De extra stap op gebied van back-up: De 3-2-1-1-0 back-up strategie

Wellicht ken je de klassieke back-up regel 3-2-1 al? Deze regel stelt dat je je bestanden op 3 locaties moet opslaan. Deze back-up methode is echter ingehaald door de veiligere 3-2-1-1-0 back-up strategie. Met hierbij als extra uitgangspunt dat minimaal 1 back-up offline op een locatie staat zonder enige verbinding met je IT-infrastructuur staat én dat je er vanuit moet kunnen gaan dat je zeker een back-up hebt met 0 fouten. Deze strategie is een effectieve methode gebleken om de gegevensveiligheid te garanderen. Daarnaast helpt deze strategie organisaties om zich beter te beschermen tegen gegevensverlies als gevolg van incidenten zoals ransomware, natuurrampen, technische storingen of menselijke fouten. In dit blog lees je alles over deze nieuwe methode. 

BACKUP

Waaruit bestaat de 3-2-1-1-0 back-up strategie

De 3-2-1-1-0 back-up strategie bestaat uit de volgende elementen:

  1. Ten minste 3 kopieën van gegevens: Het hebben van ten minste 3 kopieën van gegevens, waarvan één de primaire kopie is en twee extra kopieën zijn, zorgt voor redundantie en minimaliseert de kans op gegevensverlies.
  2. Opslaan van kopieën op ten minste 2 verschillende media: Door de gegevens op ten minste twee verschillende media op te slaan, zoals harde schijven, tapes of cloudopslag, wordt het risico van gegevensverlies als gevolg van een storing in één medium geminimaliseerd.
  3. Ten minste 1 kopie van de gegevens moet extern worden opgeslagen: Het extern opslaan van ten minste één kopie van de gegevens, bijvoorbeeld op een offsite server of in een cloudopslag, zorgt voor extra bescherming tegen gegevensverlies door diefstal, brand of overstroming.
  4. Ten minste 1 kopie van de gegevens moet offline worden opgeslagen: Het offline opslaan van ten minste één kopie van de gegevens, zoals op tapes of externe harde schijven die niet zijn aangesloten op het netwerk, beschermt de gegevens tegen ransomware en andere kwaadaardige software die het netwerk kan infecteren.
  5. 0 fouten in de back-up- en herstelprocessen: Het uitvoeren van regelmatige testen om ervoor te zorgen dat de back-up- en herstelprocessen correct werken, is essentieel om de gegevensveiligheid te garanderen en eventuele problemen snel op te lossen.

Door het implementeren van de 3-2-1-1-0 back-up strategie kan een organisatie gegevensverlies voorkomen of minimaliseren en zorgen voor een snelle en betrouwbare gegevensherstel in geval van incidenten die gegevensverlies veroorzaken. Het is daarom een belangrijk onderdeel van een algehele bedrijfscontinuïteits- en gegevensbeschermingsplan.

De investering

De investering voor een 3-2-1-1-0 back-up strategie kan variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie, de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen en de gekozen opslagtechnologieën. Hier zijn enkele van de kostenfactoren om te overwegen:

  • Opslagmedia: Een van de belangrijkste kostenposten voor een backup strategie is de opslagmedia. Dit kan bestaan uit harde schijven, tapes, cloudopslag, of een combinatie daarvan. De kosten variëren afhankelijk van de capaciteit en prestaties van de media.
  • Externe opslag: Het opslaan van gegevens op een offsite locatie, zoals in een cloudopslag, kan extra kosten met zich meebrengen. De kosten zijn afhankelijk van de opslagcapaciteit en het gekozen opslagabonnement.
  • Back-up software: Het kan nodig zijn om een back-up software te gebruiken om de back-up en herstelprocessen te automatiseren en te vereenvoudigen. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de gekozen software en het aantal licenties dat nodig is.
  • Infrastructuur: Een organisatie kan extra hardware en netwerkapparatuur nodig hebben om de back-up- en herstelprocessen te ondersteunen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
  • Opleiding en onderhoud: Het trainen van personeel en het onderhouden van de back-up infrastructuur kan extra kosten met zich meebrengen.

Over het algemeen zijn de kosten voor het implementeren van een 3-2-1-1-0 back-up strategie een relatief kleine investering in vergelijking met de kosten die gepaard gaan met gegevensverlies en de verstoring van de bedrijfsvoering. Het is echter belangrijk om een kosten-batenanalyse te maken om te bepalen welke investeringen het meest geschikt zijn voor de specifieke behoeften van de organisatie.

Wil je meer weten over deze back-up strategie of heb je hulp nodig bij het implementeren van je back-up? Neem dan contact met ons op via T. (0)88-181 1300 of info@handsonict.nl. We helpen je graag verder. 

Daarnaast kunnen we ook helpen bij andere back-up oplossingen zoals Back-up 365 of immutable back-up

Leaflet Back-up 365