Hybrid Cloud voor productiebedrijven: Geen doel op zich, wel een springplank naar innovatie.

De hybrid cloud en innovatie worden vaak binnen dezelfde context geplaatst. Maar waarom eigenlijk? En hoe kan het dat een hybrid cloud wordt aangewezen als dé springplank naar innovatie? In deze blog leggen we uit hoe het zit.

Wat is een hybrid cloud

Even om het geheugen op te frissen: een hybrid cloud is een cloud-omgeving waarbij een on-premises datacentrum wordt samengevoegd met een openbare cloud. On premises geeft de betekenis al weg: hierbij bevindt de cloud-omgeving zich op de locatie in kwestie. Door deze combinatie kan de private cloud gegevens en toepassingen delen met de openbare cloud. En dat is strategisch gezien verstandig, omdat een hybrid cloud meer flexibiliteit biedt op gebied van beheer en security.

Maar wat heeft dat met innovatie te maken?

Nou, meer dan je zou denken. Zo is de aankoop en het onderhoud van nieuwe IT-infrastructuren zowel tijdsintensief als prijzig. Het gevolg daarvan is dat bedrijven tijd en geld tekort komen om te investeren in innovatie. 

Op naar de public cloud dan! Toch?

Niet helemaal. Een public cloud brengt uiteraard veel voordelen met zich mee. Denk daarbij aan schaalbaarheid, flexibiliteit en financieel voordeel. Daarmee is echter lang niet alles gezegd.

Van belang daarbij is de workload. De workload bij een IT-overstap naar de cloud is de verzameling van de IT-processen, zoals de servers, gegevens, apparaten, etc. In het geval van always-on workloads, workloads die 24/7 doorlopen, is er zo’n hoog verbruik dat in het geval van een public cloud de kosten daardoor gigantisch kunnen oplopen. Productie-gerichte workload kan fysiek te ver afstaan van de public cloud, wat ook weer gevolgen meebrengt voor de aansturing van het geheel.

In het geval van always-on workloads, workloads die 24/7 doorlopen, is er zo’n hoog verbruik dat in het geval van een public cloud de kosten daardoor gigantisch kunnen oplopen.

Ook zijn legacy-applicaties over het algemeen niet geschikt voor een cloud-only inzet, dus die zijn genoodzaakt om on-premises te blijven.

En wat betreft data: lang niet alle data is bestemd om landsgrenzen te overschrijden. Neem gevoelige data: het is geen uitzondering dat bepaalde data geheel binnen de organisatie moet blijven.

Dus toch liever de hybrid cloud?

Absoluut. Dit zijn de voordelen op een rij:

  • Goede veiligheid
  • Beheren van performance
  • Flexibele inzet van workloads
  • Beperking van negatieve impact downtime
  • Business continuïteit

En voor wie zich afvraagt hoe zo’n hybrid cloud te realiseren is: AzureStack HCI is de oplossing. AzureStack HCI is één component waar verschillende onderdelen zoals servers en opslag samengebracht worden in de cloud.

Het is geen kwestie van voorkeur, maar van logica: een hybrid cloud geeft organisaties een combinatie van de voordelen van een private cloud en de voordelen van een public cloud. Zo ben je verzekerd van genoeg ruimte om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Een hybrid cloud ruimt alle obstakels uit de weg zodat de weg vrij is naar innovatie en verbetering.

Download de whitepaper: Het moderne datacenter

Wil je rustig meer nalezen over het het Moderne datacenter? Download dan onze gratis whitepaper 'Het moderne datacenter, de accelerator voor jouw maakbedrijf'.

Maak van data het nieuwe goud