Wat is het risico van een slechte security awareness strategie binnen jouw organisatie?

Wat zijn precies de gevolgen van een slechte security awareness strategie? De impact varieert afhankelijk van het type cyberaanval, maar de schade kan aanzienlijk zijn. Dit omvat financiële verliezen, reputatieschade voor het bedrijf en nadelige gevolgen voor klanten.

Featured image

Wil je het blog beluisteren in plaats van lezen? Speel dan de audio af:

Blog - Wat is het risico van een slechte security awareness strategie binnen jouw organisatie
3:22

 

Risco's die je organisatie kan lopen

Welke meest voorkomende risico's je organisatie kan lopen door het niet op orde hebben van de juiste security awareness strategie leggen we hieronder uit:

1. Verhoogd risico op cyberaanvallen

Werknemers die niet goed op de hoogte zijn van cyberdreigingen en beveiligingsprotocollen, zijn meer vatbaar voor phishing-aanvallen, malware en andere vormen van cyberaanvallen. Een enkele werknemer die op een schadelijke link klikt of een geïnfecteerde bijlage opent, kan een hele organisatie blootstellen aan een cyberaanval.

2. Datalekken

Gebrek aan bewustzijn over het veilig omgaan met gevoelige informatie kan leiden tot onbedoelde datalekken. Dit kan gebeuren door het gebruik van onbeveiligde netwerken, het delen van wachtwoorden, of het verzenden van gevoelige gegevens naar de verkeerde ontvanger.

3. Financiële schade

Cyberaanvallen en datalekken kunnen leiden tot aanzienlijke financiële verliezen. Dit kan variëren van directe kosten, zoals losgeld bij ransomware-aanvallen, tot indirecte kosten zoals juridische kosten, boetes, en reputatieschade die kan leiden tot omzetverlies.

4. Reputatieschade

Een beveiligingsincident kan het vertrouwen van klanten, partners en aandeelhouders ernstig schaden. Het verlies van vertrouwen kan leiden tot klantverlies, moeilijkheden bij het aangaan van nieuwe zakelijke relaties en een daling van de aandelenkoers.

5. Non-compliance en boetes

Veel sectoren hebben strikte regelgeving met betrekking tot gegevensbeveiliging en privacy, denk aan de nieuwe NIS2-wetgeving die eind 2024 van kracht gaat. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot zware boetes en schorsingen. Een slechte security awareness strategie verhoogt het risico dat werknemers deze regels overtreden.
 

6. Operationele verstoringen

Cyberincidenten kunnen leiden tot aanzienlijke verstoringen van bedrijfsactiviteiten. Dit kan variëren van downtime van systemen en verlies van toegang tot belangrijke gegevens tot verstoringen in de supply chain en productieprocessen.

Conclusie

Een effectieve security awareness strategie is essentieel voor het verminderen van deze risico's. Door werknemers regelmatig te trainen en bewust te maken van de nieuwste bedreigingen en best practices, kunnen organisaties hun beveiligingshouding verbeteren.


Ga nu aan de slag met Security awareness

Phishing-aanvallen blijven een serieuze bedreiging voor organisaties. IT-managers moeten actie ondernemen om hun organisaties te beschermen tegen deze aanvallen. Bij Hands on ICT bieden we een uitgekiende security awareness oplossing aan met behulp van Phished, specifiek ontworpen om medewerkers te helpen phishing-aanvallen te herkennen en te vermijden. Neem vandaag nog contact met ons op voor een demo van onze security awareness oplossing met Phished en ontdek hoe wij uw medewerkers kunnen helpen om veiliger en bewuster te werken. Voor meer informatie en een demo, bezoek onze security awareness pagina.

New call-to-action