Hoe kun je als ICT manager in de industrie borgen dat je ICT omgeving robuust en veilig is? We geven je 4 tips

ICT is overal een van de belangrijkste succesfactoren geworden. Juist in de industriesector is het zo’n cruciale factor omdat de bedrijfsprocessen en ICT-structuur zo nauw met elkaar verbonden zijn. Hierdoor spelen veiligheid en continuïteit een nóg belangrijkere rol. Je moet er ten slotte niet aan denken de productie stil komt te liggen. Daarom hebben we deze blog speciaal gewijd aan de robuustheid en veiligheid van de ICT omgeving in de industriële sector. We geven je de 4 belangrijkste tips. 

1. Beveiliging van data en documenten 

Veel organisaties in de industriesector werken met belangrijke data en documenten die uiterst goed beveiligd dienen te worden. Bijvoorbeeld als het gaat om technische tekeningen waar patenten op rusten. Je wilt natuurlijk te allen tijde voorkomen dat dit soort documenten op straat komen te liggen of erger nog; bij de concurrent. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. Maar denk bijvoorbeeld ook aan personeelsdossiers die persoonlijke en gevoelige informatie bevatten. Daarom is het beveiligen van data en documenten uiterst belangrijk.  

2. Standaardiseer de gebruikte software en tools

De tweede is het standaardiseren van gebruikte programma’s en tools binnen de organisatie. Vaak zien we nog verouderde versies van besturingssystemen en software die niet meer ondersteund worden door antivirussoftware. Hierdoor creëer je mogelijk een onveilige en ongewenste opening in je ICT-structuur om voor kwaadwillenden eenvoudig binnen te dringen. Waarborg dus dat je alle software en tools in beeld hebt en ze up to date houdt. Dat is meestal goedkoper. Bovendien zijn zo ook medewerkers beter te trainen op het veilig gebruik van deze software.  

3. Houd regie op de gehele ICT-structuur

Dat brengt ons bij de derde tip: zorg dat je regie houdt op de gehele ICT-structuur, dus niet alleen je kantoorautomatisering, maar zeker ook de productielijnen én de mobiele apparaten die overal worden gebruikt. Daarmee bedoelen we niet dat je alles zelf en met het team moet gaan doen, maar wel regie moet houden over deze processen en taken. De beste oplossing is om de dagelijkse, herhaaldelijke taken uit te besteden, zodat je de tijd en ruimte houdt om deze regie te creëren en te behouden. Zo kun je als ICT manager bezig zijn met innovatie en beleid. 

4. Besteed taken uit die je kunt uitbesteden

De resterende taken die je eenvoudig kunt uitbesteden, bijvoorbeeld het beheer van je ICT infrastructuur en het beheer van werkplekken en mobiele apparaten. Vaak zijn dat repeterende taken die je eenvoudig aan een partner kunt overdragen. 

Hands on ICT kan je hier graag bij ondersteunen. We bieden een verscheidenheid aan beheerdiensten, kunnen zorgen dat security top-of-mind blijft in je organisatie, de omgeving monitoren en 24/7 ingrijpen, maar ook de werknemers van je organisatie trainen of phishing aanvallen simuleren. 

Wil je je verder verdiepen in het beveiligen van je organisatie en ben je benieuwd wat Hands on ICT hierin kan betekenen? Download onze whitepaper '5 voordelen van toekomstvaste ICT voor de maakindustrie' over dit thema! 

New call-to-action