Al jaren is cloud een hot topic. Veel organisaties bewegen steeds meer richting de cloud of proberen zich met de cloud verder te ontwikkelen. Toch blijkt uit onderzoeken dat minimaal twee derde van de wereldwijde bedrijven nog steeds op ICT-middelen vertrouwen die op locatie draaien. Dit soort organisaties beginnen klein door maar een paar applicaties uit de cloud af te nemen of ernaar te verhuizen. Naar verloop van tijd voegen ze hier steeds meer nieuwe diensten aan toe en koppelen ze andere systemen er aan vast. Veel van deze organisaties zien daardoor niet de risico’s van deze langzaam uitdijende afhankelijkheid van hun cloudprovider.
Iedere cloudprovider heeft zo zijn voor- en nadelen in de vorm van diensten, api’s en ontwikkeltooling. Door middel van legoblokjes bouwen organisaties hun applicaties en diensten. Maar zijn deze applicaties wel echt eigendom van de organisatie? Wanneer een organisatie deze bouwt op een specifiek cloudplatform, dan zitten ze al snel verweven met de onderliggende diensten en api’s van de cloudprovider. Op zich is hier niks mis mee. Het vormt pas een probleem wanneer je als organisatie wilt wisselen van cloudprovider. Redenen hiervoor kunnen zijn dat het strategisch of kostentechnisch gunstiger is voor je organisatie. Om van cloudprovider te wisselen moeten eerst alle applicaties volledig aangepast worden om goed te functioneren op een ander cloudplatform. Dit brengt extra spanningen en aanvullende kosten met zich mee. Iets wat je als organisatie er niet graag bij wil hebben.
Veel organisaties kiezen voor de cloud vanwege de vrijheid en het flexibele kostenmodel. Toch wordt na verloop van tijd die vrijheid steeds minder. Het verliezen van je vrijheid kan je voorkomen door te kiezen voor een open hybride cloud-infrastructuur en gebruik te maken van open source-software en open standaarden voor cloudbeheer.
Met een open hybride cloud heb je als organisatie de mogelijkheid om een infrastructuur neer te zetten die je wél de onafhankelijkheid biedt om je applicaties zonder grote aanpassingen naar een andere cloudprovider te verhuizen. Hierbij heb je zelf de mogelijkheid om een applicatie zelfs volledig on-premises te zetten. Op de lange termijn is een open hybride cloudstrategie gunstiger in plaats van je organisatie vast te leggen op allerlei native services van de grote cloudproviders.
Door te kiezen voor een open hybride cloud-infrastructuur zorg je als organisatie ervoor dat je cloud lock-ins vermijdt. Met het strategische gebruik van opensource-software en open standaarden, die in elke publieke cloud gelijk zijn, garandeer je dat je kan meeliften met de onophoudelijke stroom aan innovaties uit de opensource-wereld. Daarnaast garandeer je jezelf als organisatie dat je cloudapplicaties echt van jou zijn en je niet onlosmakelijk verweven bent bij één cloudprovider. Een open hybride cloud-infrastructuur biedt je organisatie het recept voor een transparante en vrije toekomst in de cloud.
Wil jij meer weten hoe jij jouw ICT-omgeving deels on-premise en deels via de cloud kan draaien? Download dan onze whitepaper ‘Het moderne datacenter’.
Kun je hierbij wel wat advies of ondersteuning gebruiken? Met onze expertise op dit gebied kijken we samen naar jouw specifieke uitdaging en bijpassende oplossing. We helpen je graag verder.