Hoe bewijs ik mijn klanten dat hun financiële gegevens veilig zijn bij onze organisatie?

Als financieel dienstverlener is het een van je topprioriteiten om ervoor te zorgen dat de gegevens van je klanten veilig zijn. Maar hen bewijzen dat hun financiële informatie veilig is, is soms een uitdaging. Gelukkig bestaan er verschillende ISO-certificeringen, waarmee je kunt aantonen dat je op een verantwoorde manier omgaat met vertrouwelijke informatie. Door bovendien samen te werken met een ICT-partner aan informatiebeveiliging laat je zien dat je er alles aan doet om te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen vallen.

Veilig omgaan met data: certificering

De bekendste certificering waarmee je als financieel dienstverlener onderbouwt dat je aan bepaalde standaarden voldoet, is de ISO-certificering. ISO staat voor International Organization for Standardization en biedt internationaal erkende normen voor bijvoorbeeld informatiebeveiliging. Wanneer je voldoet aan de ISO/IEC 27001 voor information security management bewijs je dat je op een veilige manier omgaat met vertrouwelijke informatie. Ook wij, als ICT-businesspartner, zijn ISO/IEC 27001 gecertificeerd. Het is een belangrijke manier om je als financieel dienstverlener te onderscheiden van de concurrent én om klanten ervan te verzekeren dat verschillende processen rondom informatiebeveiliging op orde zijn.

Financiële gegevens veilig verwerken in de cloud

Tegenwoordig werken steeds meer organisaties in de cloud. Een cloud-gebaseerde oplossing biedt de mogelijkheid om financiële gegevens te verwerken en te bewaren op beveiligde servers die zich in een beveiligde omgeving bevinden. Wanneer je in de Microsoft-cloud werkt, met Azure, kun je ervan op aan dat je cloudomgeving wordt beschermd tegen ongeoorloofde toegang. In verschillende onafhankelijke auditrapporten, waaronder die van ISO, kan Microsoft aantonen dat Azure voldoet aan strenge normen voor digitale beveiliging en compliance. Dit is ook een manier om klanten te laten zien dat je op een betrouwbare en veilige manier hun financiële gegevens behandelt.

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Naast dat iedere organisatie verplicht is om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen, kunnen de eisen voor financiële dienstverleners strenger uitvallen. Wanneer je als gegevensverwerker met informatie werkt die een hoog privacyrisico oplevert, zoals gegevens over bankrekeningen en overzichten van pinbetalingen, dan ben je verplicht om een DPIA uit te voeren. Een DPIA is een instrument voor risicobeheer dat helpt bij het identificeren en beperken van risico's wanneer het gaat om de verwerking van persoonsgegevens. Door jaarlijks een DPIA uit te voeren en hierna eventuele maatregelen te nemen, toon je ook aan dat klantgegevens op de gewenste wijze beveiligd zijn.

Samenwerken met een ICT-partner

Een grondige aanpak voor informatiebeveiliging kost tijd en aandacht. Veel organisaties weten niet goed waar ze moeten beginnen. Daarom is het slim om samen te werken met een ICT-partner. Een ervaren ICT-partner heeft uitgebreide kennis op alle gebieden van informatiebeveiliging, van encryptie tot bescherming tegen malware. Ook wij helpen onze klanten om processen en procedures voor informatiebeveiliging in te richten en hen op dat gewenste beveiligingsniveau te houden.

Hiervoor hanteren we een holistische aanpak, waarbij we niet alleen de systemen en netwerken controleren, maar ons ook richten op het trainen van medewerkers en het inrichten van processen. 24/7 monitoren we de ICT-omgeving en identificeren we potentiële kwetsbaarheden, waarop we weer actie kunnen ondernemen ter bescherming van gevoelige gegevens. Op die manier ben je verzekerd van de beste oplossingen voor de specifieke bedrijfsbehoeften van een financieel dienstverlener en laat je aan klanten zien dat je serieus bezig bent met informatiebeveiliging.

Beheren of uitbesteden?

Wil je je ook focussen op kerntaken, maar twijfel je nog over outsourcing? Download dan de whitepaper ´ICT uitbesteden: ja of nee´ en lees meer over wat het uitbesteden van ICT-beheer inhoudt, het belang ervan en onze aanpak.

Wil je verder lezen over waar je als financieel dienstverlener allemaal rekening mee moet houden bij het inrichten van je ICT-omgeving? Download dan onze whitepaper 'Het belang van een veilige en toekomstbestendige ICT-omgeving voor financiële dienstverleners'

Wil je meer weten over ICT-oplossingen voor de zakelijke dienstverlening? Kijk dan op onze branchepagina voor meer informatie of neem hier contact op met onze sales consultants voor zakelijke dienstverlening.  

Whitepaper financiële dienstverleners