dynamics 365

Dynamics 365 heeft een vergelijkbare functie, zodat verkopers eerder nieuwe verkoopkansen herkennen en kunnen toevoegen op basis van predictive elementen. Hiermee kunnen ook suggesties gegeven worden voor volgende stappen, om een deal sneller binnen te halen.

AI in Dynamics 365

3. Innoveren met een cloud developer platform

GitHub Copilot

Met GitHub Copilot past Microsoft Codex toe om code en volledige functies in realtime voor te stellen, rechtstreeks vanuit je editor, waarbij natuurlijke taal wordt omgezet in codeersuggesties. Het haalt context uit de code waar je aan werkt om de regels die je begint af te maken en zelfs hele functies voor te stellen.
De functie “Explain code” helpt om een selectie beter te begrijpen door te zien wat de code doet in ‘normaal Engels’.
GitHub Copilot

Copilot voor Power Platform

Microsoft brengt dezelfde principes en mogelijkheden achter Copilot naar Power Platform. Met Express Design en Power Apps kun je een handgetekende schets uploaden en wordt deze binnen enkele seconden omgezet in een werkende app. U kunt ook in natuurlijke taal beschrijven wat u wilt doen, en Power Apps genereert een lijst met de meest relevante Power FX-formules waaruit u kunt kiezen. De code schrijft zichzelf.
En ze gaan nog verder door AI-gestuurde Copilot-mogelijkheden naar Power Automate te brengen. Zo kun je beschrijven wat je wilt automatiseren waarna er suggesties worden gegenereerd om je Flow te starten.

Copilot voor Power platform-1 Copilot voor Power platform 2

Microsoft Syntex implementatie in Microsoft 365 & Teams

Microsoft Syntex.pngSyntex wordt geïmplementeerd in Microsoft 365 en Teams. Met Syntex kan inhoud automatisch gelezen, getagd en geïndexeerd worden. Hiermee worden hoogtepunten en belangrijke delen van bestanden aangegeven. PDF’s kunnen direct vertaald worden en eventueel digitaal ondertekend worden. Daarnaast bevat Syntex tools om bestanden beter te archiveren, back-uppen en te beveiligen.

syntex form

4. Je personeel nieuwe energie geven

In het framework van 5 vereisten om tot een betere digitale transitie te komen als organisatie, gaf Microsofts CEO Satya Nadella dit vierde punt aan: Geef je personeel nieuwe energie.
De wereld is veranderd. We gaan niet terug naar 2019. Verder digitaliseren en automatiseren is de toekomst. De nieuwste Work Trend Index identificeert drie duidelijke prioriteiten voor elke organisatie:

  1. Stoppen met de eindeloze productiviteitsparanoia. Mensen werken meer dan ooit, maar leiders maken zich nog steeds zorgen dat werknemers hun werk niet afkrijgen.
  2. Gegevens verkiezen boven dogma's en organisaties afstemmen op het belangrijkste werk.
  3. Inzien dat mensen naar kantoor komen voor elkaar, niet voor het beleid. En leiders moeten zich realiseren dat werving niet ophoudt bij het aanvaarden van een baan. Ze moeten hun werknemers voortdurend helpen nieuwe vaardigheden te leren of het risico lopen ze te verliezen.

Werknemers moeten in staat worden gesteld en energie krijgen om zinvol werk te doen, zodat ze zich kunnen ontplooien. Dat is wat Microsoft 365, Microsoft Teams en Microsoft Viva mogelijk maken.
Microsoft 365 omvat Teams inclusief de apps waarop de meeste mensen bouwen: Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Maar ook de nieuwe apps voor creatie en expressie zoals Loop, Clipchamp, Stream en Designer passen in dit rijtje.

Nieuwe functies Teams voor betere samenwerking

Microsoft Teams Rooms

Tijdens Ignite 2022 zijn wederom nieuwe Teams-functies aangekondigd die je niet alleen helpen om beter te vergaderen, maar ook om de vergadercultuur te veranderen. Zo is Teams Premium gelanceerd, geavanceerde vergaderbeveiliging zodat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je meest gevoelige gesprekken worden gedeeld. Maar ook Intelligent Recap, dat AI gebruikt om taken toe te wijzen tijdens vergaderingen en belangrijke momenten in de opname op te roepen maken het vergaderen een stuk effectiever.

Met Teams Rooms brengen ze Teams naar een groeiend ecosysteem van apparaten en ruimteconfiguraties om mensen te helpen verbonden te blijven en overal deel te nemen.

Cisco wordt een Microsoft Teams Room certified device partner en Teams Rooms op Android zal draaien op hun ruimtesystemen. Het gecertificeerde apparaat portfolio zal meerdere vergaderapparaten en randapparatuur omvatten en er zullen er nog meer volgen.

Onlangs nog kondigde Microsoft met Meta aan dat ze Teams met meeslepende vergaderervaringen naar Meta Quest zouden brengen. Hiermee kun je in VR met elkaar in verbinding staan, ideeën delen en samenwerken alsof je persoonlijk bij elkaar bent.
Meta for teams-1

Nog een opvallende functie die is geïntroduceerd: De private preview van Mesh avatars in Microsoft Teams.
Avatars kunnen worden samengesteld op een manier die de identiteit weerspiegelt en gebruikers kan vertegenwoordigen in vergaderingen, waardoor ze de flexibiliteit en keuze hebben om aanwezig te zijn zonder ooit een camera aan te hoeven zetten.


Een ruimte om elkaar te ontmoeten met Microsoft Places

Microsoft wil helpen om van jouw ruimte een plaats te maken. “Een ruimte wordt een plek als mensen er betekenis aan geven.” Aldus Microsoft. Denk aan het belang van de Outlook-agenda om te regelen wanneer mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. Places gaat hetzelfde doen voor waar mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. Zo kun je makkelijker zien wanneer collega’s op kantoor zijn, flexplekken reserveren of indelen, vergaderruimtes boeken en kosten inzien. Microsoft Places zal in 2023 uitgebracht worden.
Microsoft Places 2 Microsoft Places
 

Employee experience platform: Microsoft Viva

Viva is het eerste employee experience platform voor hybride werk. In oktober is Viva Sales algemeen beschikbaar geworden, dit biedt verkopers een eenduidig beeld van hun activiteiten waarbij real-time CRM-gegevens rechtstreeks in hun klantinteracties in Teams en Outlook worden opgenomen.
Viva

Nieuwe samenwerk mogelijkheden: Microsoft Edge

Microsoft Edge is de browser voor bedrijven. Edge maakt het gemakkelijker om de gegevens van uw organisatie en uw privacy online te beschermen. Edge Workspaces, een nieuwe ervaring waarmee iedereen die aan een project werkt dezelfde websites en bestanden op één plek kan zien, zodat ze op dezelfde pagina kunnen blijven. In plaats van links te sturen via e-mail of chat, kun je een Edge-workspace openen en toegang krijgen tot een gedeelde set tabbladen.Edge workspaces 2

Windows ontworpen voor hybride werk

Windows ontworpen voor hybride werkWat Windows betreft, heeft Microsoft het besturingssysteem fundamenteel opnieuw ontworpen, van de client tot de cloud, voor hybride werk. Windows 11 is ontworpen voor de toekomst van het werk van vandaag. Windows blijft zich ontwikkelen om te werken zoals jij dat doet. En met Windows 365 verandert Microsoft de manier waarop je Windows ervaart door de kracht van Windows computers samen te brengen met Azure computing.

Windows 365 is een volledige SaaS-oplossing die naadloos samenwerkt met Azure. Er komt een nieuwe Windows 365 app, hiermee kun je direct vanuit de taakbalk of startmenu in Windows 11 toegang krijgen tot de Cloud pc. Daarnaast komt er een Windows 365 variant voor de overheid en een variant voor Multi gebruikers (eerstelijns en ploegarbeiders)

5. Bescherm alles, iedereen, overal

Het laatste punt van het framework betreft bescherming. Nu het tempo van bedreigingen versnelt, is beveiliging een topprioriteit voor elke organisatie. Echter, beschermen is complex en kan duur worden. Elke organisatie ervaart dit. Hoe wendbaarder je wordt, hoe meer je beveiligingsteams worstelen om risico's te beheren. En hoe meer we verbonden zijn, hoe sneller een succesvolle aanvaller zich lateraal door de onderneming naar zijn doel kan bewegen.

Microsoft SecurityBeveiliging met Microsoft Security

Het begint met Microsoft Entra, de nieuwste tool voor visie, portfolio, identiteit en toegang. Het strekt zich uit tot Microsoft Purview, evenals Microsoft Priva om te helpen privacy te beheren, en Microsoft Intune om je endpoints te beschermen en te beheren, en natuurlijk Microsoft Defender en Sentinel.

Defender for Cloud & Defender for DevOps

De aanpak van Microsoft strekt zich uit tot alle clouds en alle platforms, en ze investeren om organisaties te beschermen. Tijdens Ignite 2022 heeft Microsoft nieuwe innovaties geïntroduceerd in Defender for Cloud, waaronder verbeterd beveiligingsbeheer waarmee organisaties zich kunnen concentreren op de meest kritieke risico's en ingebouwde beveiligingsaanbevelingen voor meerdere clouds. De nieuwe Defender for DevOps helpt de gehele ontwikkelingscyclus te beveiligen in een uniform DevOps-beveiligingsbeheer over meerdere omgevingen.

Automatic attack disruption

Microsoft voegt ook automatische aanvalsverstoring toe aan Defender om laterale bewegingen te beperken en je te helpen ransomware te stoppen voordat deze de kans krijgt uw gegevens te versleutelen.

Nieuwe mogelijkheden identiteitsbeheer in Entra

Ook komen er nieuwe mogelijkheden voor identiteitsbeheer toe aan Entra, die nog meer controle bieden over digitale identiteiten op locatie en in de cloud, zodat alleen de juiste mensen op het juiste moment de juiste toegang krijgen tot de juiste bronnen.

Automatic attack disruption for Microsoft Defender Microsoft Entra Identity Governance

Mooie editie van Ignite 2022

Ignite 2022 was een mooie editie die boordevol zat met nieuwe technieken, ontwikkelingen, innovatie en inspiratie. Met meer dan 100 sessies waren deze updates bijna te veel om op te noemen. De collega’s van Hands on ICT hebben hier enorm veel ideeën uit opgedaan om onze klanten weer te helpen met het optimaliseren van hun IT-omgeving en het slimmer werken. Want zoals gezegd is het streven ‘meer doen met minder’. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan ons leaflet waarin we uitleggen wat je kunt verwachten van onze Managed Services dienstverlening.

Onze managed Services dienstverlening - leaflet