Efficiënt werken: een naadloze samenwerking tussen je ECD en Microsoft 365-omgeving

Als het goed is, is voor zorgmedewerkers in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) de meest gebruikte applicatie het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Daar zijn bijvoorbeeld het actuele behandelplan, de cliëntgegevens en de roosters te vinden. Wanneer een medewerker een verslag schrijft en dit wil delen met collega's, is het belangrijk dat er een goede integratie is tussen het ECD en de Microsoft Office-omgeving, die gebruikt wordt voor e-mail, Teams en documentenbeheer.

Wanneer dat niet het geval is, moet een zorgverlener eerst het document vanuit het ECD downloaden om het vervolgens te kunnen aanpassen en mailen. Dat betekent dus dat gegevens uit de veilige bubbel van het ECD worden gehaald. Bovendien is deze werkwijze erg omslachtig én foutgevoelig. In dit blogartikel gaan we daarom in op de drie voordelen die een naadloze samenwerking tussen het ECD en Microsoft 365 je oplevert.

Integratie ECD en Microsoft 365:
de 3 voordelen

Een soepele samenwerking tussen de twee applicaties zorgt er niet alleen voor dat zorgmedewerkers minder tijd kwijt zijn aan de administratie, maar ook dat ze op een veilige manier met cliëntgegevens kunnen werken.

  1. Efficiënt samenwerken aan bestanden
    Er kleven verschillende nadelen aan het downloaden van verslagen vanuit het ECD om ze te kunnen delen met collega's. Allereerst, is de kans op verschillende versies groot. Je hebt geen zicht meer op het meest actuele verslag, wat zelfs gevaarlijk kan zijn voor de cliënt. Bovendien haal je gevoelige medische informatie uit de veilige omgeving van het ECD om ze misschien tijdelijk lokaal op te slaan.

    Met een goede integratie tussen het ECD en Microsoft 365 blijf je gewoon binnen een goed beschermde omgeving werken. Een verslag of protocol is inzichtelijk voor iedere zorgmedewerker die de juiste rechten heeft. Documenten hoef je dus niet meer te downloaden en je kunt bovendien met meerdere personen gelijktijdig in hetzelfde bestand werken. Iedereen heeft op die manier altijd de laatste versie tot zijn of haar beschikking. Samenwerken wordt dus een stuk efficiënter.

  2.  Digitaal overleggen wordt gemakkelijker
    Zorgmedewerkers bevinden zich niet allemaal op dezelfde locatie, denk maar eens aan de thuiszorg. Ook door corona werden steeds meer overleggen digitaal gedaan. Met het ECD kun je heel goed cliëntgegevens verwerken, maar de juiste functionaliteit om bijvoorbeeld te videobellen, ontbreekt. Door de samenwerking tussen het ECD en Microsoft 365 wordt digitaal overleggen voor iedereen gemakkelijker. Een werkoverdracht rondom een cliënt of overleg met de familie kan eenvoudig en veilig via Microsoft Teams.
  1. Cliëntgegevens zijn beter beschermd
    In de zorg wordt soms met gedeelde apparatuur gewerkt. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat informatie lokaal is opgeslagen, zodat iedereen die dezelfde tablet gebruikt dit kan inzien. Wanneer je in de cloud werkt, log je in op je eigen account en krijg je alleen de gegevens te zien waar jij toegang tot hebt. Met Microsoft 365 is autorisatie dus goed geregeld. En dat verkleint de kans op datalekken aanzienlijk.

Samenwerking tussen ECD en Microsoft 365

In de zorg is samenwerking noodzakelijk, en heb je te maken met gevoelige medische informatie én persoonsgegevens. Om ervoor te zorgen dat zorgmedewerkers zo efficiënt en veilig mogelijk kunnen werken, is een integratie tussen het ECD en Microsoft 365 onmisbaar. Omslachtige werkwijzen verdwijnen en de hoeveelheid tijd die de administratie in beslag neemt, vermindert. Het grote voordeel is dat er op die manier meer ruimte vrijkomt om cliënten te verzorgen en te begeleiden.

Wil je meer lezen over hoe ICT ondersteunend kan zijn aan jouw zorgorganisatie en ervoor zorgt dat medewerkers zo veilig en efficiënt mogelijk kunnen werken? Download dan vrijblijvend onze whitepaper: Digitalisering in de zorg

WP: Digitalisering in de zorg