Microsoft stopt met de ondersteuning van Exchange Server 2013

De meeste Microsoft-producten hebben een ondersteuningscyclus waarin ze nieuwe functies, bugfixes, beveiligingsoplossingen, enz. krijgen. Deze levenscyclus duurt meestal 10 jaar vanaf de eerste release van het product. Op 11 april 2023 stopt Microsoft met de ondersteuning van Microsoft Exchange Server 2013. Vanaf deze datum verschijnen geen beveiligingsupdates voor deze populaire mailserversoftware meer. Weten hoe jouw organisatie Exchange Server 2013 kan upgraden of migreren naar Exchange Server 2019 of Online? Lees dan hier verder.

Uitfasering Exchange server 2013-F

Wat zijn de risico’s als je niets doet

Over ongeveer 4 maanden biedt Microsoft niet langer meer de volgende ondersteuning op Exchange Server 2013:

  • Technische ondersteuning voor problemen die zich kunnen voordoen;
  • Bugfixes voor problemen die zijn ontdekt en die de stabiliteit en bruikbaarheid van de server kunnen beïnvloeden;
  • Beveiligingsoplossingen voor kwetsbaarheden die zijn ontdekt en die de server kwetsbaar kunnen maken voor beveiligingsinbreuken;
  • Tijdzone-updates

Hier kun je de Exchange 2013 end of Support roadmap van Microsoft teruglezen. Exchange Server 2013 blijft ook na deze datum draaien maar doordat Microsoft geen updates meer uitbrengt met alle bijbehorende risico’s, raden we je ten sterkste aan om zo snel mogelijk te migreren.

Welke opties zijn er

Er zijn 3 opties bij het uitfaseren van de Microsoft Exchange Server 2013 server. Je kunt hierbij:
1. Migreren naar Microsoft 365 of Exchange Online
2. Upgrade naar Exchange Server 2019.

Hands on ICT adviseert om de overstap te maken naar Microsoft 365 gezien de vele voordelen die dit Cloud-pakket met zich meebrengt. Maar in sommige gevallen is het een logische keuze voor organisaties om Exchange-servers on-premises te houden.

1. Migreren naar Microsoft 365 of Exchange Online

Met een migratie naar Microsoft 365 kun je een enkele sprong maken van oude technologie naar huidige functies, waaronder:
• grotere mailboxen met grotere gegevensbestendigheid
• beveiligingsmogelijkheden zoals anti-spam en antimalware bescherming
• compliance-mogelijkheden zoals preventie van gegevensverlies, bewaarbeleid, in-place en rechtszaken, in-place eDiscovery en meer
• integratie met SharePoint Online, OneDrive, Teams, Power BI en andere Microsoft 365-services
• en geavanceerde analyses en Viva Insights.

Wil je geen volledig Microsoft 365 pakket (met o.a. de applicaties zoals Office, Teams en SharePoint) en alleen gebruik maken van de functies van Outlook? Dan is het migreren naar Exchange online een goed alternatief voor Exchange Server 2013.

Voor migraties vanuit een bestaande on-premises Exchange Server-omgeving kun je alle e-mail, agenda-items, taken en contactpersonen migreren vanuit de mailboxen van gebruikers naar Exchange Online.

2. Upgraden naar Exchange Server 2019

Vanwege wettelijke vereisten, om te garanderen dat gegevens niet in een buitenlands datacenter worden opgeslagen of omdat je Exchange nodig hebt om cloudmailboxen te beheren omdat je Active Directory on-premises gebruikt. Je kunt hierbij rechtstreeks van Exchange Server 2013 naar Exchange Server 2019 upgraden. Hier vind je de system requirements. Hierbij is het niet nodig om eerst Exchange Server 2016 te installeren. Hands on ICT adviseert echter in bijna alle gevallen om te migreren naar Exchange online of Microsoft 365.

Waar op te letten bij migratie

Exchange 2013 kan pas worden uitgefaseerd wanneer alle mailboxen naar de nieuwe Exchange-servers zijn gemigreerd, aldus het Exchange Team. Wanneer alle data van Exchange 2013 is gemigreerd naar een nieuwere Exchange-versie wordt aangeraden om de Exchange 2013-servers voor een week in onderhoudsmodus te zetten, om zo eventuele onvoorziene problemen te observeren. Dit geeft organisaties de mogelijkheid om deze problemen op te lossen voordat er echt afscheid van de Exchange 2013-servers wordt genomen.

Microsoft software licenties

Wat de kosten betreft, is Exchange Online vrij flexibel en kun je licenties per gebruiker betalen. Kiest u voor Exchange On-Premises, dan ben je naast de aanschaf van de server licentie en Client Access Licenties ook verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van de Exchange-server en serverhardware.

Welke licenties het beste bij jouw aansluit kunnen wij in overleg vaststellen. Hierbij kan gedacht worden aan een mix van één van de onderstaande licentie vormen:

  • Exchange Online;
  • Office 365;
  • Microsoft 365 Business;
  • Microsoft 365 Enterprise;

Wil je meer weten over licenties, dan kan Hands on ICT je daar ook mee helpen.

Hulp nodig bij het migreren of updaten?

Is deze Microsoft migratie of upgrade op jouw ICT-omgeving van toepassing en heb je hulp nodig? Bel ons gerust op (0)88-181 1300 of vul ons contactformulier in.

Wil je zelf niet meer met dit soort zaken bezig zijn en er zeker van zijn dat jouw omgeving te allen tijde up-to-date is? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden van het uitbesteden van ICT-zaken of download ons leaflet 'Managed Services dienstverlening'.

Onze managed Services dienstverlening - leaflet