Hoe helpt de Microsoft-cloud jou als financieel dienstverlener processen te optimaliseren?

Een klant belt op en maakt een afspraak voor financieel advies. Uiteraard ontvang je hem of haar hartelijk met een kop koffie op kantoor en nadien typ je voor jezelf het gespreksverslag uit. Je maakt een offerte op en mailt deze naar de klant. Nu is het wachten op een akkoord…

Herkenbaar? Dit proces kan natuurlijk veel efficiënter! In dit blogartikel leggen we je graag uit wat de Microsoft-cloud voor jou als financieel dienstverlener kan betekenen om je processen te optimaliseren. Hiervan profiteert namelijk niet alleen de klant, maar ook jijzelf.

Hoe kun je je afspraak- en orderproces nu efficiënter laten verlopen? Door bijvoorbeeld de klant zelf een afspraak te laten maken via de website. Die komt dan direct in jouw agenda terecht en de klantgegevens worden opgenomen in het CRM-systeem. Het gesprek kan fysiek of digitaal plaatsvinden en het gespreksverslag verwerk je in SharePoint, zodat je collega’s die ook kunnen inzien. Verder gebruik je een offerteprogramma waarin de klant digitaal een handtekening kan zetten en je de voortgang kunt controleren. Zo houd je grip op het proces én ben je minder tijd kwijt aan de administratie. Met Azure, een Microsoft-cloud applicatie, kun je dit voor elkaar krijgen.  

De Microsoft-cloud: Azure

De cloud van technologieleverancier Microsoft heet Azure: het fundament voor al je applicaties en diensten die je ook nog eens gemakkelijk met elkaar kunt integreren. Waar je Azure voor in kunt zetten? Dat is het volgende:

  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS): je maakt gebruik van een netwerk van externe servers voor de rekenkracht, opslagcapaciteit en beveiligingsopties die je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je een schaalbare ICT-omgeving hebt.
  • Platform-as-a-Service (PaaS): ga je aan de slag met het ontwikkelen, testen, implementeren en beheren van nieuwe applicaties? Azure biedt developers een uitermate geschikt platform hiervoor.
  • Software-as-a-Service (SaaS): wil je gebruikmaken van een bepaalde cloudapplicatie? Azure zorgt voor de hosting en het beheer hiervan. Zo ben je verzekerd van (geautomatiseerde) software-updates en beveiligingspatches.

De kracht van Azure is de naadloze integratie van alle Microsoft-producten, zodat je alle gegevens op één platform hebt staan. Omdat je in de cloud werkt, werkt ook iedere medewerker met de meest recente informatie. Oftewel: er is maar één versie van de waarheid en die is ook nog eens gemakkelijk te delen.

Wat de cloud voor jou als financieel dienstverlener kan betekenen

We willen wel eerlijk zijn: de cloud zelf zorgt niet voor procesoptimalisatie. Je kunt namelijk bestaande processen naar de cloud kopiëren, maar dat betekent niet dat ze optimaal zijn ingericht. Het gaat er juist om dat je applicaties met elkaar koppelt, data samenbrengt en die analyseert, bijvoorbeeld met Power BI. Met die inzichten kun je je processen optimaliseren.

De essentie van het werken in de cloud is om, waar mogelijk, het menselijk handelen uit de processen te halen. Door ze te digitaliseren en uiteindelijk te optimaliseren. Want hoe minder je zelf hoeft te doen, hoe efficiënter en minder foutgevoelig een proces wordt. Verder helpt de Azure-cloud je om:

  • Gevoelige gegevens te beschermen.
  • Klanten een persoonlijke ervaring te bieden op basis van klantdata.
  • Nieuwe bedrijfsmodellen te introduceren en de voortgang van activiteiten te monitoren, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een lening, verzekering of hypotheek.
  • Relevante informatie samen te brengen en beter samen te werken.
  • Je ICT-infrastructuur te moderniseren, zodat je compliant bent aan de laatste wet- en regelgeving voor de financiële sector.

Efficiënte processen en een betere klantervaring

We zeggen niet dat het onmogelijk is om je processen te optimaliseren als je on-premises werkt. Het is wel lastiger. De Azure-cloud biedt je schaalbare capaciteit en uitgebreide mogelijkheden om gevoelige gegevens te beschermen, zelf applicaties te ontwikkelen en te beheren, en data vanuit de hele organisatie samen te brengen. Bovendien helpt Azure je om allerlei processen te optimaliseren en om te zetten naar geïntegreerde workflows, zie het voorbeeld uit de introductie van deze blog. Je bent zo een stuk productiever en biedt klanten een betere ervaring. Lees hier meer over het Moderne Datacenter

Wil je verder lezen over waar je als financieel dienstverlener allemaal rekening mee moet houden bij het inrichten van je ICT-omgeving? Download dan onze whitepaper 'Het belang van een veilige en toekomstbestendige ICT-omgeving voor financiële dienstverleners'

Wil je meer weten over ICT-oplossingen voor de zakelijke dienstverlening? Kijk dan op onze branchepagina voor meer informatie of neem hier contact op met onze sales consultants voor zakelijke dienstverlening.  

Whitepaper financiële dienstverleners