Overstappen van RDS naar de moderne werkplek: ontdek de voordelen van flexibel werken

Ben je nog steeds gebonden aan de traditionele Remote Desktop Services (RDS) op kantoor? Tijd om te upgraden naar de moderne werkplek. Een laptop of ander mobile device als jouw belangrijkste werktool zorgt voor meer flexibiliteit en mobiliteit, terwijl je tegelijkertijd een op maat gemaakte werkplek hebt die is afgestemd op jouw individuele behoeften. We vertellen je in deze blog graag meer over de verschillen tussen RDS en de moderne werkplek én waarom het verstandig is om over te stappen.

RDS versus de moderne werkplek

Bij RDS heeft iedereen toegang tot één centrale omgeving, wat voor beperkingen kan zorgen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om videobellen via Teams te gebruiken, omdat de RDS-omgeving is ontwikkeld voordat Teams er was. Als je het Microsoft-platform optimaal wilt gebruiken, dan kun je beter overstappen naar de moderne werkplek. Een moderne werkplek (in de vorm van Microsoft-oplossingen en een laptop, tablet of smartphone) biedt meer vrijheid en flexibiliteit en stelt medewerkers in staat om hun werkplek overal mee naartoe te nemen, zolang er internet beschikbaar is.

Kun je RDS en de moderne werkplek combineren?

Een hybride oplossing, waarbij sommige afdelingen nog gebruikmaken van RDS, terwijl andere afdelingen overstappen naar de moderne werkplek, kan ook een oplossing zijn. Deze combinatie van RDS en de moderne werkplek werkt bijvoorbeeld prima voor medewerkers die alleen e-mail en Office-applicaties nodig hebben of voor degenen die een machine lokaal moeten aansturen. Zij kunnen goed uit de voeten met RDS, terwijl andere medewerkers binnen je organisatie juist profijt hebben van de moderne werkplek.

Beveiliging: de moderne werkplek versus RDS

Bij RDS heeft iedereen toegang tot één centrale omgeving, terwijl de moderne werkplek honderden decentrale systemen biedt. Dit lijkt misschien minder veilig, maar het biedt juist meer mogelijkheden om individuele werkplekken te beveiligen. Bijvoorbeeld door te bepalen welke rechten medewerkers hebben, of ze wel of niet een programma of app mogen installeren en door de mogelijkheid om USB-poorten uit te schakelen zodat hier niets mee kan gebeuren. Microsoft biedt daarnaast geautomatiseerde oplossingen zoals Intune en Windows AutoPilot, waarmee je geautomatiseerd werkplekken kunt uitrollen en op goed beleid kunt aansturen.

Migratie naar de moderne werkplek: 5 stappen

De overstap van RDS naar de moderne werkplek kan een flinke uitdaging zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de infrastructuur, de gebruikerservaring en de beveiliging. Een gedegen plan van aanpak is dan ook van essentieel belang. Volg in ieder geval deze vijf stappen:

Stap 1: Analyseer de huidige infrastructuur

Voordat je de overstap maakt, is het belangrijk om de huidige infrastructuur goed in kaart te brengen. Hierbij kun je denken aan de huidige systemen, applicaties, hardware en netwerken. Zo krijg je een goed beeld van de actuele situatie en kun je bepalen welke onderdelen je wel of niet kunt integreren in de moderne werkplek.

Stap 2: Kies de juiste hardware en software

Bij de migratie naar de moderne werkplek is het belangrijk om de juiste hardware en software te kiezen. Hierbij kun je denken aan laptops, tablets en smartphones die geschikt zijn voor de moderne werkplek. Ook de keuze voor het besturingssysteem en de bijbehorende software is van belang.

Stap 3: Maak een plan van aanpak

Een gedegen plan van aanpak is van essentieel belang bij de overstap. Hierbij kun je denken aan een stappenplan waarin alle onderdelen van de migratie worden beschreven, zoals het installeren van de hardware en software, het migreren van data en het trainen van medewerkers.

Stap 4: Betrek de gebruikers

Een succesvolle migratie valt of staat met de betrokkenheid van de gebruikers. Het is dan ook belangrijk om medewerkers tijdig te informeren over de overstap naar de moderne werkplek en hen te betrekken bij het proces. Zo kun je bijvoorbeeld een pilotgroep samenstellen om de nieuwe hardware en software uit te proberen.

Stap 5: Zorg voor een goede beveiliging

Een goede beveiliging is altijd van essentieel belang. Hierbij kun je denken aan het beveiligen van de hardware en software, het instellen van rechten, en het trainen van medewerkers op het gebied van beveiliging. Ook het gebruik van multifactorauthenticatie en conditional access draagt bij aan een veilige werkomgeving.

Van RDS naar de moderne werkplek

De overstap van RDS naar de moderne werkplek kan een flinke uitdaging zijn, maar biedt wel veel voordelen op het gebied van flexibiliteit, mobiliteit en beveiliging. Door de huidige infrastructuur goed in kaart te brengen, de juiste hardware en software te kiezen en een gedegen plan van aanpak op te stellen, neem je de juiste maatregelen om de overstap succesvol te maken. Het betrekken van de gebruikers en het zorgen voor een goede beveiliging zijn hierbij van essentieel belang.

Wil je meer weten over de moderne werkplek met Microsoft 365? Neem dan contact op met onze sales consultants via info@handsonict.nl of T. (0)88 - 181 1300 of download nu ons leaflet over de moderne werkplek.

De moderne werkplek met Microsoft 365