Databescherming: geef cybercriminelen geen kans met deze 5 praktische tips

Waar staat mijn data, zijn mijn gegevens goed beveiligd en kan ik blijven doorwerken als ik word getroffen door een hack of ransomware? Door de huidige datagolf stel je je niet alleen de vraag waar je data moet staan, maar ook hoe veilig deze opgeslagen wordt. Cybercriminelen hebben immers massaal de weg gevonden naar het nieuwe goud en stellen alles in het werk om het te delven. In deze blog geven we je alvast 5 praktische tips om jouw ICT-omgeving veilig en gebruiksvriendelijk te houden. Zo blijf je te allen tijde up and running en geef je cybercriminelen geen kans.

 

Continuïteit is belangrijk, dataveiligheid niet minder. Maar hoe kan je beide garanderen in de dagelijkse realiteit van menselijke fouten, malware, virussen en alle gekoppelde toestellen? Met de praktische tips van Hands on ICT kom je al een heel eind.

1. Zorg voor een solide back-up

Malware en virussen zoals ransomware zijn een ware bedreiging voor jouw organisatie. Niet alleen de bedrijfsreputatie, maar ook de privacy en veiligheid van interne gegevens en klantgegevens lopen gevaar. Bovendien zijn menselijke fouten snel gemaakt en moet je voldoen aan wettelijke en compliance vereisten vanuit de branche. Een goede back-up is om al die redenen onmisbaar. Maak je gebruik van Office 365? Ook dan is het uitrollen van een solide back-up een goed idee. Office 365 zorgt voor een optimale performance van het platform waarop je werkt, maar je bent als gebruiker echter altijd zelf verantwoordelijk voor de opslag en bescherming van je data. Een automatische back-up is dan ook geen onderdeel van Office 365.

2. Stel een disaster recovery plan op

Een cyberaanval, hardware die uitvalt of menselijke fouten? Je data kan op heel wat manieren verloren gaan. Om je hierop maximaal voor te bereiden, kun je het beste een disaster recovery plan opstellen. Dit plan stelt je in staat om door middel van verschillende procedures je processen zo snel mogelijk weer normaal te laten verlopen. Op deze manier wordt de impact van de calamiteit beperkt.

3. Maak je medewerkers securitywijs

Geïnfecteerde bestanden downloaden of per ongeluk gebruikersnamen en wachtwoorden lekken naar sites die betrouwbaar leken. Bij meer dan 70% van alle datalekken en hacks is menselijk handelen de belangrijkste oorzaak. Je medewerkers alert maken op de mogelijke gevaren is dus een belangrijke taak. Security Awareness trainingen houden je medewerkers alert en helpt hen te begrijpen welke rol zij spelen bij het bestrijden van security-inbreuken. Zo zijn ze optimaal voorbereid op wat komen kan.

4. Houd je software up-to-date

Cybercriminelen zijn continu op zoek naar een lek of ingang in de software, maar gelukkig staan de softwareleveranciers niet stil. Aan jou dus de taak om de nodige updates en patches ook daadwerkelijk door te voeren. Microsoft biedt je bijvoorbeeld Windows 11, Windows Hello en Windows Server 2022 waarbij flinke stappen zijn gezet op het gebied van cybersecurity. Windows 11 focust zich op het beveiligen van de hybride werkplek met geavanceerde data-encryptie, netwerken en systeembeveiliging. Server 2022 biedt vernieuwde beveiligingsmaatregelen in zowel de hard- als firmware, maar biedt ook sneller en veiliger datatransport en verbeterde data-encryptie.

5. Houd je mobiele apparaten onder controle

Werken kan tegenwoordig op elk moment en elke plaats. Mobiele devices zoals smartphones, tablets en laptops zijn daarbij onmisbaar, maar om hiermee verantwoord aan de slag te gaan, moet er wel een veilige basis worden gelegd. Door de informatie die naar een device gaat veilig te beheren en inzicht te krijgen in waartoe er toegang wordt verkregen, kan je met een gerust hart aan de slag gaan. Rapportagetools zijn hierbij onmisbaar omdat ze onder meer informatie verschaffen over beveiligingsrisico’s en compliance.

Klaar om te groeien?

Je vraagt vandaag de dag niet meer om generieke ICT-kennis en oplossingen, maar om specifieke kennis die jij in jouw branche toe kunt passen. Als Managed Service Provider staan we dag in dag uit voor je klaar om je te helpen bij het operationeel houden van een moderne, stabiele én veilige ICT-omgeving. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met het beheren en beveiligen van je data? Download dan nu onze whitepaper 'Maak van data het nieuwe goud' en haal het maximale uit je data.

Maak van data het nieuwe goud

Dit blog is tot stand gekomen door de samenwerking van Hands on ICT met HPE

HPE logo