Phishing-aanvallen in de industrie: recente gevallen en lessen

Phishing-aanvallen vormen een groot risico voor de industrie door de afhankelijkheid van gevoelige bedrijfsinformatie en continuïteit van productieprocessen. Deze aanvallen kunnen leiden tot datalekken, stillegging van productie en aanzienlijke financiële schade, waardoor de bedrijfsvoering ernstig wordt verstoord. In dit blog bespreken we recente gevallen in Nederland en het belang van security awareness.

De industriële sector is bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen door de sterke afhankelijkheid van IT-systemen en gevoelige informatie. Phishing-aanvallen, waarbij kwaadwillenden vertrouwelijke informatie stelen via misleidende e-mails, kunnen leiden tot enorme operationele en financiële schade. Een belangrijke reden voor deze kwetsbaarheid is dat medewerkers in industriële organisaties vaak niet voldoende worden getraind om phishing-pogingen en andere soorten hacks te herkennen. Dit gebrek aan training maakt het voor aanvallers gemakkelijker om toegang te krijgen tot kritieke systemen en data.

Gevallen van Phishing-aanvallen

We nemen je graag mee in drie recente gevallen van phishing-aanvallen in de Nederlandse industrie die wellicht voorkomen hadden kunnen worden met adequate security awareness training:

  1. Chemisch Bedrijf Chemours Rotterdam

In 2023 werd Chemours Rotterdam getroffen door een phishing-aanval. Hackers gebruikten een zorgvuldig opgezette phishing-campagne om toegang te krijgen tot het interne netwerk van het bedrijf. Ze verstuurden e-mails die afkomstig leken te zijn van betrouwbare bronnen binnen de organisatie, wat leidde tot de installatie van ransomware op de systemen. De versleutelde gegevens omvatten belangrijke bedrijfsinformatie en productformules. De aanval resulteerde in een stillegging van de productie voor meer dan een week, waardoor niet alleen de operationele continuïteit werd verstoord, maar ook aanzienlijke financiële verliezen werden geleden. De herstelkosten en de noodzakelijke beveiligingsverbeteringen kostten het bedrijf miljoenen.

  1. Metaalbedrijf NTS Group Eindhoven

Een phishing-aanval trof in 2022 het metaalbedrijf NTS Group in Eindhoven. Medewerkers ontvingen een e-mail die leek te komen van een bekende leverancier en werd gevraagd om op een link te klikken voor een dringende update van bestelinformatie. Deze link leidde tot de installatie van malware die zich door het hele netwerk verspreidde. De malware versleutelde cruciale productiedata en blokkeerde de toegang tot productiemachines. De productie werd volledig stilgelegd voor vijf dagen, wat leidde tot een productieverlies van duizenden euro's per dag. Bovendien moesten ze specialisten inhuren om de systemen te herstellen en extra beveiligingsmaatregelen te implementeren om toekomstige aanvallen te voorkomen.

  1. Auto-industrie VDL Groep Noord-Brabant

In 2023 werd VDL Groep, toonaangevend in de auto-industrie in Noord-Brabant getroffen door een phishing-aanval. Deze aanval was bijzonder geraffineerd; hackers gebruikten social engineering technieken om werknemers ervan te overtuigen in te loggen op een nepwebsite die eruitzag als de interne portal van het bedrijf. Hiermee kregen de aanvallers toegang tot vertrouwelijke ontwerpen en productiedata. De gestolen informatie werd vervolgens gebruikt om losgeld te eisen. Dit leidde niet alleen tot financiële schade door het betalen van het losgeld, maar ook tot reputatieschade en verlies van vertrouwen bij klanten en partners. De impact van deze aanval toonde aan hoe belangrijk het is om medewerkers te trainen in het herkennen van dergelijke geavanceerde phishing-pogingen.

Het belang van Security Awareness

Deze incidenten laten zien hoe cruciaal het is dat medewerkers in de industrie bewust zijn van de gevaren van phishing-aanvallen. Door regelmatige training kunnen medewerkers phishing-pogingen beter herkennen en vermijden, wat de algehele veiligheid van het bedrijf verhoogt.

Conclusie

Phishing-aanvallen vormen een serieuze bedreiging voor de industriële sector. Het is essentieel om medewerkers te voorzien van de juiste training en tools om deze aanvallen te herkennen en te voorkomen. Bij Hands on ICT bieden we uitgebreide security awareness trainingen aan. Neem contact met ons op voor een demo van onze oplossing met Phished en ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen beschermen tegen cyberdreigingen. Voor meer informatie, bezoek onze security awareness pagina.

New call-to-action