Phishingtest_header

De phishingtest

Om de kennis en alertheid van je medewerkers te controleren, kun je een phishingtest (ook wel phishingsimulatie genoemd) uitvoeren. Door middel van een phishingtest simuleer je een levensecht scenario waarbij je de kennis en alertheid van je medewerkers controleert aangaande it beveiliging en risico's die op de loer liggen.

Phishing is een aanvalstechniek die door kwaadwillende wordt gebruikt om gevoelige gegevens te ontfutselen aan een individu of organisatie. Een phishing simulatie geeft inzicht in hoeverre medewerkers phishingmails openen, doorklikken op links of zelfs inloggegevens verstrekken. Daarnaast is een phishing simulatie een perfect middel om bewustwording te creëren. 

Lees hieronder alles over wat een phishingtest inhoudt of vraag direct een offerte aan via dit formulier. 

Laat je gegevens achter

De risico's van een phishing-aanval

Phishing wordt uitgevoerd via meerdere kanalen zoals mobiel of social media waarbij e-mail de meest gebruikte tool is. Bij een phishingmail wordt vaak een bekend persoon als afzender geïmiteerd. Zo denkt de ontvanger (het slachtoffer) dat het bericht legitiem is. Denk hierbij aan berichtjes vanuit de baas of een bedrijf waar je zaken mee doet. Doordat de aanvallers vaak actuele onderwerpen gebruiken, zijn mensen sneller geneigd om op de linkjes te klikken. Bij het klikken op die link kan gevaarlijke ransomware of andere schadelijke software binnen je organisatie geïnstalleerd worden. Het risico is dus heel groot. 

 

 

phising email vectors - 1

De zwakste schakel in IT-beveiliging

Binnen een organisatie zijn de medewerkers vaak de zwakste schakel. Een van de belangrijkste oorzaken van alle lekken en hacks is namelijk het menselijk handelen. Vaak is dit een gevolg van een gebrek aan kennis over online veiligheid bij medewerkers van een organisatie. Het onjuiste gedrag en de onwetendheid van medewerkers vergroot hiermee de kans op een beveiligingslek in je ICT-omgeving. Het kan als organisatie daarom van belang zijn om de kennis over online veiligheid bij medewerkers te testen. Dit kan door middel van een phishingtest.

Security - Phishingtesten 2

Wat is een phishingtest

Een phishingtest is een simulatie, opgezet door ons als externe organisatie, om erachter te komen hoe weerbaar en bewust jouw medewerkers zijn bij dit soort cyberaanvallen. Bij deze test ontvangen alle medewerkers een email, precies zoals deze door hackers normaliter worden opgezet. Met een betrouwbaar ogende afzender en een link om op te klikken. Bijvoorbeeld een mail waarin gevraagd wordt om de inloggegevens te wijzigen van het Microsoft-account of van een andere dienst. Door op de link te klikken ontvangen de medewerkers een inlogscherm waar het username en wachtwoord kan worden ingevuld. Als een medewerker dit doet tijdens de test worden uiteraard de inloggegevens niet opgeslagen en komt de informatie niet bij kwaadwillende terecht. 

Met onze monitoringstools kunnen wij exact zien welke medewerkers in deze mail zijn getrapt en wie naar aanleiding van het klikken op de link informatie heeft achtergelaten. Dit geeft een wereld aan inzichten over hoe bewust je medewerkers zijn voor dergelijke aanvallen. Met deze data kun je een security awareness training aanbieden aan de betreffende medewerkers. 

 

phising email vectors - 2

Wat kom je te weten met een phishingtest

Met onze monitoringstools kunnen we heel veel data ophalen na het verzenden van de phishingtest. Hiermee kun je als onderneming actie ondernemen om je organisatie nog beter te beveiligen. Daarnaast kun je met de door ons geleverde rapporten je organisatie informeren over de test en de uitkomsten hierin delen om meer bewustwording rondom cybersecurity te benadrukken.

  • Phisingtest Hoeveel % van je medewerkers klikken op de link? 
  • Phisingtest Wat is de incident respons, hoeveel collega's rapporteren de phishingmail bij je ICT-afdeling?
  • Phisingtest Met welke systemen zoals browser of OS hebben mensen op de link geklikt zodat je ICT-inrichting verder kunt optimaliseren.

De phishingtest in 4 stappen

We voeren de Phishingtest uit in ongeveer een maand tijd. Hierbij maken we een verschil in configuratie, implementatie en rapportage. Elke stap hebben we hieronder verder uitgewerkt. 

werkwijze

Intake & configuratie

De eerste stap die gezet moet worden is de intake met de IT-verantwoordelijke van jullie organisatie. Hierin wordt besproken hoe de simulatie wordt opgezet. Details die besproken worden zijn onder andere:

  • Vanuit welk domein moet de mailsimulatie verstuurd worden
  • Wat moet de boodschap van de mail zijn
  • Welk format/design gaan we gebruiken
  • Wanneer moeten de phishing e-mails verzonden worden
  • Naar welke users moet de phishingtest verstuurd worden

Hiermee gaan onze IT Consultants aan de slag en zorgen dat de simulatie helemaal klaargezet wordt. 

Inrichting email_phishingtest opbouw mail

Livegang simulatie

Bij het nabootsen van de spam mail is het belangrijk om de mailing vanuit een safe mailadres te sturen. Daarmee kun je de mail als veilige afzender toekennen. Dit alles om te zorgen dat de email niet in de spambox van de users belanden en het effect van de phishingtest zo groot mogelijk is. 

De vooraf geconfigureerde e-mails worden vervolgens gefaseerd naar de usergroep gestuurd. Als een email naar alle gebruikers tegelijk wordt gestuurd, worden gebruikers argwanend en zullen de resultaten worden beïnvloed. Hierna zullen de eerste resultaten worden geregistreerd.

Inrichting email 2-1

Rapportage & advies

Nadat de mails zijn verstuurd, kan gekeken worden naar de belangrijkste resultaten:

  • Hoeveel en specifiek welke medewerkers op de link hebben geklikt
  • Hoeveel en specifiek welke medewerkers hun inloggegevens hebben achtergelaten

Deze resultaten worden gedeeld door middel van een rapportage en vervolgens besproken met de ICT-verantwoordelijke van jullie organisatie.

Resultaten phishingtest 2

Security Awareness training

De security awareness training is niet inbegrepen in de prijs van de phishingtest, maar wel een zeer belangrijke aanvulling op deze simulatie. Waarom? Uit de test is gebleken welke users vatbaar zijn voor phishing en daardoor een actieve bedreiging vormen voor je ICT-beveiliging. Het is zaak om hiermee aan de slag te gaan. Met een awareness training kun je je medewerkers leren hoe ze security bedreigingen kunnen herkennen waardoor je medewerkers als een extra laag in je IT-security gaan fungeren. 

De phishingtest en bijbehorende trainingen kunnen herhaaldelijk worden uitgevoerd. Zo weet je of de training effect heeft gehad of dat er een nieuw vervolg aan gegeven moet worden. 

Awareness Training

Een veilige ICT-omgeving, hoe regel je dat?

ICT-security en je bewapenen tegen cyberaanvallen; het leek altijd ver weg, maar komt toch steeds dichterbij. Het voorkomen van een aanval of hack vraagt hoge eisen aan de security van je ICT-omgeving. In deze whitepaper nemen we je mee in alle belangrijke aspecten van ICT-security zodat jij je organisatie beter weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit.

Onze IT Security diensten

Hier kunnen we je nog meer helpen

Beveiliging van je IT-omgeving

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen data. Neem dus niet het risico dat je kritische bedrijfsgegevens kwijtraakt.

Bob - Accountmanager

IT-security als topprioriteit

Wil je meer lezen over onze IT Security oplossingen? Bezoek dan onze pagina 'IT Securtiy'. Wil je meer weten over MDM of ben je benieuwd naar alle IT security oplossingen die we bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze consultants staan je graag te woord. We kijken graag samen met jou naar de uitdagingen die je hebt en adviseren je over goede beveiligingsoplossingen voor je IT-structuur. Wanneer je onderstaand het contactformulier invult, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

IT Security - back-up services

Vraag de phishingtest nu aan

Wil je meer weten over de phishingtest en andere IT-Securityoplossingen of wil je deze test laten uitvoeren voor je organisatie? Vul dan het formulier hiernaast in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter