IT-security, kostenpost of investering?

“Internetbeveiliging? We installeren wel een antiviruspakketje”. Deze gevleugelde uitspraak illustreert de houding van veel managementteams tegenover IT-security, dat te vaak wordt beschouwd als een kostenpost. Begrijpelijk, want goede IT-beveiliging is kostbaar. Zeker voor kleinere ondernemers. In dit blog geven we je negen redenen waarom investeren in IT-security loont. En waarom samenwerken met een betrouwbare IT-partner geen luxe meer is, maar pure noodzaak. 

Volgens de State of Security 2023 liggen de actuele cybersecurity-uitdagingen van de meeste bedrijven vooral op bedrijfsmatig vlak. Met name ‘brandjes blussen’ - reageren op acute situaties - en voldoen aan de complexe regelgeving op het gebied van IT-security kosten organisaties steeds meer tijd en resources. Dit terwijl de focus juist moet liggen op de vraag hoe je cyberaanvallen voorkomt. Desondanks moet je als organisatie ook realistisch zijn en ervanuit gaan dat er ooit een inbreuk op je IT-omgeving zal komen. Je kunt de schade beperken door te zorgen dat je organisatie veerkrachtig genoeg is om hier snel van te herstellen. 

9 redenen waarom investeren in IT-security loont 

Laten we eerlijk zijn: je bedrijf goed beschermen tegen cybercriminaliteit kost geld. Maar deze investering verdient zich dubbel en dwars terug doordat goede IT-security je helpt cyberaanvallen te voorkomen of de schade ervan te beperken. Een goed gestructureerde opzet van je IT-security zorgt verder voor meer continuïteit en beter risicomanagement in je bedrijfsvoering. Hieronder vind je 9 redenen waarom.   

#1 IT-omgeving steeds complexer en steeds meer regelgeving 

De IT-omgeving van je bedrijf wordt steeds complexer en moet aan steeds meer regels voldoen. Dat vereist specialistische kennis. Daar kun je natuurlijk zelf mensen voor aannemen, maar dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de kennis en kunde van deze medewerkers. En wat als ze van baan veranderen en je organisatie verlaten? Investeren in IT-security kan helpen de juiste experts aan te trekken en de specialistische kennis van je organisatie op peil te houden.  

#2 Steeds meer cyberdreigingen 

Het aantal dreigingen en cyberaanvallen neemt fors toe. Voorkomen wordt steeds moeilijker, daardoor komt de focus van IT-security steeds meer te liggen op zo snel mogelijk herstellen en de schade beperken. Gericht investeren in IT-security helpt je je bedrijf minder kwetsbaar voor cybercrime en meer veerkrachtig te maken.  

#3 Cybercriminelen steeds gewiekster 

Niet alleen het aantal dreigingen neemt elke dag toe, ook de manieren waarop cybercriminelen te werk gaan worden steeds gewiekster. Of het nou om het hacken van gevoelige data gaat, het stelen van geld of het ontwrichten van je business, het risico wordt steeds groter dat je erin trapt of zelfs helemaal niet in de gaten hebt dat je het slachtoffer bent geworden van een cyberaanval. 

#4 Van reactief naar proactief risicomanagement 

In plaats van voortdurend ‘brandjes te blussen’ is het zaak om proactief op risico’s en dreigingen te anticiperen en zo veel ellende te voorkomen. Door te investeren in goede IT-security vergroot je de veerkracht van je organisatie op IT-gebied. 

#5 Meedenken en signaleren 

Weet jij waar gaten en kwetsbaarheden zitten in je bedrijfsnetwerk? Een goede IT-partner denkt met je mee en helpt je met het signaleren van ‘achterdeurtjes’ waar jij misschien helemaal niet bij stilstaat. 

#6 Altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen 

Een IT-partner volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en is als één van de eersten op de hoogte van nieuwe mogelijkheden en nieuwe dreigingen. Zou je dit allemaal zelf moeten bijhouden, dan kost dat je heel veel tijd. Tijd die je waarschijnlijk liever besteedt aan je core business. 

#7 Hoog risico op schade, ook voor jouw klanten 

Gebrekkige IT-security kan jouw onderneming veel schade berokkenen, maar je klanten ook. Een voorbeeld: je hebt een internetbureau met hostingservers. Een cyberaanval legt jouw servers plat. Daardoor zijn de websites en webshops van je klanten enige tijd niet bereikbaar. In die tijd kunnen deze klanten dus geen orders, aanmeldingen, inschrijvingen of sollicitaties ontvangen of hun werk niet doen. Hoe langer deze downtime duurt, des te groter de schade voor je klanten (en des te hoger het risico op een schadeclaim). 

#8 Grote impact op klantvertrouwen en reputatie 

Gebrekkige IT-security heeft een negatieve impact op je reputatie en het vertrouwen van je klanten. Zijn er vaak incidenten, dan loop je het risico om klanten kwijt te raken. Naast omzetverlies kost dit je ook je reputatie, aangezien slechte PR zich sneller verspreidt dan goede. Wan wie wil er nou samenwerken met een bedrijf dat niet kan garanderen dat jouw gegevens in veilige handen zijn? 

Dit kun je ook in jouw voordeel laten werken: garandeer jij klanten een veilige en betrouwbare webomgeving, dan kiezen ze eerder voor jou dan voor een concurrent die de IT-security niet op orde heeft. 

#9 Goed IT-personeel is schaars 

Zeker voor meer gespecialiseerde functies zijn nieuwe medewerkers lastig te vinden. Hierdoor hebben veel IT-afdelingen te kampen met een hoge werkdruk, veroorzaakt door onderbezetting en te veel verantwoordelijkheden. Het gevolg? Medewerkers die uitvallen, bijvoorbeeld door een burnout, of het bedrijf verlaten. 

Investeren in IT-security is pure noodzaak

Investeringen in IT-security kunnen variëren van beperkte en relatief eenvoudig te implementeren acties tot meer uitgebreide projecten. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • training en ontwikkeling van medewerkers 
  • beter geïntegreerde (platform-based) tools 
  • beter risicomanagement door adequate dataverzameling en -analyse 
  • securityprocessen automatiseren en optimaliseren 
  • samenwerking met een betrouwbare IT-partner. 

Bij veel bedrijven ontbreekt het aan een gestructureerde IT-strategie: vaak zoeken ondernemingen de oplossing in het installeren van losse beveiligingstools in plaats van een brede en geïntegreerde IT-securityaanpak. Investeren in een betrouwbare IT-partner helpt je om goed in kaart te brengen (en houden!) welke risico’s jouw organisatie loopt, hoe je deze risico’s beperkt en hoe je de veerkracht van je bedrijf om snel te herstellen van cyberaanvallen verbetert. Investeren in IT-security is geen luxe meer, maar pure noodzaak. Er staat immers veel op het spel. 

YourSecurity van Hands on ICT

Bij Hands on ICT bieden we onder de naam YourSecurity een scala aan diensten en producten die ervoor zorgen dat je altijd en overal veilig aan het werk bent en dat je waardevolle bedrijfsdata goed geborgd is. Met onze Security Health scan brengen we eerst de huidige situatie in kaart. Vervolgens geven we een advies op maat met bijbehorende acties om jouw IT-security naar een hoger plan te tillen.

Benieuwd naar onze Security Health Scan? Lees dan hier verder of vraag de scan direct aan.

Security Health Scan