Altijd toegang tot data via de cloud: trends en ontwikkelingen voor 2022

De digitale revolutie geldt voor iedereen en is al een aantal jaar aan de gang. Wist je dat we de komende drie jaar meer data genereren dan de afgelopen 30 jaar? Die toename wordt mede mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën als machine learning, Internet of Things en 5G. Voor bedrijven is data van onschatbare waarde: het vormt de basis van bedrijfsprocessen én levert waardevolle inzichten. Daarom is altijd en overal toegang hebben tot data onmisbaar en de cloud faciliteert die toegangsmogelijkheden.

Transformatie naar hybride ICT-omgevingen

We zien dat er steeds meer bedrijven naar een hybride ICT-omgeving gaan: gedeeltelijk in de cloud en gedeeltelijk on-premises. Soms vereist bepaalde wet- en regelgeving dat data binnen Nederland blijft en soms is het belangrijk om data lokaal te houden om bepaalde bedrijfsprocessen aan te sturen die door de cloud niet bediend kunnen worden. Deze data kan dan naderhand verwerkt dan wel opgeslagen worden in de cloud. Op die manier ontstaan steeds meer hybride omgevingen. De cloud is geen doel op zich om toegang tot data te verschaffen en de keuze die je maakt, is volledig afhankelijk van de uitdagingen die er spelen binnen jouw organisatie.

Flexibel werken in de cloud

Het voordeel van de cloud is dat alle tools en middelen gebruiksklaar worden aangeboden. Soms zijn applicaties zelfs alleen maar in de cloud beschikbaar, zoals Office 365 of Power BI. De afgelopen tijd is thuiswerken een stuk gemakkelijk geworden door Office 365. Je hebt toegang tot tools om samen te werken, documenten op te slaan en te mailen. Power BI brengt relevante gegevens vanuit verschillende systemen bij elkaar en maakt deze data visueel. Cloudapps maken het ontsluiten van data dus eenvoudiger, zeker omdat we verwachten dat nog veel medewerkers blijven flexwerken, zowel thuis als op kantoor.

Wat als je niet naar de cloud migreert?

De cloud maakt niet alleen toegang tot data mogelijk, waar en wanneer je dat wilt, het brengt je ook een stuk (betaalbare) schaalbaarheid als organisatie. Zeker in deze snel veranderende wereld, waar klanten steeds meer van bedrijven verwachten en de markt continu in ontwikkeling is, is het belangrijk dat ook je ICT-landschap klaar is voor veranderingen. Hoe schaalbaar en wendbaar is een lokale ICT-infrastructuur? Als je de concurrent wilt bijblijven en klanten tevreden wilt houden, dan kun je er niet onderuit om (een deel van) je bedrijfsprocessen naar de cloud te brengen. Bovendien is de cloud minder kwetsbaar bij verstoringen, zoals stroomuitval of andere calamiteiten. Hierdoor is de bedrijfscontinuïteit beter gewaarborgd.

De rol van een ICT-partner

Er zijn ontzettend veel services beschikbaar in de cloud en klaar voor gebruik, zo out-of-the-box. Maar applicaties en systemen horen ook met elkaar te 'praten'. OneDrive, Microsoft Teams, Dynamics 365: je kunt er al je data in kwijt. Maar dat maakt het niet overzichtelijker. Wij als Hands on ICT helpen bedrijven om een geïntegreerd ICT-landschap te creëren en deze op de juiste manier in te richten, zodat je profiteert van de beste performance met zo min mogelijk risico. Op die manier breng je alle data op een uniforme wijze samen én zorg je ervoor dat alle medewerkers altijd en overal toegang hebben tot relevante gegevens voor hun werkzaamheden.

De cloud is nooit het doel

Het belangrijkste is om te kijken naar jullie visie: waar willen jullie naartoe en hoe ondersteunt technologie jullie hierbij? Flexibiliteit, schaalbaarheid en wendbaarheid blijven sleutelbegrippen om nu en in de toekomst van waarde te kunnen zijn voor jullie klanten. Meer hierover lezen? In ons trendrapport vind je de zeven belangrijkste technologische ontwikkelingen voor volgend jaar.

Benieuwd naar de zeven belangrijkste technologische ontwikkelingen voor volgend jaar? Download dan ons ICT Trendrapport waarin we je meenemen over in onze visie voor de technologische ontwikkelingen van 2022. Een overzicht van alle trendblogs vind je hier

Het ICT trendrapport  voor 2022