Betere cybersecurity met een Security Information and Event Management (SIEM) oplossing

De aandacht op cybersecurity blijft van belang. Cybercriminelen liggen altijd op de loer. Het blijft belangrijk voor je organisatie om je ICT-omgeving zo veilig mogelijk te houden. Niet alleen binnen de techniek moet alles up-to-date zijn, ook je binnen processen en bij de mensen in je organisatie moet de beveiliging worden geborgd. Cybersecurity heeft tegenwoordig bij bijna alle techbedrijven top prioriteit. Dit vertaalt zich in een uitrol van een aantal nieuwe producten en diensten die in 2023 op de markt zullen komen of verder ontwikkeld worden. Een voorbeeld van zo’n ontwikkeling is een SIEM oplossing. In dit blog nemen we je mee in de toepassing van deze oplossing.

Security Information and Event Management

Hoe houdt je overzicht met de huidige datastructuur

Bijna iedere huiskamer is onderdeel van het bedrijfsnetwerk geworden. Steeds meer medewerkers werken op afstand, waardoor het lastig is om een sterke beveiligingsstrategie aan te brengen. Daarnaast zijn steeds meer organisaties overgestapt van de lokale server naar de cloud. Veel meer devices en data draaien op allerlei plekken buiten het kantoor, waardoor het steeds lastiger is voor IT-afdelingen om hier grip op te houden. Hierdoor moet de bewaking en monitoring overal actief zijn. Dit resulteert steeds meer tot een groeiende behoefte naar een centrale omgeving voor alle signalen en bedreigingen van een bedrijf. Microsoft heeft op deze behoefte ingespeeld.

De SIEM oplossing van Microsoft: Azure Sentinel

Afgelopen jaar introduceerde Microsoft al het nieuw ontwikkelde SIEM (Security Information and Event Management) oplossing, genaamd Azure Sentinel. Azure Sentinel is een Security Information and Event Management, dat beveiligingsanalyses en bedreigingsinformatie levert aan de gehele organisatie. Het is een clouddienst met één dashboard, één overzicht en één centrale bewaking. Zo biedt het meer zichtbaarheid en opsporing voor bedreigingen en reageert het automatisch op een aanval.

Microsoft Azure Sentinel

Integratie van je applicaties en diensten

Azure Sentinel is een op zichzelf staand SaaS-dienst, waardoor je niet hoeft te investeren in opslag en servers. Deze SIEM oplossing biedt een oplossing door alles binnen de cloud met elkaar te koppelen. Ondanks dat het een clouddienst is, kan Azure Sentinel ook gebruikt worden om applicaties te bewaken die niet van Microsoft zijn. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om al hun kwesties rondom security op één plek in te zien en af te handelen.

En dat is gunstig. We zien namelijk steeds meer dat producten, apparaten, diensten en mensen aan elkaar worden verbonden en er steeds meer data wordt uitgewisseld. Deze groei zorgt ervoor dat je ook op een hoger niveau moet analyseren en een desktop moet hebben dat daar op inspeelt. Azure Sentinel biedt hierin een oplossing om met de complexiteit en gevoeligheid van je infrastructuur om te gaan.

Aan de slag met een ICT-partner

Als je als organisatie besluit om met Azure Sentinel aan de slag te gaan, is het van te voren belangrijk om te bedenken hoe je dat het beste kan gaan doen. De cloud dienst zelf aanzetten is niet complex, echter is de inrichting en een correcte manier van gebruik essentieel bij het optimaal inzetten van de SIEM. Stel dat je Azure-account wordt gehackt, wat doe je dan? Of hoe zorg je buiten de kantoortijden voor monitoring, vooral wanneer hackers extra actief zijn? En hoeveel en welke meldingen wil je graag ontvangen. Een overload aan meldingen kan zorgen dat de echte belangrijke meldingen niet meer goed aankomen. Een ICT-partner zoals Hands on ICT kan vanuit zijn expertise ondersteuning bieden voor het beheren en onderhouden van een veilige ICT-omgeving.

Wil je meer lezen over de voordelen van het uitbesteden van jouw ICT-werkzaamheden? Download dan onze gratis whitepaper: ICT-beheer uitbesteden ja of nee?. In deze whitepaper leggen wij uit wat ICT-beheer inhoudt, waarom goede ICT onmisbaar is, wat de voordelen zijn en wat onze aanpak is.

Download het trendrapport 2023

Benieuwd naar de 6 belangrijkste IT trends & ontwikkelingen voor volgend jaar? Download dan ons ICT Trendrapport 2023 waarin we je meenemen in onze visie voor de trends van 2023. Een overzicht van alle trendblogs vind je hier.

Wil jij weten of je ICT-beveiliging op een goed niveau is? Vraag dan de Vulnerability Scan aan.

Vulnerability leaflet