Datagedreven IT-strategie, de musthave voor 2024

Data omtoveren naar informatie en inzichten werd tien jaar geleden gezien als hogere wiskunde. Wie de edele kunst van datamanagement en -bewerking beheerste, was als eenoog in het land der blinden. Anno 2024 zijn toepassingen die met data werken zover doorontwikkeld dat bijna iedereen ermee overweg kan. En datagedreven werken wordt steeds meer omarmd. Van een ‘luxe’ die je organisatie een forse voorsprong gaf, is het dit jaar een musthave geworden om concurrerend te blijven. Maar hoe zet je die enorme goudmijn aan data om naar werkbare informatie waarmee je uiteindelijk je resultaat kunt verbeteren? Spoiler: dat kan niet zonder business intelligence (BI). Hoe je het aanpakt, lees je in dit blog.

Featured image - Trends & Ontwikkelingen Data Driven small

Datadriven in een notendop

Onder datagedreven werken verstaan we het sturen van je organisatie op basis van ruwe en onbewerkte data. Oftewel: beslissingen nemen op basis van data in plaats van vertrouwen op je ‘onderbuikgevoel’ en ervaring. Datagedreven werken is iets anders dan informatiegedreven werken. Bij informatiegedreven werken stel je een vraag, bewerk je de data zo dat hij antwoord geeft op die vraag en neem je op basis daarvan een beslissing. Bij datagedreven werken stel je geen vraag, maar kijk je eerst met een open blik naar de inzichten die de ruwe data geven. BI-tools – programma's waarmee je visuele rapportages of dashboards kunt creëren op basis van je data – helpen je om de data begrijpelijk en toegankelijk te maken.

Hoe kan datadriven werken je organisatie verder helpen?

Datagedreven werken en daarbij verschillende soorten informatie combineren, levert meer verbanden en inzichten op. Het doorbreekt als het ware de traditionele ‘silo’s’ binnen je organisatie, doordat niet alleen de afzonderlijke resultaten inzichtelijk worden maar juist ook de onderlinge samenhang. Dit levert aanzienlijke voordelen op, onder andere:

  • Bedrijfsprocessen verlopen efficiënter, waardoor er minder verspilling ontstaat.
  • De kwaliteit van je producten of diensten verbetert, door een lagere kans op fouten en meer mogelijkheden om sneller en beter bij te sturen.
  • Je kunt je klanten beter bedienen, doordat je scherper kunt inkopen, meer gericht kunt produceren en sneller kunt leveren.
  • Kansen voor nieuwe of verbeterde producten of diensten signaleer je sneller.
  • Doordat je sneller trends kunt identificeren, kun je de concurrentie voorblijven.

Van inzicht naar resultaatverbetering

Stel, je bent voorman in een fabriek met een productiestraat vol ovens. En je wilt realtime inzicht in de prestaties. Geen ellenlange rapportages maar handzame informatie, bijvoorbeeld een appje zodra er machines op rood gaan in de fabriek. Het bedrijf heeft vijf locaties. Voor elke locatie wordt een stoplicht ontwikkeld met behulp van BI, waarmee zowel de voormannen als de groepsdirecteur eenvoudig kunnen zien hoe het gaat. Ook kunnen ze doorklikken naar de gegevens van een specifieke locatie of zelfs oven. Dit is slechts één voorbeeld van wat er met datagedreven werken mogelijk is.

Uit dit voorbeeld blijkt dat alleen inzicht hebben in je data niet voldoende is om tot optimale bedrijfsresultaten te komen. Om de stap te maken van inzicht in naar resultaatverbetering heb je altijd een vorm van BI nodig.

Datagroei: kans én uitdaging

De hoeveelheid data binnen een bedrijf verdubbelt elk jaar. Dat is zowel een kans als een uitdaging: aan de ene kant betekent meer data een nog grotere goudmijn aan inzichten, aan de andere kant stelt het strengere eisen aan de kwaliteit en het management van je data. Je wilt immers graag data die echt wat zegt, en dat lukt niet als je data onjuist of onvolledig is. In de ideale situatie wil je de juiste data al op de plek hebben waar je ermee aan de slag gaat, bijvoorbeeld door datasets klaar te zetten voor de financiële afdeling. Zo beschikken ze meteen over de juiste data en kunnen ze gelijk aan het werk.

Hoe pas je een datagedreven IT-strategie toe?

Wil je profiteren van die enorme bak met data, bereid je organisatie dan stapsgewijs voor om die informatie te verschaffen en vertalen naar een datagedreven strategie. De vuistregel? Denk groot, maar begin klein. Breng als eerste in kaart hoe datavolwassen en digitaal vaardig je organisatie is. En kijk goed of alle voorwaarden voor datakwaliteit, datamanagement en datasecurity aanwezig zijn:

  • Datakwaliteit
    De kwaliteit van je data hangt af van de relevantie en volledigheid: is mijn data zinvol, toepasselijk, correct en compleet? Maar ook de zuiverheid van je data bepaalt de kwaliteit. Zeker als er meerdere databronnen samenkomen, is de kans op dubbele gegevens groot. Een oplossing om je data te zuiveren is om een zogenaamde ‘wasstraat’ in te bouwen in je platform, die de doublures uit je data haalt.
  • Datamanagement
    Hoe verzamel en organiseer je data? Hoe, aan wie en onder welke voorwaarden stel je het beschikbaar? En hoe beheer je data op een manier die compliant is met onder meer de privacywetgeving? Dit zijn voorbeelden van vragen die je helpen om je datamanagement op orde te krijgen.
  • Datasecurity
    Bij de datasecurity zit de voornaamste zorg in je databronnen: de BI-tools die je gebruikt ‘prikken’ als het ware in je data. Bevatten je databronnen bedrijfskritische informatie, dan ben je afhankelijk van hoe goed de eindgebruikerstool beveiligd zijn. Dit zet ook de veiligheid van jouw totale platformomgeving op scherp. De oplossing is om een tussenlaag aan te brengen als buffer waarin alle data netjes én veilig ingeladen wordt. Zo zijn je datamanagement en dataveiligheid in één keer goed geregeld.

Bij Hands on ICT helpen we je graag op weg naar een IT-gedreven strategie. Meer weten? Neem contact op met ons.

Hulp nodig bij datagedreven werken?

Wil jij weten hoe je data ervoor staat? En ben je benieuwd naar manieren om meer uit je data te halen? Of wil je graag een doordachte datastrategie opzetten, maar ben je nog op zoek naar het startpunt? Vraag dan onze gratis Data Health Check aan. 
 

Benieuwd wat je dit jaar nog meer te wachten staat op ICT-gebied? Download onze whitepaper Trends & Ontwikkelingen 2024

New call-to-action