Productieprocessen worden steeds meer ICT-processen. Hoe kun je deze trend benutten als ICT manager?

Moderne productiefaciliteiten zien er behoorlijk anders uit dan 5 of 10 jaar geleden. Vooral aan de ‘achterkant’ is er flink wat veranderd. Ook productiemachines zijn nu vaak gekoppeld aan de ICT-omgeving en maken onderdeel uit van de algehele ICT-structuur. Deze trend zien we (gelukkig) al veel voorkomen maar nog lang niet bij alle bedrijven in de industriesector. Zonde, want je laat hiermee interessante kansen liggen.

Benieuwd hoe jij deze trend kunt benutten? We nemen de belangrijkste kansen en mogelijkheden met je door in deze blog.

Nieuwe- en verouderde machines

Moderne machines voor productielijnen worden natuurlijk standaard geleverd met de nieuwste software, met een internetverbinding en integraties naar de ICT-infrastructuur. Regelmatig staan er echter nog verouderde machines in de productielijn. Deze machines zijn nog lang niet afgeschreven en moeten dus nog een tijd mee. Op zich geen ramp; ze doen het nog prima! Maar deze machines houden je wel tegen in het verder innoveren van de productielijn en hierdoor laat je kansen liggen. Gelukkig hebben we hier oplossingen voor.

De veilige oplossing

Door de verouderde machines te koppelen aan de gemoderniseerde ICT structuur, is het mogelijk om de juiste data tóch uit deze machines te halen en bruikbaar te maken. De veiligste manier hiervoor is om een soort aparte ‘schil’ op te zetten waar je die data veilig in kunt plaatsen. Dat is mogelijk met een hybrid cloud oplossing met gebruik van de Azure datacenters van Microsoft. Deze staan gewoon in Nederland waardoor de data dichtbij blijft en latency geminimaliseerd wordt. En doordat de verouderde machines (met vaak verouderde Windows versies) nu geen direct onderdeel uitmaken van je on-premise ICT structuur, blijft het veiligheidsrisico minimaal. Win-win!

De juiste data is goud waard

Maar wat kun je dan met deze data? Met het Power Platform van Microsoft kunnen data analyses worden uitgevoerd en workflows worden gebouwd om de verzamelde data waardevol en bruikbaar te maken in de ICT processen. Daarnaast levert het ontzettend waardevolle inzichten op, die kunnen ondersteunen bij het optimaliseren van de productieprocessen. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Het tijdig signaleren van onderhoud
    • Voorspellen van uitval
    • Anticiperen op productiepieken
    • Support en onderhoud op afstand 

De mogelijkheden zijn eindeloos! En dat zonder de noodzaak om de verouderde machines daadwerkelijk te vervangen en misschien nog wel het belangrijkst: zonder een verhoogd veiligheidsrisico.

Het maximale eruit halen

In onze whitepaper: "Maak van data het nieuwe goud" bieden wij jou informatie die je nodig hebt om het maximale uit je data te halen en op de hoogte gesteld te blijven in het snel groeiende datalandschap. Download nu. 

Maak van data het nieuwe goud

Nieuwsgierig naar meer trends in de maakindustrie? Je leest het in de dedicated blog sectie voor de sector industrie.