Welke stappen kun je nu al nemen voor NIS2?

De bestaande NIS-richtlijn wordt vervangen door de Network & Information Systems versie 2: NIS2. Wat houdt dit in voor jouw organisatie en welke stappen kun je nu alvast nemen om goed voorbereid te zijn op deze verandering in wetgeving? In dit blog nemen we je mee in een stappenplan die jouw organisatie op weg helpt om NIS2-compliant te worden. 

Featured image stappenplan nis2 blog

De NIS2-richtlijn werd op 27 december 2022 gepubliceerd, maar Europese landen hebben tot 17 oktober 2024 de tijd om deze in hun nationale wetgeving te implementeren. Nu lijkt deze datum door de Nederlandse overheid niet gehaald te worden, maar de verwachting is wel dat de NIS2-security richtlijnen van eind dit jaar nagevolgd moeten worden. Bij Hands on ICT helpen we onze klanten dagelijks bij het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen om cybercriminaliteit te bestrijden. De versterkte richtlijn benadrukt opnieuw het belang van een goede beveiliging. Hieronder leggen we de stappen die je nu al kunt nemen, zodat je kunt beginnen met de implementatie van deze vernieuwde richtlijn.

Stap 1: Kijk of jouw organisatie onder de NIS2-wetgeving valt 

De eerste stap die je als organisatie moet nemen is checken of je onder de NIS2-richtlijn gaat vallen. Deze richtlijn is namelijk niet voor álle bedrijven van toepassing. Dit doe je middels deze snelscan. Aan de hand van deze flowchart heb je snel helder of je organisatie wel of niet moet gaan voldoen aan de nieuwe NIS2-wetgeving. Hiermee zet je de eerste stap richting een NIS2-compliant organisatie. 

 

Stap 2: Bepaal in hoeverre je al aan de nieuwe wetgeving voldoet

Bij Hands on ICT hebben we een alle informatie rondom NIS2 gebundeld waarmee je kunt checken in hoeverre je al compliant bent met de NIS-2-richtlijnen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de aspecten die nog aandacht nodig hebben tijdens de voorbereidingen. Dit betreft de voornaamste maatregelen die getroffen moeten worden om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. 

Open de informatie hier > 

Stap 3: Creëer urgentie bij het MT

Van veel CISO’s horen wij dat NIS2 onvoldoende urgentie heeft bij het MT. En dat terwijl het opstellen van procedures tijd kost en het investeren in de nodige IT-tools geld. Dit vraagt om commitment vanuit het management. Bespreek daarom NIS2 niet alleen met betrokken IT-managers, maar kaart het ook op bestuurlijk niveau aan. Lees hiervoor ook ons blog 'Hoe zet je investeringen voor cybersecurity op de agenda van de directie?' en gebruik de tips & tricks om dit urgente topic op de agenda te krijgen. 

 

Stap 4: Wees de drukte voor 

Je organisatie voorbereiden op NIS2 is een enorme stap. Daar ondersteunen we je natuurlijk graag bij. Uit ervaring weten wij dat veel bedrijven pas op zoek gaan naar ondersteuning als de regelgeving tot op de komma bekend is en de wetgeving daadwerkelijk van kracht wordt. Wees de drukte voor, en schakel nu al de hulp van Hands on ICT in. In grote lijnen weten we nu al waar je als organisatie aan moet voldoen. En de ervaring leert ons dat het veel tijd kost om de gehele security goed in kaart te hebben en een uitgebreide securitystrategie uit te rollen. Je kunt bij ons eenvoudig en vrijblijvend een online videocall inplannen bij onze security experts om te sparren over de mogelijkheden. We helpen je graag op weg naar een NIS2-compliant omgeving. 

 

Direct je eigen IT security naar een hoger niveau tillen?

Wij begrijpen dat het voor de meeste organisaties een enorme stap is om je voor te bereiden op NIS2. Daar ondersteunen we je natuurlijk graag bij. Heb je vragen over NIS2 of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je direct actie ondernemen en weten hoe het gesteld is met jouw IT security? Met onze YourSecurity dienst bieden we een scala aan diensten en producten die ervoor zorgen dat je altijd en overal veilig aan het werk bent en dat je waardevolle bedrijfsdata goed geborgd is. We starten altijd met een Security Health Scan om de huidige situatie in kaart te brengen en komen vervolgens met een advies met bijbehorende acties om jouw IT-security naar een hoger plan te tillen. Wil je meer informatie over YourSecurity en de bijbehorende scan lees dan deze brochure. Of neem direct contact met ons op via T. (0)88-181 1300 of info@handsonict.nl

Security Health Scan