Hoe weet ik of mijn huidige ICT-omgeving veilig is?

Wanneer is voor het laatst de ICT-omgeving van jouw organisatie geëvalueerd? Het feit dat alles gewoon prima verloopt, wil niet zeggen dat alles up-to-date is en nog steeds aan de behoeften van het bedrijf en de medewerkers voldoet. Als het al een tijdje geleden is dat de ICT-infrastructuur onder de loep is genomen, is het nu zeker het moment om dat te doen. En dat kan op verschillende manieren.

Cybersecurity: meten is weten

Allereerst: maak gebruik van de expertise van je ICT-partner. Die schakelt best practices in op het gebied van cybersecurity en spoort mogelijke zwakke punten en risico's op. Een breed spectrum op het gebied van mens, proces en techniek wordt hierin meegenomen, zodat je kwetsbaarheden kunt aanpakken voordat ze een probleem worden. Maar hoe kan een ICT-partner je helpen om te ontdekken of jouw ICT-omgeving veilig is?

Frauduleuze e-mails herkennen met een phishingtest

Phishingmails zijn e-mails die zogenaamd van een bank, bedrijf of overheidsorganisatie afkomstig zijn om medewerkers ertoe te brengen persoonlijke informatie te verstrekken, zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Met een phishingtest simuleren we een levensecht scenario waarin je een schijnbaar legitieme e-mail ontvangt van bijvoorbeeld een collega. Als het bericht wordt geopend, op de link wordt geklikt of het bestand wordt gedownload, kan kwaadaardige software op de computer worden geïnstalleerd. Met een phishingtest weet je al snel of medewerkers bewust zijn van frauduleuze e-mails en of je hierop verdere actie moet ondernemen. 

Kwetsbaarheden ontdekken met pentesten

Door een cyberaanval te simuleren, sporen we eventuele zwakke punten in de ICT-omgeving op en doen voorstellen om die te verhelpen. Dat opsporen doen we met een pentest (penetration test). Een red team, dat meestal bestaat uit deskundigen en consultants op het gebied van cyberbeveiliging, probeert van buitenaf of binnenuit in te breken in je ICT-omgeving zonder te worden ontdekt. Hierdoor zie je direct of er kwetsbaarheden zijn die uitgebuit kunnen worden. 

Microsoft 365 security scan

Het Microsoft 365-platform is continu in ontwikkeling. Alhoewel Microsoft flink investeert in de beveiliging van het platform, zijn zakelijke dienstverleners ook zelf verantwoordelijk voor de digitale beveiliging van persoonlijke gegevens en bedrijfsdata. Met onze Microsoft 365 security scan toetsen we het platform specifiek op beveiligingsfuncties en de juiste instellingen. We checken bijvoorbeeld:

  • Of je voldoet aan het minimale beveiligingsniveau voor Microsoft 365.
  • Of je dat beveiligingsniveau kunt verhogen.
  • Of je voldoet aan de eisen van ISO/IEC 27001-certificeringen.

Vervolgens ontvang je een rapport met concrete stappen om je ICT-omgeving beter te beveiligen. Met de actiepunten kun je zelf aan de slag of we helpen je erbij. 

Bevorderen veiligheidsbewustzijn

Last but not least: medewerkers zijn vaak niet helemaal op de hoogte van de digitale risico's die ze lopen. Een ICT-partner helpt hen op weg door meer bewustzijn te creëren om veilig te kunnen werken en de consequenties te laten zien, wanneer dat niet gebeurt. De nadruk kan liggen op het gebruik van een (nieuw) systeem of applicatie of meer op het proces, zoals het vergrendelen van je computer wanneer je je werkplek verlaat. De eerdergenoemde phishingtest, draagt ook bij aan het veiligheidsbewustzijn van medewerkers.

Is mijn ICT-omgeving veilig?

Digitale beveiliging is van cruciaal belang voor zakelijke dienstverleners en zeker niet iets om uit te stellen tot ‘later’. Wanneer je niet zeker weet of jouw ICT-omgeving veilig is, kun je het beste professionele hulp inschakelen. Een ICT-partner beoordeelt de huidige omgeving, bijvoorbeeld met bovenstaande testen, en doet aanbevelingen voor verbetering. Daar horen ook medewerkerstrainingen bij, zodat iedereen op de hoogte is van eventuele risico's. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe kleiner de kans dat je organisatie zwaar wordt getroffen door een cyberaanval vanwege eventuele kwetsbaarheden. Vergeet niet: voorkomen is altijd beter dan genezen.

Beheren of uitbesteden?

Wil je je ook focussen op kerntaken, maar twijfel je nog over outsourcing? Download dan de whitepaper ´ICT uitbesteden: ja of nee´ en lees meer over wat het uitbesteden van ICT-beheer inhoudt, het belang ervan en onze aanpak.

Wil je verder lezen over waar je als financieel dienstverlener allemaal rekening mee moet houden bij het inrichten van je ICT-omgeving? Download dan onze whitepaper 'Het belang van een veilige en toekomstbestendige ICT-omgeving voor financiële dienstverleners'

Wil je meer weten over ICT-oplossingen voor de zakelijke dienstverlening? Kijk dan op onze branchepagina voor meer informatie of neem hier contact op met onze sales consultants voor zakelijke dienstverlening.  

Whitepaper financiële dienstverleners