Grip op de verborgen kosten van de werkplek

Marcel Houweling 21 april 2021

Door slimme automatisering kunnen mensen en organisaties productiever en efficiënter werken. Hierbij staat de werkplek centraal: deze vormt de schakel tussen jouw medewerkers en het volledige systeemlandschap. Productiviteit lijkt met een goed uitgeruste werkplek een vanzelfsprekendheid, maar ik zie in de praktijk vaak dat organisaties onvoldoende grip hebben op de verborgen kosten die hierbij op de loer liggen. Herken je één of meer van de voorbeelden in dit artikel? Dan kan je mogelijk (veel) geld besparen!

Verschil tussen directe en indirecte kosten
Directe kosten zijn de kosten om de werkplek in te richten, dus bijvoorbeeld de aanschaf van de hardware, software en randapparatuur. Indirecte of verborgen kosten staan niet op de factuur die je van je IT-leverancier ontvangt. Deze zitten vooral in de tijd die gebruikers kwijt zijn aan niet goed werkende hardware of software en onvoldoende kennis over de manier waarop ze ermee kunnen werken.

Verborgen kosten in de praktijk
Ik geef je een aantal voorbeelden uit de praktijk, en de mogelijke oplossingen:

  • Tijdsverlies bij het zoeken naar data en documenten, doordat de systemen niet op de juiste manier zijn ingericht. Door een SharePoint specialist mee te laten denken met de klanten zorgen we voor een inrichting die voor alle medewerkers aansluit op hun werkzaamheden.
  • Ontbrekende kennis bij technisch personeel: voor IT-beheerders is het vrijwel onmogelijk om kennis te hebben op alle deelgebieden van de IT-omgeving. Het kan veel tijd en dus geld kosten om onderzoek te doen als bepaalde kennis niet in huis is. Door specialisten met verschillende kennisgebieden in klantenteams te laten samenwerken, kunnen wij brede ondersteuning leveren.
  • Medewerkers zijn vaak te veel tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste antwoorden op hun vragen. Doordat wij één aanspreekpunt bieden voor alle IT-gerelateerde vraagstukken hoeven zij niet meer te zoeken, maar worden ze snel geholpen.

Hoe krijg je wel grip op de kosten?
Of je de verborgen kosten onder controle hebt, is in hoge mate afhankelijk van twee belangrijke factoren. De eerste is het technische beheer van je werkplekken. Dat moet er op ingericht zijn om de werkplek functioneel, veilig en stabiel te houden. Een tweede, minimaal net zo belangrijke factor is de ondersteuning van je gebruikers. Want een gebruiker die niet de functies van de software kent, is niet maximaal productief. En als hij of zij dan een willekeurige collega om advies vraagt, zijn er op dat moment twee mensen niet productief.

YourWorkPlace365: grip op kosten door beheer en ondersteuning
Met de juiste combinatie van beheer en ondersteuning heb je dus minder last van verstoringen en wanneer deze optreden, worden deze sneller verholpen. Gebruikers worden productiever, de verborgen kosten gaan omlaag en je organisatie haalt meer rendement uit moderne applicaties zoals Office 365 of Microsoft 365.

De dienst YourWorkPlace365 van Hands on ICT is er op ingericht om gebruikers en hun IT-middelen optimaal te ondersteunen. Dit doen we door een bewezen combinatie van technisch werkplekbeheer en persoonlijke gebruikersondersteuning – of de medewerker nu op kantoor werkt of thuis. En dat alles voor een vaste scherpe prijs per medewerker per maand. Hands on ICT zorgt hiermee voor een veilige en stabiele werkomgeving in een ‘fixed price, full service’ model.

Meer weten?
Wil je meer grip op de (verborgen) ICT-kosten en er voor zorgen dat jouw medewerkers altijd en overal productief kunnen werken? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek, of een inspiratiesessie waarin we tonen hoe je effectiever kunt samenwerken in de online wereld.

Whitepaper de moderne werkplek

Contact opnemen