De NIS2-richtlijn is in aantocht en raakt waarschijnlijk ook jouw organisatie – zelfs als je daar nu nog niet van overtuigd bent. In deze blog helpen we IT-managers en andere verantwoordelijken om grip te krijgen op de nieuwe verplichtingen. Aan de hand van vijf praktische vragen ontdek je of jouw organisatie klaar is voor NIS2.
De invoering van de NIS2-richtlijn zorgt voor hoofdbrekens bij veel organisaties. Niet alleen omdat de wetgeving technisch en juridisch complex is, maar vooral omdat de impact verder reikt dan veel bedrijven denken. De meest gestelde vraag aan ons? “Geldt dit eigenlijk ook voor ons?”
Het korte antwoord: waarschijnlijk wel.
Veel mkb’ers en mid-market bedrijven zitten in een grijs gebied. Ze zijn groot genoeg om een essentiële of belangrijke functie te vervullen, maar klein genoeg om (nog) geen securityteam of compliance officer in huis te hebben. Juist voor deze organisaties is NIS2 een gamechanger. Want voldoen aan de richtlijn vraagt niet alleen technische, maar ook organisatorische maatregelen.
Daarom: vijf checkvragen waarmee jij als IT-verantwoordelijke snel kunt inschatten waar je staat.
Als je meer dan 50 medewerkers hebt en een jaaromzet of balanstotaal van boven de 10 miljoen, én je actief bent in een sector als IT, transport, energie, zorg, water, financiën of digitale dienstverlening: dan is de kans groot dat je onder de richtlijn valt. Maar let op: ook bedrijven buiten deze sectoren kunnen binnen scope vallen als ze een rol spelen in kritieke ketens. Lees meer hierover op onze NIS2-pagina
NIS2 gaat niet alleen over firewalls en antivirussoftware. Het gaat over beleid, risicobeoordeling, incident response en verantwoordelijkheden op bestuursniveau. Heb je als organisatie je informatiebeveiliging structureel geregeld, of is het nog ad-hoc?
In onze blog "Welke stappen kun je nu al nemen voor NIS2" lees je hoe organisaties dit slim aanpakken.
Veel organisaties besteden IT (deels) uit. Maar NIS2 maakt jou óók verantwoordelijk voor de beveiliging van je leveranciers en partners. Heb je in beeld wie je kritieke leveranciers zijn en hoe zij omgaan met security? Zo niet, dan is er werk aan de winkel.
Tip: check ook onze blog “Strengere eisen aan cybersecurity met NIS2”
NIS2 eist dat organisaties cyberincidenten binnen 24 uur melden bij de autoriteiten. Dat lukt alleen als je een goed voorbereid incident response plan hebt, met duidelijke rollen, processen en contactpunten. Geen overbodige luxe dus – maar een noodzaak.
Techniek alleen is niet genoeg. De menselijke factor blijft de zwakste schakel. Weten medewerkers hoe ze phishing herkennen? Is er training, bewustwording en opvolging? NIS2 verwacht dat organisaties investeren in security awareness als structureel onderdeel van risicobeheersing.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de checklistvragen die voortkomen uit de NIS2-richtlijn. Zorg dat je precies weet waar jouw organisatie staat. Duidelijk is wel dat de tijd van afwachten voorbij is. Het implementeren van NIS2-maatregelen kost tijd en aandacht – maar het is ook een kans. Want organisaties die nu investeren in robuuste digitale veiligheid, bouwen aan vertrouwen bij klanten, partners én toezichthouders.
Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat? Laat ons een vrijblijvende NIS2 Gap Analyse uitvoeren. Je krijgt direct inzicht in risico’s en concrete vervolgstappen.