Doe jij al iets met data in je productieproces? Hands on ICT helpt je op weg

Zit je op een goudmijn waar je niks mee doet? Grote kans van wel. Veel productiebedrijven maken namelijk onvoldoende gebruik van de data waarover ze beschikken. Eeuwig zonde, want al die vergaarde data kan van grote waarde zijn. Bovendien: waarom zou je data verzamelen om er vervolgens niets mee te doen?

In deze blog gaan we het hebben over het fenomeen ‘slapende data’, en hoe je die om kunt zetten in winstgevende resultaten. Benieuwd wat slapende data precies is, en wat jij kunt doen om optimaal gebruik te maken van data in jouw productieprocessen? Je leest het in deze blog.

Slapende data

De naam zegt het al: slapende data is niets meer dan data die wel verzameld is, maar waar vervolgens niks mee gedaan wordt. Zo komt het voor dat er allerlei geavanceerde sensoren in een bedrijf aanwezig zijn die elk een hoop data verzamelen, maar waar vrijwel niet naar omgekeken wordt. En daarin schuilen gemiste kansen. Neem bijvoorbeeld het scenario waarbij een productiebedrijf zich realiseert dat restafval ook omgezet kan worden in een waardevol (bij)product. Duurzaam, efficiënt en winstgevend.

WiFi Access Points

Productiebedrijven die over verkooppunten beschikken, kunnen aan de hand van hun WiFi Access Points concreet data verzamelen over interesse in bepaalde producten. Aan de hand van data mining kan achterhaald worden welke producten volop interesse wekken en welke producten consequent worden overgeslagen. Hoe dat kan? Vrij eenvoudig. Door data mining kan in kaart worden gebracht hoeveel mobiele telefoons zich op welke manier verplaatsen in een fysieke ruimte. Door die data te analyseren kan een bedrijf bijvoorbeeld besluiten om bepaalde producten uit productie te halen.

Microsoft Power BI

Maar ook in de digitale wereld kan data makkelijk omgezet worden in efficiënte besluitvorming. Met Microsoft Power BI kan een organisatie in een handig dashboard zien in hoeverre werknemers gebruik maken van de beschikbare tools en applicaties. Stuurt men consequent e-mails rond met grote bijlagen? Dat kan uiteraard veel efficiënter via Microsoft Teams of Microsoft OneDrive. Dat soort kleine aanpassingen kunnen een groter verschil maken dan je aanvankelijk zou denken. (Bekijk ook ons webinar over Microsoft Power BI voor meer informatie over deze oplossing).

Van infrastructuur naar informatie

Regelmatig hebben bedrijven de hele infrastructuur al op allerlei manieren ingericht, om er vervolgens niets mee te doen. Dat is echter hét perfecte moment om aan de slag te gaan met data in je productieproces. De fundering staat al, en daarna is het een kwestie van de juiste aanpak om te zorgen dat de data niet onterecht ongebruikt blijft. 

Slapende data geeft talloze mogelijkheden om je productiebedrijf naar een hoger niveau te tillen. Door op tijd door te pakken zorg je ervoor dat de data van productieprocessen op de juiste manier ingezet wordt. Want data wordt steeds belangrijker voor de automatisering van je (productieprocessen. automatisering. 

Maak van data het nieuwe goud

Haal jij alles uit je data om je bedrijf te laten groeien? In de whitepaper 'Maak van data het nieuwe goud' delen we onze laatste inzichten en bieden we je de informatie die je nodig hebt om het maximale uit je data te halen en bij te blijven in het groeiende datalandschap. Op die manier bereid je je vandaag al voor op wat morgen komt.

Maak van data het nieuwe goud