Microsoft Inspire 2023 – Een recap van het event

Hands on ICT heeft deelgenomen aan Microsoft Inspire dat op 18 en 19 juli plaatsvond. Bij dit event worden nieuwe programma’s, oplossingen en features geïntroduceerd die Microsoft uitbrengt. Onze collega Linda Wouda heeft voor ons een uitgebreide samenvatting geschreven van de belangrijkste inzichten die tijdens dit event zijn gegeven.

De aftrap van Inspire door Satya Nadella

Elk groot techevent wordt afgetrapt door de CEO, bij Microsoft uiteraard ook niet anders. Satya Nadella startte Inspire zijn keynote met het feit dat hij trots is op het ecosysteem van Microsoft, gebouwd met alle partners. Door de toewijding en innovatie van deze partners aan hun klanten, in elke gemeenschap, elke land, elke cultuur en over alle verschillende sectoren. Zijn keynote ging (uiteraard) over de grootste uitdagingen voor de IT-wereld zoals AI en cybersecurity. Maar ook sector afhankelijke oplossingen worden besproken, zoals Industriële oplossingen en het naleven van wetgeving binnen de zorg over gegevensbeschermingswetten en privacy- en beveiligingsnormen (en hoe Microsoft hierbij kan helpen). We lichten de belangrijkste onderdelen waar een groot deel van de Inspire sessies over gingen hieronder verder uit.

De nieuwe generatie AI: van Natural language naar Reasoning engine

Maar het zal je niet verbazen dat Inspire volop in het teken stond van de nieuwe generatie AI; dé gamechanger. We bevinden ons in een enorme platformverschuiving die vrijwel elke sector en elke categorie van computers gaat transformeren. Elk van deze cloud-onderdelen zal sterk worden beïnvloed én veranderen door toedoen van deze technologische vooruitgang.

Industry clouds effected by AI

Maar wat zijn nu de kenmerken van deze verschuiving? En wat hebben we nodig om dit zowel te begrijpen en ermee te kunnen innoveren?

Volgens Microsoft kan dit onverdeeld worden in twee dimensies.

  • Het eerste onderdeel van deze verschuiving baseert zich op de gebruikersinterface. De afgelopen 70 jaar is er een constant streven geweest om mensgerichte computerinterfaces te creëren die steeds intuïtiever en natuurlijker zijn. Zo waren de introductie van de muis en toetsenbord revolutionair om het gebruik aantrekkelijker te maken. Multi-touch functie was ook zo’n grote verschuiving in gebruik. Nu zijn we aangekomen bij de volgende grote verschuiving: Natuurlijke taal. Het streven is om natuurlijke taal in elke interface of applicatie in te bouwen. 
  • Het tweede onderdeel van deze verschuiving gaat over informatiemanagement. De hele geschiedenis van computers ging over het digitaliseren van mensen, plaatsen, dingen en het begrijpen ervan. Samenvattend vormt informatiebeheer de basis voor AI-toepassingen door ervoor te zorgen dat gegevens goed worden beheerd, georganiseerd en toegankelijk zijn. AI maakt op zijn beurt gebruik van deze gegevens om inzichten te verkrijgen, voorspellingen te doen, taken te automatiseren en verschillende processen te optimaliseren; De reasoning engine. Dit leidt tot beter geïnformeerde besluitvorming en verbeterde efficiëntie in organisaties.

Met AI hebben we nu een manier van werken ontwikkeld die je automatisch een concept geeft voor elke activiteit en elke taak die je wilt voltooien. Hierdoor kunnen we efficiënter werken en kosten besparen. Het geeft ons voorspellend vermogen en meer inzicht. Of het nu gaat om werk, bedrijfsprocessen en bedrijfsapplicaties, beveiliging, softwareontwikkeling als professionele ontwikkeling, elke softwarecategorie zoals we die kennen zal fundamenteel worden getransformeerd door deze twee dimensies. 

Natural language en reasoning engine

Stijgende uitgaven IT door AI

Dit is ook te zien aan de statistieken. Wereldwijd geven bedrijven steeds meer uit aan IT. In deze uitgaven zien we ook een grote verschuiving. Waar het vroeger meer pc/server gerelateerde uitgaven waren, staan nu de cloud en mobiele technologie met kop en schouders bovenaan.

Worldwide IT Spending

Voor AI geldt zo’n zelfde sterk verwachte groeiprognose voor IT uitgaven. Daarnaast claimt Microsoft dat deze nieuwe AI-generatie zelfs een groei van 10% op het bruto binnenlands product (BBP) kan hebben. Bij een BBP van 100 biljoen, zou 7 tot 10 biljoen meer BBP-groei gerealiseerd worden, aangedreven door AI.

AI increase global GDP

1. Vertaling van AI naar Copilot

Microsoft is druk bezig met vele innovaties zoals de infrastructuur in Azure voor zowel inferentie en training, hun coderingstools voor low code / no code etc. Maar de grote focus gaat nu naar Copilot. Hiervoor heeft Microsoft een platformconstructie gevormd, de Copilot stack. Deze stack representeert het gehele platform om Copilot te kunnen draaien ; van de infrastructuurlaag tot gegevensbeheer met daartussen de reasoning engine die de vertaling maakt naar alle applicaties.

Copilot is zelfs een ontwerppatroon. Het gaat erom mensen op de hoogte te brengen en het zo te ontwerpen dat de mens altijd de touwtjes in handen heeft met een copiloot die krachtig is en hen helpt bij elke taak.

Copilot is een ontwerppatroon. Het gaat hierbij niet om een automatische piloot. Het draait om mensen op de hoogte te brengen en het ontwerpen staat in het teken om de mens altijd de touwtjes in handen te geven met een krachtige copiloot die helpt bij elke taak.

2. Bing Chat innovaties

In Februari 2023 is de nieuwe versie van Bing geïntroduceerd, een AI-aangedreven copiloot voor het web. Microsoft heeft tot nu toe meer dan 1 miljard chats verwerkt en was druk met het doorvoeren van nog meer verbeteringen en features. Tijdens Inspire heeft Microsoft deze 2 nieuwste features op Bing gelanceerd: multimodaal visueel zoeken en Bing Chat Enterprise.

  • Visueel zoeken met Bing

Door gebruik te maken van de kracht van GPT-4, accepteert Bing Chat nu zowel afbeeldingen als tekst. Het analyseert daadwerkelijk een afbeelding die je uploadt en geeft je inzichten en antwoorden met betrekking tot die afbeelding. Stel je voor dat je overal foto's van kunt maken en dat Bing dan terugkomt en je bijvoorbeeld vertelt of een internationale adapter in een bepaald land zou werken. Deze feature wordt nu uitgerold binnen Bing.

Image search Bing

  • Bing Chat Enterprise

Dit betreft een zakelijk aangedreven AI chat voor op het werk. Een grote uitdaging voor de zakelijke markt is dat bedrijfsdata goed beveiligd moet zijn. Bij het gebruik van AI-tools heb je deze garantie vaak niet, waardoor deze toepassing binnen sommige organisaties zelfs verboden is. Bing Chat Enterprise biedt nu commerciële gegevensbescherming voor je AI-gestuurde chat. Hierdoor lekken je vertrouwelijke bedrijfsgegevens niet buiten je organisatie. De gegevens van medewerkers worden niet vermengd met webgegevens en worden niet opgeslagen. Niemand bij Microsoft kan de gegevens inzien. En de chatgesprekken in Bing Chat worden niet gebruikt om het onderliggende AI-model te trainen. Als je inlogt in Bing met je werkaccount, krijg je een andere omgeving waarin deze bescherming wordt gegeven.

Stel, je werkt aan een vertrouwelijk voorstel om een ​​nieuw gebouw te ontwerpen. Met Bing Chat Enterprise kun je je vertrouwelijke biedingsinformatie, prijzen, garanties, unieke certificeringsmogelijkheden ingeven en Bing zal hier automatisch een voorstel van maken met een inleidende voorstelparagraaf. Je kunt dit voorstel zelfs vergelijken met andere gebouwen in de omgeving of een SWOT-analyse laten opmaken.

Je kunt Bing Chat Enterprise op dezelfde manier toepassen binnen de applicaties zoals Word, Excel, PowerPoint en Teams van je Microsoft 365 omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld in Teams heldere samenvattingen laten maken door Bing of mooie presentaties maken op basis van je input.

Deze optie is volgens Microsoft vanaf juli zonder extra kosten beschikbaar voor alle gebruikers van het zakelijke aanbod van Microsoft 365 gebruiken.

Bing Enterprise

Bing Enterprise 2

3. Microsoft Sales Copilot

Met Microsoft Sales Copilot kan iedereen die in de verkoop zit, in de stroom van de activiteiten met je klanten blijven. Of je nu via e-mail reageert of in een Teams-vergadering zit, je blijft in de flow met de klant en kunt die activiteit van klantinteractie baseren op CRM-gegevens. Bij Sales Copilot draait alles om je sales zo productief en efficiënt mogelijk te laten verlopen, met de kracht van AI.

Om je een voorbeeld te geven: Als vertegenwoordiger van een bedrijf kun je vanuit je Outlook omgeving de hele samenvatting van een opportunity teruglezen, zonder dat je naar Dynamics hoeft te gaan. Ideaal als je veel afspraken in je agenda hebt en je goed voorbereid aan het werk wilt. Als je een klantpresentatie wilt maken haalt AI alle data uit CRM en documentatie voor je om in 1 klik een gepersonaliseerde PowerPoint te maken. Vervolgens ga je een call in met de klant en je krijgt vanuit Copilot real-time tips om het gesprek te sturen. Dit zijn slechts een aantal voordelen van de sales Copilot om te zorgen dat sales daadwerkelijk bezig is met sales en minder met administratieve taken. Deze optie is volgens Microsoft vanaf juli zonder extra kosten beschikbaar voor alle gebruikers van het zakelijke aanbod van Microsoft 365 gebruiken.

Sales pilot

Sales pilot 2

4. Process mining tools in Power Automate

Process mining-tools in Power Automate is de toolchain die ieder van ons kan gebruiken om eerst de processen, verkoopprocessen, financiën, human resources (alles wat je maar kunt bedenken wat een bedrijfsproces is) in kaart te kunnen brengen en dan dat bedrijfsproces geoptimaliseerd kan worden door de kracht van AI. Je kunt zaken automatiseren waarbij je Copilot kunt inzetten om het bedrijfsproces vooruit te helpen.

Proces mining

5. Azure AI-updates

Azure AI is het cloudplatform dat de beste tools biedt om zowel open source- als grensverleggende modellen te gronden, te testen en te implementeren, en dit altijd veilig te doen. Azure AI werkt met GPT-4, OpenAI en Meta’s Llama:

  • OpenAI is een onderzoeksinstelling voor kunstmatige intelligentie dat streeft naar de ontwikkeling en bevordering van vriendelijke AI ten behoeve van de hele mensheid. Ze voeren baanbrekend onderzoek uit op verschillende gebieden van kunstmatige intelligentie, waaronder natuurlijke taalverwerking, computervisie en versterkend leren, met projecten zoals GPT (Generative Pre-trained Transformer) om mensachtige tekst te genereren. Microsoft werkt als partner nauw samen met OpenAi en lanceerde bij Inspire de regionale uitbreiding van OpenAI API's. Ze hebben nu meer regionale expansie in Noord-Amerika en Europa, en voor het eerst kunnen ze dit in Azië inzetten.
  • Meta Llama heeft fenomenaal werk verricht op het gebied van innovatie in de open AI-modellen en Llama heeft min of meer tot de verbeelding gesproken van wat open source- en AI-basismodellen kunnen doen. Met Llama 2 gaat het nu naar een hoger niveau wat Microsoft nu ook naar Azure gaat brengen. Deze modellen worden zelfs geoptimaliseerd voor Windows, zodat de ontwikkelaars kunnen nu profiteren van zowel de frontier-modellen van OpenAI als de modellen die beschikbaar zijn in open source om elke softwarecategorie die er is te kunnen transformeren.

De Azure Studio, de plek waar ontwikkelaars alles kunnen vinden wat ze nodig hebben om AI-aangedreven ervaringen naar applicaties te brengen is hiermee verder doorontwikkeld. In Azure Studio start met je met de selectie van modellen, waaronder de baanbrekende GPT-4 van OpenAI, die beschikbaar is in de Azure OpenAI-service, samen met alle andere OpenAI-frontiermodellen. Er zijn ook geweldige open source-modellen en duizenden modellen van Hugging Face en Meta Llama 2.

Nadat je een model hebt gekozen, kun je voorbeeldinvoer en -uitvoer bekijken, modellen uitproberen en modellen verfijnen en implementeren in je eigen privé-sandbox die in Azure draait. Dit betekent dat organisaties snel en gemakkelijk kunnen profiteren van de kracht van deze basismodellen, maar toch hun eigen privé-exemplaar van het model hebben.

Azure AI updates

Azure AI updates 2

Microsoft blijft zich door ontwikkelen

Het is AI dat de klok slaat, zoveel is duidelijk. De ontwikkelingen bij Microsoft gaan razendsnel en steeds meer functionaliteiten worden nu uitgerold naar een grotere groep gebruikers. Wij bij Hands on ICT houden alle ontwikkelingen goed in de gaten en nemen je mee bij belangrijke updates of innovaties zodat we het maximale uit onze organisaties kunnen halen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die in deze recap zijn benoemd? Neem dan contact op met onze ICT-consultants. We helpen je graag verder.

De moderne werkplek met Microsoft 365