Hoe zet je je huidige ICT budget zo creatief mogelijk in om daadwerkelijk te innoveren?

Hoe realistisch een budget ook kan zijn, het heeft altijd een plafond. Het is daarom de kunst om een ICT budget zo creatief mogelijk in te zetten, om een maximale ROI te realiseren. De uitdaging zit ‘m in het budget op de juiste manier in te richten, zodat de prioriteiten bovenaan komen. Tegelijkertijd moet er naast de dagelijkse gang van zaken ook geïnnoveerd worden. Maar hoe zorg je dat daar financieel ruimte voor is? In deze blog gaan we het hebben over hoe je je ICT budget zo kunt inzetten, dat je aan de gang kunt gaan (of blijven!) met innoveren.

De kracht van het omdenken

Het is natuurlijk voor de hand liggend om na te denken over wat er nodig is. Dat is uiteindelijk toch waar een begroting over gaat? Toch kan het waardevol zijn om de benadering om te draaien. Dus de “wat is er nodig?” eens te vervangen met een vraag als “wat als we hier niet in investeren?”. Lees meer over de gevolgen hiervan in onze blog

Het lijkt overbodig, maar het kan er juist voor zorgen dat je goed analyseert wat de positieve of negatieve impact is van de keuzes die je maakt. Investeren in een ICT-oplossing kan soms diffuus lijken, omdat de impact ervan bij voorbaat niet altijd even duidelijk is. Door kritisch te kijken naar wat er op het spel staat als je het stukje innovatie overslaat, komt er al gauw naar voren wat het belang van innovatie is. Want: wie niet innoveert, komt op den duur moeilijk mee met de marktontwikkelingen.

Wie niet innoveert, komt op den duur moeilijk mee met de marktontwikkelingen.

De harde cijfers

Bij dit proces is het raadzaam om eens in de cijfers te duiken om aan te tonen wat de financiële gevolgen (zouden) zijn van een gebrek aan innovatie.

  • Wat gebeurt er met de investeringskosten?
  • Wat zijn de maandelijkse lasten?
  • Hoe zit het met de licenties?

Door al deze kosten in beeld te brengen, wordt het gemakkelijk om de gaten te dichten en de kansen te grijpen. Zo heeft lang niet iedere medewerker dezelfde licentie nodig, waardoor er gekozen kan worden voor een passend pakket.

Maar ook door bijvoorbeeld door alles zoveel mogelijk binnen één pakket te houden, wordt het financieel voordeliger om alle benodigde applicaties aan boord te kunnen houden. Ter illustratie: door het uitfaseren van andere applicaties en daarin over te stappen op bijvoorbeeld Microsoft, kan de organisatie maximaal gebruik maken van Microsoft en de investering terugbrengen naar één Microsoft-pakket.

En hoe nu verder?

Door de toegenomen behoefte aan hybrid- of remote werkplekken is er een verminderde behoefte aan lokale structuren of serverruimtes. Ook de omstreden kantoortuinen met de tientallen desktop computers zullen meer naar de achtergrond verdwijnen en plaatsmaken voor hybride oplossingen. Denk dan aan situaties waarbij er enerzijds hardware op locatie aanwezig is, maar anderzijds ook gebruik gemaakt kan worden van een cloud. Dit noemen we een hybrid cloud oplossing.

In de maakindustrie valt er op dit vlak nog veel winst te behalen. En dat mag best als goed nieuws gezien worden, want dat betekent dat er nog alle ruimte is om te innoveren en te groeien. Zo zal er steeds meer gebruik gemaakt worden met het ophalen van data, want ook voor de maakindustrie is data goud waard.

Benieuwd naar de vijf voordelen van toekomstgerichte ICT voor de maakindustrie? Download dan de whitepaper en lees alles wat je moet weten over een toekomstgerichte ICT-strategie voor jouw branche.

Advies bij opzetten van ICT-budget

Heb je advies nodig bij het opzetten van je ICT budget of wil je sparren over de juiste inzet van budget voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons. Onze professionals zijn dagelijks bezig hun kennis en kunde op peil te houden zodat wij je organisatie kunnen voorzien van de juiste ICT-adviezen en hoogwaardige diensten. Of wil je meer weten over het uitbesteden van ICT-werkzaamheden? Lees hier meer over de voordelen

ICT-beheer uitbesteden: ja of nee?