Hoe borg ik de continuïteit van mijn productieprocessen als ik ICT-beheer uitbesteed aan een externe partij?

Een veelgehoorde zorg van ICT-managers bij bedrijven in de maakindustrie is dat ze niet durven te outsourcen, omdat dit de continuïteit van hun productieprocessen negatief kan beïnvloeden. De onderliggende zorg hierbij is vaak dat de controle over een deel van de ICT-structuur niet in eigen beheer is. Maar outsourcing van ICT kan juist een uitkomst bieden en de continuïteit bevorderen. Hoe? Dat vertellen we je in deze blog.

Het belang van continuïteit

Continuïteit is in ieder bedrijf een belangrijke factor voor succes. Juist in onverhoopte crisissituaties moet het bedrijf door kunnen draaien - en het liefst zonder te veel horten of stoten. Maar van alle sectoren is dit in de industriële sector misschien nog wel het belangrijkst; en dat begrijpen we. Bij veel bedrijven in deze sector kan downtime ernstige financiële gevolgen veroorzaken. Dat betekent dat het van cruciaal belang is om een structuur op te zetten die downtime kan minimaliseren zodat de gevolgen te overzien zijn. Dat begint met het bepalen van de Recovery Time Objective (RTO).

Recovery Time Objective

De Recovery Time Objective - afgekort RTO - is de maximaal acceptabele downtime die je als organisatie tolereert. Deze bepaal je door te berekenen wat de gevolgen zijn als je een bepaalde tijd uit de lucht bent. Wanneer we deze in kaart hebben, stellen we een Disaster Recovery Plan op. De naam suggereert het al: hierin staat precies beschreven wat er moet gebeuren wanneer het horrorscenario zich voordoet en hoe de RTO dus niet overschreden wordt. Vaak wordt hierbij teruggevallen op een back-up omgeving in een Azure datacenter van een X aantal minuten of uren geleden.

Continuïteit door outsourcing

Zo’n back-up kun je zien als een volledige tweede ICT-structuur waarop teruggevallen kan worden wanneer de primaire structuur het af laat weten. Alle processen die verband houden met ICT kunnen dan blijven doorgaan, terwijl de primaire structuur eruit ligt. Zo kun je ‘eenvoudig’ het probleem identificeren en oplossen zonder dat de productieprocessen stil blijven liggen. Dat geeft niet alleen ontzettend veel rust, maar zorgt er ook voor dat de (financiële) schade te overzien blijft.

Wat we met deze blog duidelijk willen maken, is dat het outsourcen van ICT de continuïteit van de productieprocessen bevordert. Door ICT te outsourcen kun je aan de RTO van je organisatie voldoen en financiële schade bij downtime minimaliseren. En dat is precies wat je als ICT-manager in de industriële sector wilt realiseren.

Uitbesteden: ja of nee?

Wil je meer lezen over het uitbesteden van ICT-beheer en weten hoe we dit bij Hands on ICT aanpakken? Download onze whitepaper over dit thema!

ICT-beheer uitbesteden: ja of nee?

Nieuwsgierig naar meer trends in de maakindustrie? Je leest het in de dedicated blog sectie voor de sector industrie.