Neem deze 5 stappen bij het outsourcen van je zorgwerkplek

Een stabiele en betrouwbare ICT-infrastructuur is cruciaal voor elke zorgorganisatie. Wanneer je geen toegang hebt tot het ECD of systemen haperen, kan dat grote gevolgen hebben voor het verlenen van goede zorg. Om de continuïteit te waarborgen, besteden veel zorgorganisaties het vernieuwen en vervolgens het beheer van de zorgwerkplek uit aan een ICT-partner. Die zorgt ervoor dat werkplekken veilig en up-to-date zijn en dat er 24/7 ondersteuning is bij ICT-problemen.  

Wil je graag (een deel van) je ICT outsourcen en ben je benieuwd hoe dat bij Hands on ICT in z'n werk gaat? We leggen het je uit aan de hand van onderstaande vijf stappen:

  1. Vaststellen doelen en ICT-beleid
  2.  Keuzes maken op basis van een adviesrapport
  3. Aan de slag met de ICT-roadmap 
  4. Projectmatige implementatie
  5. Beheer van de zorgwerkplek

Stap 1: vaststellen doelen en ICT-beleid

Waar wil je naartoe als zorgorganisatie? Wat is jullie visie en welke strategie hoort daarbij? We zijn als ICT-partner natuurlijk geen zorgverleners, maar maken wél een vertaalslag van jouw doelen naar de invulling van het ICT-landschap. Goede ICT helpt je namelijk om doelen met betrekking tot productiviteit, flexibiliteit en veiligheid te behalen. Hebben jullie al een ICT-beleid? Dan vormt dat het uitgangspunt voor de vervolgstappen.    

Stap 2: keuzes maken op basis van een adviesrapport

Is het helder waar jullie digitale stip op de horizon staat? Dan zoomen we in op jouw huidige ICT-omgeving en applicatielandschap. Dat is nodig, omdat we het ICT-beleid willen omzetten naar concrete oplossingen om jouw zorgorganisatie effectiever en efficiënter te maken. Op basis van vier tot zes workshops, analyses en persona's brengen we vervolgens een adviesrapport uit. Hierin vind je alle voor- en nadelen van verschillende scenario's. Op basis hiervan kun je goed onderbouwde keuzes maken voor de gewenste inrichting van de ICT-omgeving.  

Stap 3: aan de slag met de ICT-roadmap

Met het opstellen van de ICT-roadmap bepalen we samen de strategische stappen die je gaat nemen op weg naar die stip op de horizon. Zo krijg je direct een duidelijk overzicht van de digitale transitie van jouw zorgorganisatie. Bij het opstellen van een ICT-roadmap houden we de volgende uitgangspunten aan: 

  • Er komt een solide platform voor alle applicaties.
  • We zoeken naar gebruiksvriendelijke tools.  
  • We helpen je medewerkers samen te werken in de veranderende omgeving. 
  • Je krijgt een helder tijdspad van jouw digitale transitie, binnen een acceptabele tijdsduur. 
  • We nemen veiligheid mee bij elke stap die we nemen.

Stap 4: projectmatige implementatie

Het is tijd om de eerste stappen te zetten naar realisatie van de nieuwe ICT-omgeving. Aan de hand van een bewezen methodiek, gebaseerd op PRINCE2, en onze best practices gaan we aan de slag met de implementatie. Dat doen we volledig zelf of samen met de ICT’ers van jouw zorgorganisatie. Projectmatig gaan we stap voor stap door de ICT-roadmap heen.   

Stap 5: beheer van de zorgwerkplek  

Op dit moment is jouw ICT-omgeving volledig ingericht en is alle technologie geïmplementeerd. De laatste stap bij outsourcing, maar één die zeer belangrijk is, is het professioneel beheer van de zorgwerkplek. Daarin zijn verschillende mogelijkheden. We beheren jouw complete ICT-omgeving of een deel hiervan. Bovendien kan dat met ondersteuning van onze servicedesk op afstand of we komen bij je langs op locatie. Op die manier ben je verzekerd van een up-to-date ICT-omgeving die we blijven optimaliseren. Omdat Hands on ICT volledig NEN 7510 gecertificeerd is, kun je ervan op aan dat we zorgvuldig met je gegevens omgaan. 

In 5 stappen naar het outsourcen van jouw zorgwerkplek 

ICT-afdelingen binnen zorgorganisaties bestaan vaak uit enkele medewerkers. Het is dan lastig om naast het operationeel houden van de ICT-omgeving, je te verdiepen in nieuwe technologische ontwikkelingen, te innoveren en de zorgwerkplek te beheren. Door een deel hiervan uit te besteden aan een ICT-partner ben je verzekerd van best practices, borg je de continuïteit van de ICT-omgeving en daarmee dus ook de zorg.  

Zorgorganisatie Intergrin koos ervoor om hun verouderde ICT-omgeving te vernieuwen en een moderne zorgwerkplek in te richten. Hands on ICT mocht hen daarbij helpen. Bekijk hier hun verhaal. Wil je meer weten over de uitdagingen in het nieuwe zorgtijdperk? Download dan onze whitepaper.

Uitdagingen in het nieuwe zorgtijdperk