Data wordt steeds belangrijker voor automatisering

Technologische ontwikkelingen gaan ontzettend snel: stap je net met één been in iets nieuws, kun je met het andere al in de volgende trend stappen. In dit blogartikel gaan we het hebben over het belang van data en wat het voor je organisatie kan doen. Op basis van data kun je processen automatiseren en efficiënter werken, waardoor fte's vrijkomen voor andere (leukere) werkzaamheden. Het toenemende belang van data voor automatisering, is niet voor niets een van de zeven ICT-trends van 2022. Maar laten we beginnen met het grootste misverstand dat er over data bestaat.

Misverstand: data is alleen interessant voor corporates

We horen het vaker: “Ach, wij hebben maar 30 medewerkers, wat kunnen wij nu met data?”. Maar wat als je elke dag met een belangrijk Excel-bestand werkt, dat meerdere afdelingen raakt? En die Excel wordt meerdere keren op een dag aangevuld en doorgestuurd? Dat is ook big data: wellicht kleinschaliger, maar nog wel essentieel voor jouw bedrijf. Wij proberen zulke processen te ontdekken en ervoor te zorgen dat die data op één plek binnenkomt, automatisch wordt verwerkt en vormgegeven.

Een andere kans voor automatisering vind je in het on- en offboardingproces. Iemand wordt aangenomen en een laptop, telefoon en account moeten worden aangevraagd. Allemaal handmatige, herhalende werkzaamheden. Waarom zou je dat niet automatiseren? Er zijn genoeg andere taken te doen die belangrijker zijn. Data is voor ieder bedrijf interessant.

Best practices halen bij ICT-partner

Vaak is het gebrek aan kennis een showstopper. Een proactieve ICT-partner denkt met je mee om het optimale te halen uit data om processen te automatiseren. Stel je wilt aan de slag met Power BI om datagedreven besluiten te kunnen nemen. Dat is niet iets wat je even naast je andere werkzaamheden erbij doet. Dat geldt ook voor het proces ernaartoe. Daar kun je goed de hulp van een specialist bij gebruiken.

Denk maar eens aan alle bedrijven die, al dan niet door corona, overgaan op Microsoft 365. Het uitgangspunt is om gegevens zo snel mogelijk naar de cloud te migreren, maar wat dan? Wat kun je allemaal met het platform wat voorheen niet kon en wat betekent dat voor je bedrijfsprocessen? Is er een beleid voor governance en security? Dat zijn uiteenlopende aspecten die we allemaal meenemen in zo'n project en waarbij we onze best practices delen.

Essentieel: adoptie

Wees je er wel van bewust dat elke vorm van automatisering meerdere medewerkers raakt. Daarom is het essentieel om draagvlak te creëren voor een goede adoptie van het nieuwe proces (en eventueel nieuwe technologie). Het is goed om te onderzoeken hoe een proces loopt. Daarna kun je altijd een stukje maatwerk implementeren: de ene medewerker krijgt bijvoorbeeld andere invulvelden te zien dan de andere.

Er hangt veel af van adoptie: de nieuwe oplossing moet voor medewerkers als een verbetering worden gezien en gebruiksvriendelijk zijn. Daarom werken we altijd aan een eerste quick fix om de voordelen van automatisering te laten zien en te bouwen aan draagvlak.

Zelf aan de slag met data? Dit is de eerste stap

Sta je te popelen om aan de slag te gaan met data en het automatiseren van processen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Breng dan eerst eens een top 10 van processen in kaart, waarvan je denkt: waarom doen we dat nog? Ga daarna aan de slag met een ICT-partner en zorg dat een eerste proces voor 100% goed wordt geautomatiseerd. Op die manier creëer je een succesverhaal én draagvlak. Van daaruit kun je dan verder met het automatiseren van de rest van je top 10.

De toenemende urgentie van data voor automatisering is een van de belangrijkste technologische trends voor 2022. 

Download het trendrapport voor meer trends

Nieuwsgierig naar de andere zes trends? Die vind je in dit trendrapport waarin we je meenemen over in onze visie voor de technologische ontwikkelingen van 2022. Een overzicht van alle trendblogs en onze visie op ICT voor 2022 vind je hier

Het ICT trendrapport  voor 2022