Hardware of software vervangen zonder dat handelsstromen stilvallen, hoe pak je dat aan?

Uitstelgedrag. Dat zien we vaak bij handelsorganisaties, waarbij het toch echt dringend tijd is om de hardware of software te vervangen. Het op de lange baan schuiven hiervan, begrijpen we heel goed, want wat voor impact heeft het vernieuwen van ICT op je handelsstromen? Aan de andere kant, zolang je niet innoveert, kun je tegen performanceproblemen aanlopen. Maar misschien werkt alles gewoon naar behoren en denk je: waarom iets vervangen als het niet stuk is? Nou, als je niet meegaat met nieuwe technologische ontwikkelingen loop je risico's op het gebied van beveiliging, betrouwbaarheid en stabiliteit. Daarom laten we je in deze blog zien waarmee je kunt beginnen, als je toch echt je hard- of software moet vervangen.

Klaar voor de start?

Het vernieuwen van je ICT vindt natuurlijk niet voor niets plaats. Systemen lopen niet meer soepel, laptops of tablets werken traag of applicaties zijn niet meer veilig. Dit heeft allemaal impact op hoe efficiënt je kunt werken, wat dus weer gevolgen heeft voor je marge. Maar innovatie vraagt wel om een goed doordacht plan. Wat heb je nu aan hardware en software draaien, wat is er allemaal precies nodig om je bedrijfsdoelen te behalen en hoe kom je daar dan?

Het in kaart brengen van je ICT is de basis voor vernieuwing én kostenbesparing. Stel dat je nu drie servers hebt staan, zijn die wel allemaal nodig? En als je naar de cloud wilt migreren, volstaat dan een lift en shift of schoon je je data op? Onderzoek dan ook eens welke functionaliteiten je echt nodig hebt, denk aan clouddiensten voor je financiën, verkoop, inkoop, logistiek en voorraad. Het vraagt dus om een helder beeld van je doelstellingen en wat er nodig is om die doelen te bereiken, voordat je klaar bent voor de vervanging van hardware en software. 

Risico-inventarisatie en downtime

Een ICT-partner helpt je bij het onderzoeken van bovenstaande vraagstukken. Maar houdt ook rekening met downtime. Er zit natuurlijk een prijskaartje aan het stilvallen van je handelsstromen en je bepaalt zelf welke processen er kunnen uitvallen en hoelang. Misschien is het helemaal niet mogelijk dat je handelsstromen stil komen te liggen. In ieder geval is dát is waar je dan op gaat plannen bij het vervangen van je ICT.

Je kunt dan denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Je vernieuwt je software of hardware in het weekend of buiten de piekuren van je handel.
  • Je bouwt eerst een nieuwe omgeving naast je productieomgeving op en gaat over als die gereed is.
  • Je maakt een kopie van je ICT-omgeving en past die aan om vervolgens te migreren.

Aan iedere aanpak hangt natuurlijk een ander kostenplaatje. Als je twee omgevingen in de lucht moet houden, dan heb je zolang het duurt dubbele kosten, maar kun je wel binnen enkele uren over. Als je buiten piekmomenten overgaat op nieuwe hardware of software, betekent het dat de handelsstromen wat langer stilliggen. Uiteraard wil je de downtime in elk scenario zo beperkt mogelijk houden. 

Hardware of software vervangen

Een goed plan vormt altijd het fundament voor het succesvol vernieuwen van hard- of software met een positieve ROI als gevolg. Duidelijke doelstellingen, prioriteiten, de juiste ICT en een risico-inventarisatie zijn hier onderdeel van. Voor onze klanten voeren we analyses uit, kijken we naar afhankelijkheden in ICT-infrastructuur, maken we een migratieplan op basis van jouw wensen en behoeften en laten we je zien wat dat gaat kosten. De uitwerking kan resulteren in verschillende passende scenario's. Zo kun je een gefundeerde keuze maken, waarmee je rekening houdt met downtime van je handelsstromen.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met het inrichten en beheren van je ICT-omgeving? Neem dan contact met ons op. Download in ieder geval alvast onze whitepaper over hoe ICT de risico's op het stilvallen van je handel verkleinen om verder te lezen over dit onderwerp.

Hoe ICT de risico's op het stilvallen van je handelsonderneming verkleint