Werknemers meer recht op thuiswerken door nieuwe Wet ‘werken waar je wilt’

Werknemers krijgen door de nieuwe Wet ‘werken waar je wilt’ binnenkort meer rechten over hoe en waar ze willen werken. Op 5 juli 2022 kreeg het wetsvoorstel Wet ‘werken waar je wilt’ een akkoord van de Tweede Kamer. Dit verstevigt het recht van de werknemer en maakt het voor werknemers gemakkelijker om een verzoek voor thuiswerken in te dienen.

Wet flexibel werken

Door de Wet flexibel werken hadden werknemers al de mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor een andere arbeidsplaats, zoals bijvoorbeeld thuis. Voorheen kon de werkgever dit verzoek vrij eenvoudig afwijzen. Dat was mogelijk, omdat de werkgever geen zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang nodig heeft voor de afwijzing. Dit zorgt voor onvoldoende zeggenschap voor de werknemer om te kiezen waar hij of zij wilt werken. Het wetsvoorstel Wet ‘werken waar je wilt’ gaat dit veranderen. Vanwege dit wetsvoorstel mogen werkgevers een verzoek voor een andere arbeidsplaats alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfsbelang.

SER-advies Hybride werken als leidraad

Het SER-advies, dat eerder dit jaar werd uitgebracht aan het kabinet, is in lijn gebracht met het wetsvoorstel Wet ‘werken waar je wilt’. De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde het kabinet al eerder om werknemers meer zeggenschap te geven over hun werkplek. De SER stelde al dat hybride werken niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Om de kansen van hybride werken zoveel mogelijk te benutten, is het van belang dat de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd.

Belangen op een weegschaal

Het wetsvoorstel toont aan dat een werknemersverzoek beoordeeld wordt aan de hand van de maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Hierdoor moeten alle werkgevers- en werknemersbelangen zorgvuldig worden afgewogen. Daarnaast vraagt dit de werknemer voor een gedegen motivering bij zijn verzoek. Het doorvoeren van de Wet ‘werken waar je wilt’ geeft de werknemer een betere positie, terwijl de werkgever de vrijheid voor maatwerk behoudt.

Vergeet je ICT-omgeving niet

Thuiswerken brengt veel goede zaken. Medewerkers werken (meestal) relaxeter, hebben minder afleiding, hebben minder reistijd en kunnen in hun eigen tempo werkzaamheden uitvoeren. Echter, in een kantooromgeving is het makkelijker om je bedrijfsgevoelige data te beschermen, een sterk netwerk op te zetten of de werkplekken te beheren en monitoren. Als een groot deel van je personeelsbestand thuis zit te werken, vergt dit een andere aanpak op ICT-gebied. Denk hierbij aan goed Mobile Device Management en slimme oplossingen om samen te blijven werken, waarbij Microsoft 365 met producten zoals Teams en SharePoint aan kan bijdragen.

Hands on ICT kan je helpen bij het inrichten, onderhouden en beveiligen van deze Moderne werkplekken. Wil je weten waar de ideale werkplek aan voldoet om ook aan binnen deze hybride werkvorm een goede organisatie te kunnen managen? Download dan onze whitepaper ‘De werkplek van nu.’ Heb je een vraag over onze werkplek dienstverlening of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Whitepaper - De werkplek van nu