Advanced Threat Protection (ATP): krachtige beveiliging voor Office 365

Arnold Smit 28 oktober 2020

Nu de tweede coronagolf een feit is, lijkt werken op afstand de nieuwe norm te worden. Veel organisaties vragen zich dan ook af of ze voldoende faciliteiten geregeld hebben zodat hun medewerkers productief thuis kunnen werken. Dit moet bovendien gebeuren in een volledig veilige omgeving die compliant is aan het eigen beveiligingsbeleid en branchegerichte wet- en regelgeving. Uit het jaarlijks onderzoek naar digitale veiligheid in Nederland door het Ministerie van Economische Zaken (Veilig Online 2020) blijkt dat het thuisnetwerk dé zwakke plek is voor veel organisaties. De kans dat jouw organisatie te maken krijgt met datadiefstal, gijzelsoftware of phishing wordt met de dag alleen maar groter.

Office 365 Advanced Threat Protection  

Gelukkig zijn er effectieve oplossingen om jouw IT-omgeving nog beter te beveiligen en daarmee de risico’s sterk te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan Office 365 Advanced Threat Protection (ATP), een geavanceerde uitbreiding op je Microsoft 365 abonnement die jouw omgeving beschermt tegen bedreigingen van buitenaf. Advanced Threat Protection beveiligt je e-mail, bestanden en Office 365-toepassingen. Deze dienst biedt je extra beveiligingsfuncties naast de standaard Microsoft 365 beveiliging zodat jouw Microsoft 365 omgeving nog beter beschermd is tegen verschillende vormen van cybercriminaliteit zoals onveilige bijlages en schadelijke links.

Wat houdt Advanced Threat Protection precies in?
Advanced Threat Protection is een extra beveiligingslaag voor inkomende e-mailberichten. Daarbij wordt niet alleen de inhoud van het bericht gecontroleerd, maar ook de inhoud van bijlagen en links in de tekst en in de bijlagen. De scan controleert ook de website waarnaar verwezen wordt en de achterliggende webpagina’s op mogelijke risico’s. Dit alles gebeurt in een virtuele omgeving (sandboxing). Alle berichten worden dus gescreend in een geïsoleerde omgeving, voordat ze daadwerkelijk het bedrijfsnetwerk binnenkomen. Door het bericht, de bijlage(en) en de links in de sandbox te openen, blijft het bedrijfsnetwerk onaangetast. Veilige berichten worden afgeleverd bij de eindgebruiker, onveilige berichten worden in quarantaine gesteld, zodat ze geen schade kunnen aanrichten.

Advanced Threat Protection biedt ook een dashboard voor uitgebreide rapportage. Je krijgt in realtime helder inzicht in wie er binnen jouw organisatie wordt aangevallen en met welke type aanvallen je te maken hebt, welke berichten werden geblokkeerd en waarom. Via URL-tracering zie je ook op welke schadelijke koppelingen door gebruikers wordt geklikt. Zo kan je jouw security-aanpak verder optimaliseren binnen de organisatie.

Hoe nu verder?
Uiteraard begrijpen we dat security een complex onderwerp is en het inrichten van Advanced Threat Protection impact heeft op jouw 365-omgeving, maar ook voor jou en jouw collega’s. We helpen je uiteraard graag met een passend advies en uitrol van de oplossing, zodat jouw medewerkers thuis en op kantoor ongestoord kunnen werken, zonder zich zorgen te hoeven maken over de veiligheid van hun werkplek.

Heb je vragen na het lezen van deze blog, of wil je meer weten over security? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met het juiste advies en de beste oplossingen, zodat jouw collega’s veilig en zo efficiënt mogelijk kunnen samenwerken. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijfsdata veilig is.

Contact opnemen