Recap Microsoft Ignite 2023: Volledig in het teken van de AI-revolutie

Microsoft Ignite is een jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars en IT-professionals georganiseerd door Microsoft, dit jaar gehouden van 15 t/m 17 November. Tijdens dit event worden de nieuwste productinnovaties gedeeld en delen diverse product-experts hun kennis met diepgaande technische trainingen, break-out sessies en keynotes. Net als Inspire 2023, het partner-event van Microsoft, zat deze editie vol met nieuwe AI-functionaliteiten en verbeteringen. In dit blog nemen we je mee met de belangrijkste updates & ontwikkelingen die zijn benoemd.

Ignite 2023

Aftrap Ignite door Satya Nadella

Ignite 2023 werd geopend met een inspirerend keynote van Microsofts CEO Satya Nadella. Nadella reflecteert in deze openingsspeech op het afgelopen jaar, waarin er enorme vooruitgang is geboekt. Satya Nadella deed dit met een specifieke vermelding voor de snelheid van innovatie. Hij wijst op de overgang naar een opwindende fase van AI, waarbij de focus verschuift van nieuwe technologie naar productontwikkeling, implementatie, veiligheid en daadwerkelijke productiviteitswinst. Nadella benadrukt dat we ons op een kantelpunt bevinden door de opkomst van copilot. 

1.    Toevoegingen aan Copilot 

Microsoft heeft vier nieuwe toevoegingen geïntroduceerd aan zijn Copilot AI-serviceaanbiedingen suite.

copilot
 

  • Copilot voor Azure: Geïntroduceerd voor de productiviteit van Microsoft's cloudklanten en beschikbaar binnen Azure. Copilot is voor Azure ontworpen om te helpen bij probleemoplossing, probleemidentificatie, configuratie suggesties en veel meer.
  • Copilot in Dynamics 365 Guides: Gericht op de productiviteit van frontline-werknemers. Copilot is in Dynamics 365 Guides ontworpen om informatie binnen handbereik te leveren. Het kan worden gecombineerd met mixed reality voor verschillende operaties zoals probleemoplossing, training, documentatie, begeleiding en meer.
  • Copilot Studio: Dit stelt Microsoft in staat om iedereen met weinig codeervaardigheden aangepaste AI-assistenten te laten maken. De meer dan 1.000 vooraf gebouwde connectors breiden gegevens integratie plugins uit voor verschillende use cases.
  • Copilot for Service: Deze Copilot is gericht op de productiviteit van vertegenwoordigers/sales mensen die betrokken zijn bij verkoop- en klantenservicegerichte rollen en integreert met customer relationship management-toepassingen zoals Salesforce, Zendesk en ServiceNow. Microsoft stopt met de naam Bing Chat. Het product zal voortaan eenvoudig bekend staan als Copilot. Het bedrijf heeft ook meerdere nieuwe functies toegevoegd aan Copilot voor Microsoft 365.

2.    Windows AI Studio 

Windows AI Studio is bedoeld voor ontwikkelaars die AI-toepassingen willen maken, maar niet afhankelijk willen zijn van de cloud. Deze nieuwste tool van Microsoft maakt lokale ontwikkeling mogelijk, hoewel de duidelijke beperkingen van rekencapaciteit ontwikkelaars alleen toestaan kleine taalmodellen (SLM's) af te stemmen en implementeren.

Windows AI studio

Ze hebben echter nog steeds de optie om het op Microsoft Azure uit te voeren, lokaal of als een hybride van beide. Windows AI Studio haalt modellen en andere ontwikkeltools uit Microsoft's interne Azure AI Studio en externe diensten zoals Hugging Face. Windows AI Studio zal beschikbaar zijn als een Visual Studio Code-extensie in de komende weken.

3.    AI-chips 

De inspanningen van Microsoft om de AI-gebaseerde infrastructuurlaag te bedienen, omvatten twee nieuwe intern gemaakte chips: Azure Maia 100 AI Accelerator en de Azure Cobalt 100 CPU.

chips

Beide halfgeleiders zouden Microsoft helpen om zijn afhankelijkheid van extern verkregen GPU's, waaronder de zeer gevraagde H100 GPU's van partner NVIDIA, te verminderen. Beide zijn echter bedoeld voor verschillende doeleinden, waarbij de Azure Maia 100 AI Accelerator bedoeld is voor het trainen van grote taalmodellen en andere generatieve AI-taken, specifiek op de Azure-infrastructuur.

Microsoft werkt samen met OpenAI voor feedback over de Maia 100 AI Accelerator, gebaseerd op het 5 nm-proces bestaande uit 105 miljard transistoren.

Ondertussen is de op Arm-gebaseerde Azure Cobalt 100 CPU ontworpen voor algemene rekentaken in de Microsoft Cloud. Het is een 64-bits processor met 128 rekeneenheden en is 40% energiezuiniger dan bestaande op Arm gebaseerde chips die in Azure worden ingezet. Beide hebben een doorvoer van 12,5 gigabyte per seconde en zullen begin 2024 beschikbaar zijn.

4.    Beveiliging met AI

In reactie op groeiende cyberdreigingen introduceert Microsoft innovaties generatieve AI voor cybersecurity. Dit omvat een geünificeerd beveiligingsplatform, Microsoft Copilot, dat Security Analisten helpt bij incidentbeheer.

Nieuwe mogelijkheden in Microsoft Purview zorgen voor de beveiliging van AI-data, terwijl Defender for Cloud Apps risico's van generatieve AI-apps beheert. Andere uitbreidingen omvatten beveiliging voor cloudresources, uitgebreide data security en verbeteringen in Entra Internet Access en Intune Suite.

5.    AI innovaties in Power Platform

Power Platform introduceert Copilot in Power Automate, waardoor RPA-gebruikers assistentie krijgen bij het maken van desktopflows en scripts. Power Apps krijgt Copilot-mogelijkheden voor tekstinvoer en antwoordenbesturing, evenals nieuwe functies voor mobiele apps en thema's. Governance-verbeteringen omvatten omgevingsgroepen en regels, adviseur voor beheerde omgevingen en AI-gegenereerde app-beschrijvingen.

power platform
    

Mooie editie van Ignite 2023

Nog even een korte opsomming: Microsoft lanceert AI-gedreven beveiligings- en bedrijfsoplossingen, waaronder een geünificeerd beveiligingsplatform, specifieke Copilot-toepassingen en Power Platform-innovaties, gericht op het verbeteren van beveiliging, bedrijfsproductiviteit en lage-codeontwikkeling.

Ignite 2023 was een mooie editie die boordevol zat met nieuwe technieken, ontwikkelingen, innovatie en inspiratie. Met meer dan 100 sessies waren deze updates bijna te veel om op te noemen. De collega’s van Hands on ICT hebben hier enorm veel ideeën uit opgedaan om onze klanten weer te helpen met het optimaliseren van hun IT-omgeving en het slimmer werken. Want zoals gezegd is het streven ‘meer doen met minder’. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan ons leaflet waarin we uitleggen wat je kunt verwachten van onze Managed Services dienstverlening.

Onze managed Services dienstverlening - leaflet