Is de cloud wel betrouwbaar voor financiële dienstverleners?

De overstap naar de cloud is voor veel financiële dienstverleners spannend. Want hoe veilig is het wanneer data via internet toegankelijk is? Je hebt wel te maken met gevoelige persoonsgegevens. Toch werk je hoogstwaarschijnlijk al gedeeltelijk in de cloud, bijvoorbeeld met een SaaS-oplossing voor je boekhouding of loonadministratie. Afijn, het punt is: is de cloud wel betrouwbaar voor een financieel dienstverlener? Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord, waarin we on-premises vergelijken met de cloud, vind je in deze blog. 

De voor- en nadelen van on-premise systemen 

Het kan een veilig gevoel geven wanneer je al je data binnen je kantoormuren op lokale servers hebt staan. Maar of het écht veilig en betrouwbaar is? Dat is niet altijd het geval. We hebben de voor- en nadelen van lokaal werken voor je op een rij gezet.  

Voordelen on-premise systemen

 • Omdat je gegevens op een lokale server hebt staan, ben je minder afhankelijk van een goede internetverbinding.  
 • Je bent volledig in control als het gaat om onderhoud en beheer van je servers.  
 • Wanneer je met grote bestanden moet werken en je bent gewoon op kantoor, dan kun je die een stuk sneller oproepen en opslaan, omdat je lokaal werkt. 

Nadelen on-premise systemen 

 • De hoge investeringskosten die elke vijf tot zeven jaar terugkomen voor het vernieuwen van je servers.  
 • Wanneer je als bedrijf groeit, is je ICT-infrastructuur minder flexibel om op te schalen. 
 • Voor de continuïteit van je processen is het cruciaal om je serverruimte goed te beveiligen, denk aan koeling, noodstroom en maatregelen tegen ongeoorloofde toegang. Dat kan in de papieren lopen.  
 • Wanneer je data alleen lokaal beschikbaar is, is het lastig om thuis of bij de klant te werken.  

De voor- en nadelen van werken in de cloud  

Wanneer je in de cloud werkt, staan je gegevens op een of meerdere servers in een extern datacenter. Sommige financieel dienstverleners missen hierdoor het gevoel grip te hebben op hun data. Om je een beter beeld te geven van wat het betekent om in de cloud te werken, hebben we ook hiervoor enkele voor- en nadelen op een rij gezet: 

Voordelen van werken in de cloud  

 • Het stelt medewerkers in staat om efficiënt te werken op andere locaties dan alleen het kantoor. Zo kun je bijvoorbeeld online een financieel adviesgesprek houden of op hetzelfde moment samenwerken aan hetzelfde document.  
 • De beveiliging van laptops en smartphones regel je op afstand met Mobile Device Management (MDM). 
 • Een cloudleverancier zorgt voor redundantie: als er een server uitvalt, dan neemt een andere server de workload direct over.  
 • Het is gemakkelijker om een cloudomgeving up-to-date, en dus veilig, te houden. 

Nadelen van werken in de cloud 

 • Je hebt een internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot je gegevens.  
 • Wanneer je data in de cloud verwerkt en bewaart, dan vraagt dat om passende beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie en multifactorauthenticatie.  
 • Om gevoelige gegevens, zoals financiële data, te verwerken, zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan de locatie van de servers.  

Als financieel dienstverlener in de cloud werken 

Of je nu data lokaal of in de cloud verwerkt, aan beide opties zitten voor- en nadelen. Een cloudleverancier investeert flink in de fysieke en digitale beveiliging van zijn clouddiensten, maar lokaal heb je meer grip op je gegevens. In de praktijk zien we nog regelmatig dat financiële dienstverleners zowel on-premises als online werken. Wat het beste bij jouw organisatie past? Dat is afhankelijk van je wensen, behoeftes en de data waarmee je werkt. Mocht je dit in kaart willen brengen, dan helpen we je daar graag bij. 

Wil je verder lezen over waar je als financieel dienstverlener allemaal rekening mee moet houden bij het inrichten van je ICT-omgeving? Download dan onze whitepaper 'Het belang van een veilige en toekomstbestendige ICT-omgeving voor financiële dienstverleners'

Wil je meer weten over ICT-oplossingen voor de zakelijke dienstverlening? Kijk dan op onze branchepagina voor meer informatie of neem hier contact op met onze sales consultants voor zakelijke dienstverlening.  

Whitepaper financiële dienstverleners