header_DRP

Disaster Recovery Plan

Een organisatie kan diverse rampen overkomen: brand, menselijke fouten, hardware die uitvalt of een cyberaanval waarbij data, servers en/of applicaties worden aangetast. Om hierop voorbereid te zijn, stel je een Disaster Recovery Plan op. Dit plan bestaan uit verschillende procedures om de handel zo snel mogelijk weer ‘normaal’ te laten verlopen en de impact van de ramp op je processen te minimaliseren.

Het Disaster Recovery Plan (DRP) beschrijft de stappen en verantwoordelijkheden voor een organisatie (en een externe ICT-dienstverlener zoals Hands on ICT) indien er calamiteiten zijn. In het Disaster Recovery Plan staat beschreven hoe je het digitale systeem weer zo snel mogelijk kan herstellen na een grote storing. 

Lees hieronder alles over wat een Disaster Recovery Plan inhoudt of vraag direct een offerte aan via dit formulier. 

Laat je gegevens achter

Het doel van een Disaster Recovery Plan

Het Disaster Recovery Plan (DRP) beschrijft een gestructureerde aanpak die gehanteerd wordt:
  1. Wanneer een onvoorzien incident zich voordoet dat de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengt,
  2. Om de kans op en de impact van zo’n incident zoveel mogelijk te beperken.
Een DRP is een draaiboek dat stap voor stap beschrijft wie wat moet doen om correct en adequaat te reageren op een calamiteit. Het is ontworpen om duidelijke en efficiënte processen aan te reiken met de bedoeling de IT-storing zo snel mogelijk te herstellen en een aanvaardbaar operationeel niveau te bereiken.
Disaster Recovery Plan

De uitgangspunten van een DRP

De uitgangspunten bij Disaster Recovery zijn de Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO). Waarbij de RTO de tijd is waarin organisatieprocessen weer in werking moeten zijn, zoals voor de ramp. RPO geeft de maximale tijdsperiode aan waarin bedrijfsdata verloren kunnen gaan tussen de laatste back-up en de ramp. Deze tijdsperioden verschillen per bedrijf, maar het is van belang dat je deze wel vaststelt, omdat dat implicaties heeft voor de maatregelen die je treft in je Disaster Recovery Plan. 

DRP

Back-up binnen je DRP

Het maken van een back-up is een belangrijk onderdeel van je Disaster Recovery Plan. Ook hiervoor is een goede strategie nodig, want één enkele back-up voldoet niet meer. Tegenwoordig geldt de stelregel voor een goede back-up: 3-2-1-1-0 voor een kopie van je data. Dat leggen we even uit: 

  1. Zorg dat je in ieder geval 3 back-ups van je bedrijfsgegevens maakt.
  2. Bewaar ze op 2 verschillende soorten media, zoals een interne én externe harde schijf.
  3. Bewaar 1 kopie op een andere locatie dan waar de originele data en de andere back-ups staan.
  4. Zorg dat 1 van de back-ups een offline back-up is.
  5. Wees er zeker van dat 0 back-ups fouten bevatten, dus dat alle kopieën vrij zijn van bijvoorbeeld ransomware.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een Immutable back-up oplossing.

Het is niet nodig om van al je bedrijfsgegevens regelmatig een back-up te maken. Onderzoek welke gegevens essentieel zijn voor het handelsproces en bepaal je RPO. 

Back-up plan

Blijf je DRP testen

In theorie klinkt het logisch om een goed plan voor disaster recovery, inclusief back-ups, te hebben. En misschien heb je het ook allemaal wel op papier staan. Ons advies is echter wel om deze te blijven testen. Technieken ontwikkelen zich snel waardoor een DRP snel gedateerd kan raken. Daarnaast moet je diverse scenario's blijven uittesten. Wat als de stroom uitvalt of een netwerkkabel defect is? Het testen kost je tijd en geld, maar levert je wel inzicht op. Waarschijnlijk kom je altijd iets tegen wat nog om verbetering vraagt. Een goed uitgewerkt plan is een goede stap, maar door vervolgens het plan te testen, wordt dit nóg beter. 

 

phising email vectors - 2

YourSecurity

Het goed inrichten van je IT security is vandaag belangrijker dan ooit. Met YourSecurity bieden wij een scala aan diensten en producten om ervoor te zorgen dat je altijd en overal veilig aan het werk bent en dat je waardevolle bedrijfsdata goed geborgd is.
 
Onze IT Security diensten

Hier kunnen we je nog meer helpen

IT-security als topprioriteit

Met een Disaster Recovery Plan dat je af en toe test en een back-upproces dat je volgens de 3-2-1-1-0-strategie hebt ingericht, heb je een solide basis om je bedrijfsgegevens te beschermen in het geval van een onverwachte gebeurtenis. Daarmee borg je ook gelijk de continuïteit, zodat iedereen weer snel aan het werk kan. Hands on ICT kan je helpen bij het opzetten van het DRP. 

IT Security - back-up services

Vraag nu een Disaster Recovery plan aan

Hands on ICT kan je helpen bij het opzetten van het DRP. Bekijk ook onze pagina YourSecurity over onze en vraag de Security Health Scan aan. Will je meer weten over IT Security diensten met een vrijblijvende kop koffie? Vul dan ons contactformulier in en we plannen direct een afspraak met je in.  

Laat je gegevens achter