Een trend binnen productiebedrijven: niet alleen kantoormedewerkers hebben een device nodig.

Mobiele devices zijn niet nieuw. Ze worden al jarenlang ingezet op kantoor, in de buitendienst en op andere plekken in de organisatie. Niet vreemd ook, want ze zijn ontzettend handig. Tot kort geleden liepen de productiefaciliteiten hierin wat achter. Maar we zien een duidelijke trend dat bij steeds meer productiebedrijven ook op de ‘werkvloer’ gebruik wordt gemaakt van moderne devices.

Hoog tijd om een blog te wijden aan de mogelijkheden, voordelen en uitdagingen van het gebruik van devices in het kloppend hart van de productiebedrijven: de productiefaciliteiten.

De mogelijkheden

In productiefaciliteiten wordt regelmatig gewerkt met een thin client omgeving. Vaak maken veel verschillende medewerkers gebruik van hetzelfde device om te ondersteunen bij repeterende werkzaamheden. Echter is een eenvoudige videocall vaak al niet mogelijk.

Met bijvoorbeeld tablets is al veel meer mogelijk. Zo kun je even snel support op afstand inschakelen en kunnen procedures uit de welbekende klapper in de tablet worden opgeslagen. Maar de echte toegevoegde waarde zit ‘m in het kunnen benaderen van live data. Complexe data kan in gebruiksvriendelijke dashboards worden weergegeven waardoor live een duidelijk en betrouwbaar beeld van de productie opgevraagd kan worden.

De voordelen

Naast het kunnen benaderen van live data, is een belangrijk voordeel van gebruik van devices het distribueren van de data. Hoe krijg je de juiste data bij de juiste persoon? En hoe wordt deze data daadwerkelijk bruikbaar voor medewerkers op de vloer? Daarvoor biedt het werken met devices een legio aan mogelijkheden. Hierdoor kunnen betrouwbare beslissingen worden genomen en kan er veel productiever worden samengewerkt.

De uitdagingen

Zoals bij iedere implementatie, brengt ook het introduceren van nieuwe devices in de productiefaciliteit risico’s met zich mee.

Allereerst het veiligheidsrisico. Het belangrijkste hierbij is dat er een duidelijke security policy wordt gehanteerd die door iedereen wordt uitgevoerd. De devices zelf zijn relatief veilig maar het risico schuilt in de gebruikers ervan. Daarnaast moeten updates tijdig worden uitgevoerd en is het van belang dat de devices op slot gaan als ze even niet worden gebruikt. Het lijkt voor de hand liggend maar dit zijn procedures die na verloop van tijd verslappen.

Tot slot is het belangrijk om nieuwe functies gecontroleerd vrij te geven waarbij de medewerkers eerst opgeleid worden om ermee te werken. Hands On ICT biedt hiervoor ook adoptie begeleiding aan. Zo kan iedereen veilig aan de slag met een nieuw device!

Ben jij klaar voor de toekomst?

In onze whitepaper: "5 voordelen van toekomstvaste ICT voor de maakindustrie" wijzen wij jou de weg naar innovatie. Digitalisering is immers een aanjager voor de smart industry / industry 4.0. Nieuwsgierig naar meer? Download dan onderstaande whitepaper.  

New call-to-action

Nieuwsgierig naar meer trends in de maakindustrie? Je leest het in de dedicated blog sectie voor de sector industrie.